google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πρόστιμα και στη Τριφυλία όσοι απασχολούν παράνομους μετανάστες

Πρόστιμα και στη Τριφυλία όσοι απασχολούν παράνομους μετανάστες

Η Μεσσηνία ως παραγωγικός νομός ελκύει πολλούς αλλοδαπούς εργάτες στις εποχικές εργασίες στα χωράφια. Η νομοθεσία πλέον είναι αρκετά αυστηρή για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και καλό είναι όλοι να ξέρουν τις επιπτώσεις.
Έτσι όσοι θέλουν να απασχολήσουν σε αγροτικές εργασίες, πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. (π.χ. Αλβανία, Πακιστάν) πρέπει να τους ζητούν έγκυρη άδεια διαμονής ή κάποιον άλλο τίτλο που να πιστοποιεί τη νομιμότητά τους.
Αυτό προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4052/2012 ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ. Σε περίπτωση ελέγχου από Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και διαπίστωσης μη τήρησης των παραπάνω, επιβάλετε πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά παράνομα απασχολούμενο πολίτη τρίτης χώρας.
Στην περίπτωση που διατάσσεται διαδικασία αναγκαστικής επιστροφής στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης, τα πραγματικά έξοδα επιβαρύνουν τον εργοδότη.
Οι παράνομα απασχολούμενοι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν, όπως και κάθε νόμιμος, να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ακόμα και τα έξοδα αποστολής των χρημάτων τους.
Υπάρχουν και διοικητικές κυρώσεις όπως, αποκλεισμός από όλες ή ορισμένες δημόσιες παροχές , ενισχύσεις ή επιδοτήσεις ακόμα και κονδυλίων της ΕΕ για διάστημα που μπορεί να φτάνει έως και πέντε έτη, όπως και ποινικές κυρώσεις, φυλάκισης τουλάχιστον πέντε μηνών.
Ακριβώς τα παραπάνω ισχύουν και για επιχειρήσεις (δημοπρατήρια, συσκευαστήρια) όπως και η προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη