google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι παράνομες χωματερές είναι και επικίνδυνες στην Τριφυλία

Οι παράνομες χωματερές είναι και επικίνδυνες στην Τριφυλία

Παραμένουν "ωρολογιακές βόμβες" οι 18 καταγεγραμμένες χωματερές του νομού καθώς η αρμόδια επιτροπή για μια ακόμα χρονιά διαπίστωσε σωρεία παραλείψεων των δήμων, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο από πυρκαγιά δασικές και κατοικημένες περιοχές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χωματερής, στην οποία μεγάλος όγκος απορριμμάτων είναι εκτεθειμένος σε πλαγιά βουνού. Δίπλα ή μέσα σε δασικές εκτάσεις βρίσκονται οι 13 από τις 18 χωματερές και όπως προκύπτει από τον έλεγχο της επιτροπής, δεν πληρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας.
Ο έλεγχος της αρμόδιας επιτροπής, που αποτελείται από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και το σχετικό πόρισμα αναμένεται και φέτος να υποβληθεί στους εισαγγελείς Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Ειδικότερα, οι 12 δε διαθέτουν ούτε στοιχειώδη αντιπυρική ζώνη η οποία θα πρέπει να έχει πλάτος 50 μέτρα. Οι 14 δε διαθέτουν περίφραξη ή είναι ελλιπής, οι 15 δε φυλάσσονται, μόνο μία διαθέτει λάκκο βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων και σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες κινδύνου πυρκαγιάς και κατευθυντήριες. Ενας σημαντικός αριθμός χωματερών δε διαθέτει δεξαμενές νερού και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει ούτε παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό, αν και μόνο η ύπαρξή τους δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Επίσης, μόνο σε 6 χωματερές υπάρχει πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος ή σκαπτικού μηχανήματος του δήμου. Και όλα αυτά ενώ οι 14 από τις 18 χωματερές είναι πολύ κοντά σε δασική έκταση.
Οι 18… επίσημα καταγεγραμμένες χωματερές της Μεσσηνίας βρίσκονται στις εξής περιοχές:
Αραποσυκιά Διαβολιτσίου, Προφήτης Ηλίας Μελιγαλά, Προφήτης Ηλίας Δωρίου, Καβάλα Βαλύρας, Λιμενικά Μεσσήνης, Αγριλιά Λογγάς, Κουτσουβέρι Πεταλιδίου, Βρύση Αριστομένη, Γκουνόρεμα Ανδρούσας, Μαραθόλακκα Καρβελίου, Λιβαδάκια Βασιλιτσίου, Αγιος Νικόλαος Πύλου, Μανούσου Πύλου, Αγριλιά Γαργαλιάνων, Μαύρη Λίμνα Φιλιατρών, Ανάθεμα Αετού, Αλιμάκι Κυπαρισσίας, Πλακωτή Αυλώνα. palo.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη