KYPARISSIOTIS

Αναβίωσαν με μεγάλη συμμετοχή κοινού τα Λελώνεια στα Φιλιατρά

Για 6η συνεχή χρονιά αναβίωσαν τα Λελώνεια στα Φιλιατρά στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά.
Ο εορτασμός ήταν λαμπρός και πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.
Ανάμεσα στον κόσμο είδαμε τον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας Λεωνίδα Φιλιππόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Φιλιατρών κ. Αναστάσιο Πούλο, τον πρόεδρο της Δημοτικής ενότητας Φιλιατρών κ. Χαράλαμπο Στάμο, τους Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Τριφυλίας κ.κ. Βιβή Παντελάκη και Γιάννη Ρούση και Χαράλαμπο Παγάνη ο οποίος μίλησε και για την Ιστορία των Λελωνείων.
Και φέτος η συμμετοχή των ιππέων του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας στα Λελώνεια ήταν αρκετά μεγάλη με πολλά άλογα εκ των οποίων ορισμένα πήραν μέρος στον γύρο της πλατείας Φιλιατρών καθώς και στον Ιππικό αγώνα που έγινε μετά.
Η μέρα ξεκίνησε με την θεία Λειτουργία από τους εφημέριους των Ιερών Ναών Αγίου Ιωάννη πατέρα Διονυσίου Καλογερόπουλου και Ιερού Ναού Παναγίας (Αγίου Χαραλάμπους) Φιλιατρών πατέρα Ευάγγελο Σίμο. Αμέσως μετά την Θεία λειτουργία οι Ιππείς παρέλαβαν και ξεκίνησαν να περιφέρουν την Ελληνική Σημαία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επέστρεψαν στον Άγιο Γεώργιο.
Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου προς τιμήν του Πανάγου Λελώνη όπου τιμήθηκαν με αναμνηστικά μετάλλια.
Αναμνηστικά μετάλλια για την συμμετοχή τους πήραν και οι Ιππείς που συμμετείχαν τόσο στις Ιπποδρομίες όσο και με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση ενω στους τρεις πρώτους των τριών ιπποδρομιών αποδόθηκαν αναμνηστικά κύπελλα. Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας Χαράλαμπος Παγάνης μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο και για τον Πανάγο Λελώνη με τα κατορθώματα του και το τραγικό του τέλος.
Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.
Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.
Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και 2007 το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη αποφάσισε να αναβιώσει τα Λελώνεια.
Φέτος είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά που αναβιώνει αυτό το έθιμο και αναβιώνει πλέον με την συμμετοχή συλλόγων με μπροστάρη τον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων του Αθλητικού Ιππικού Ομίλου που συμμετείχαν είναι:
Μαρία Πετροπούλου
Γεωργία Πράνταλου
Αγγελική Παράσχη
Μαρία Αναγνωστοπούλου
Νίκος Μίχος
Παναγιώτης Πανταζόπουλος
Αντώνης Πανταζόπουλος
Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος
Αντώνης Αργυρόπουλος
Ιωάννης Τεμπονέρος
Φώτης Μίχος
Θανάσης Κυριακόπουλος
Χαράλαμπος Λάλουσης
Λάμπρος Σαπέρας
Ιωάννης Μπάϊμπος
Βαγγέλης Κουλόγιαννης
Μπάμπης Καυκάς
Τζίμης Ντουγέρογλου
Θοδωρής Σαπέρας
Τάκης Αναγνωστόπουλος
Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Γιώργος Κοντοράβδης
Παναγιώτης Κοντοράβδης
Διονύσης Πανταζόπουλος
Γιώργος Παράσχης

Πληροφορίες από το ιστολόγιο filiatranews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια