google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Επίσκεψη για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προιόντων

Επίσκεψη για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προιόντων

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε στο Δήμο Τριφυλίας ο τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. και βουλευτής κ. Γιώργο ςΚασαπίδης παρουσία εκπροσώπων φορέων και αυτοδιοικητικών.
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας καλωσόρισε τον τομεάρχη αναλύοντας την αγροτική και κοινωνική υπόσταση της περιοχής με ποσοτικά στοιχεία για τις καλλιέργειες, την παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητα ενώ εστίασε στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα του Δήμου με την ανυπαρξία κεντρικών πόρων.
Ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας Κώστας Γυφτάκης μίλησε για δύσκολες εποχές που μετατρέπονται σε εφιάλτη λόγω της φορολογίας στα αγροτικά εισοδήματα και τα αγροτικά εφόδια με αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Παράλληλα πρόβλεψε συρίκνωση του κλαδου το νέο έτος με συνέπειες στη τοπική κοινωνία ενώ θεωρεί ότι επανεκκίνηση οικονομίας θα γίνει από το πρωτογενή τομέα. Ο Γ. Φωτεινός μίλησε για εγκατάλειψη της γεωργίας με τους νέους να είναι λιγότεροι από τους ηλικιωμένους παραγωγούς ενώ επέκρινε την χαμηλή τομή για το ελαιόλαδο. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος από τα Φιλιατρά έθιξε το θέμα ανταγωνιστικότητας των τοπικών προιόντων και την αύξηση στα γεωργικά φάρμακα λέγοντας ότο η ψαλίδα παραγωγού και τελικήs διάθεσης του προιόντος διογκώνεται δραματικά. Τοποθετήσεις για ρπαναπτοσδιορισμό του αγροτικού κεφαλαίου έκαναν οι Αντιδήμαρχοι Σαμπαζιώτης και Π. Τσίγγανος όπως και ο Πρόεδρος του Δ. Σ.κ. Καλκαβούρας γθα τη τιμή του λαδιού που κοστίζει όσο ένα μπουκάλι νερό.
Ο κ. Κασαπίδης επέμειβε ότι ο τόπος μα επχει καλλίεργειες αλλά δεν παράγουμε ως χώρα ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ως χώρα δείχνουμε ότι έχουμε χρεοκωπήσει επικρίνοντας το πολιτικό σύστημα το οποίο θεώρησε ότι είναι οικογενειακρατικό και φευοδαρχικό. Εξήγησε ότι ενώ την δεκαετία του 80 η χώρα μας είχε πλεόνασμα 2 εκ. ευρώ σε αγροτικά προιόντακ κατέληξε σήμερα το 75% των  πρώτων υλών και αγαθών να προέρχονται από τρίτες χώρες οι οποίες μπορεί να μην ανήκουν καν στην Ευρωπαική ένωση ενώ αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο ποιοτικής διαχείρισης και αειφορίας της αγροτικής παραγωγής...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη