google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Καρπούζι από τα θερμοκήπια με 60 λεπτά στην αγορά...

Καρπούζι από τα θερμοκήπια με 60 λεπτά στην αγορά...

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της καλλιέργειας βρίσκονται οι καρπουζοπαραγωγοί της χώρας με τις φυτεύσεις να ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σήμερα στον «ΑγροΤύπο», ο κύριος όγκος της καλλιέργειας έχει ολοκληρωθεί.
Τόσο στην Ηλεία όσο και στην Τριφυλία έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών θερμοκηπίου με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 60 λεπτά/κιλό. Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής αγοράζει τα πρώτα καρπούζια σε τιμές που ξεκινούν από 1,10 ευρώ/κιλό και φθάνουν στα 1,20 ευρώ/κιλό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναφέρει ο «ΑγροΤύπος», την φετινή καλλιεργητική χρονιά έχει όμως ο συνολικός αριθμός των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν τελικά στο Νομό Ηλείας, αφού πέρσι σημειώθηκε μια από τις χειρότερες χρονιές στην καλλιέργεια με τον κύριο όγκο της παραγωγής να «μένει» στα χωράφια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται μείωση στην καλλιέργεια που φθάνει το 40%.
«Οι φυτεύσεις των καρπουζιών στην περιοχή της Ηλείας συνεχίζονται ακόμα αφού πραγματοποιούνται σταδιακά ώστε να έχουμε παραγωγή όλο το καλοκαίρι μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε 10 περίπου ημέρες πάντως θα έχουμε ολοκληρώσει. Ωστόσο, αυτή την περίοδο έχουμε ήδη ξεκινήσει την συγκομιδή των πρώιμων καρπουζιών του θερμοκηπίου. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 60 λεπτά/κιλό μια τιμή που είναι σίγουρα καλή αλλά αφορά μόνο το προϊόν που συγκομίζεται αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή στον καταναλωτή το καρπούζι αυτή την περίοδο φθάνει στα 1,10 – 1,25 ευρώ/κιλό», αναφέρει στον «ΑγροΤύπο» ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Τραγανού Ηλείας, κ. Ανδρέας Τσουκαλάς.
Μείωση καλλιέργειας στην Ηλεία
Σχετικά με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος μετά την περσινή πολύ άσχημη χρονιά για το καρπούζι στην Ηλεία, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρει:
«Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση φέτος που φτάνει και το 40%. Όμως δεν μπορώ να μην είμαι επιφυλακτικός διότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα. Όλα όσα ακούγονται προκύπτουν συνήθως από τις πωλήσεις σε φυτά κατά την καλλιεργητική περίοδο, τα εφόδια κ.α».
Εν αναμονή εξαγωγών στην Τριφυλία
Στην περιοχή της Τριφυλίας τα πράγματα όπως και πέρσι φαίνονται αρκετά αισιόδοξα για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας:
«Οι συνθήκες μέχρι στιγμής για το καρπούζι ήταν καλές. Η ανάπτυξη των καρπών είναι γρήγορη και εκτιμάμε ότι από 20 έως 30 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία των εξαγωγών. Η ποιότητα των καρπών φέτος θα είναι εξαιρετική αφού οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η καρπόδεση ήταν ιδανικές. Όσον αφορά τα στρέμματα είμαστε στα ίδια με πέρσι δηλαδή περίπου 8.000 στρέμματα. Στα θερμοκήπια ήδη αρχίσαμε την συγκομιδή με την τιμή να κυμαίνεται από 50 έως 70 λεπτά/κιλό».
Αρχές Ιουνίου τα υπερπρώιμα στην Λάρισα
Στα χωράφια συνεχίζουν να βρίσκονται αυτό το διάστημα και οι παραγωγοί στη Θεσσαλία. Ο παραγωγός Θωμάς Αδάμο Γκαμπέτα από το Μακρυχώρι Λάρισας δηλώνει στον «ΑγροΤύπο»: «Το μεγάλο μέρος των φυτεύσεων έγινε και από όσο μαθαίνουμε έχουμε μια μικρή μείωση στα στρέμματα. Ο κύριος λόγος είναι ότι μας ζητούν να πληρώσουμε τοις μετρητοίς τα εφόδια σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Στην περιοχή μας τα υπερπρώιμα καρπούζια ξεκινούν στις αρχές Ιουνίου ενώ ο κύριος όγκος της παραγωγής

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη