google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Νοικοκύρεμα βλέπει ο Κόλλιας, κουκούλωμα είδε ο Πετρόπουλος στην συζήτηση για την απογραφή

Νοικοκύρεμα βλέπει ο Κόλλιας, κουκούλωμα είδε ο Πετρόπουλος στην συζήτηση για την απογραφή

Ο κ. Τσίγγανος είπε ότι η απογραφή αποτελεί παγωμένη φωτογραφία των πρώην Δήμων αλλά είναι ζήτημα ευθύνης του Δήμου για να διαχειριστεί σωστά τους πόρους και το μέλλον καθώς η απογραφή είναι η πυξίδα για την βιωσιμότητά του και την ουσιαστική διαχείρισης του χάους που περικλείεται στον ογκλώδη φάκελλο καθώς η κεντρική εξουσία δεν διαθέτει πόρους παρά τις υποσχέσεις. Για τις οφειλές Καποδιστριακών Δήμων που εκτελέστηκαν και δεν αποτυπώνονται συμπλήρωσε ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων καθώς η διαδικασία των αναθέσεων ενδεχομένως να μην ακολουθήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις και διαχείριση με παρρησία δηλαδή αναγνωρίσή τους και με αυστηρότητα με επιμέτρηση των οφειλών.
Ο κ. Μπακούρος ζήτησε λεπτομερή αποτύπωση στοιχείων με τα σκέλη εσόδων και εξόδων απαιτώντας νοικοκύρεμα σε δαπάνες που απαιτούνται ενώ για τις οφειλές από συνενούμενους Δήμους πρεπει να τεθούν σε προτεραιότητα στην πράξη. Επέκρινε συγκεκριμένα έργα για άγραφα ζητήματα λέγοντας ότι έγιναν ρουσφετολογικές παρεμβάσεις χωρίς προγραμματισμό ζητώντας απογαλακτισμό από αυτές τις νοοτροπίες, ενώ για το μέλλον εκτίμησε ότι δεν μάθαμε να λειτουργούμε ως ενιαίος Δήμος με διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ως βασική προτεραιότητα. Ο κ. Σαμπαζιώτης απαντώντας υπογράμμισε ότι η διαδικασία της απογραφής απαιτούσε τεχνικής, νομικής διαδικασίας ενώ για τους πρώην Δήμους είπε ότι ο Καλλικράτης όπως δομήθηκε έγινε χωρίς η κεντρική διοίκηση να γνωρίζει τη πραγματική περιουσια των Δήμων κληρονομώντας μια κατάσταση σε ένα μεγάλο Δήμο που έχει 3 ισότιμα μεγάλα αστικά κέντρα και ορεινές περιοχές. Εθεσε το ερώτημα αν ο Δήμος είναι βιώσιμος στο μέλλον απαντώντας ότι μπορει να στηριχθεί στα πόδια του αρκεί να οργανώσει τις υπηρεσίες όπως πρέπει σε ένα επίπεδο δικαιοσύνης και ισοτιμίας των δημοτών.
Ο κ. Πετρόπουλος κατήγγειλε το Δήμο για τη καθυστέρηση της απογραφής λέγοντας ότι πίσω απο τα στοιχεία αποκαλύπτεται κακοδιαχείριση των πρώην Δήμων από τους οποίους είχε πολιτική στήριξη, ενώ σήμερα οι δημότες θέλουν αλήθειες με τις τεράστιες οφειλές των 10,6 εκ. Ευρώ ρωτώντας ποιοί ευθύνονται για τα χάλια των Δήμων όταν η απογραφή αποτελεί μια παγωμένη εικόνα των Δήμων με σοβαρή όμως καθυστέρηση αλλά και ποιές οφειλές έχουν παραγραφεί. Μίλησε για κουκούλωμα και άφεση αμαρτιών ενώ για τους εργολάβους διατήρησε επιφυλάξεις για κρυφές οφειλές, λέγοντας ότι θα τον καταψηφίσει.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Τοποθετήσεις έκαναν οι κ. Αδρακτάς για τους μειωμένους πόρους του Δήμου, ο κ. Φιλντίσης υποστήριξε ότι η Δ.Ε. Αυλώνος παρέδωσε όλους τους ισολογισμούς με εκρεμμή έργα Θησέα, ο κ. Ανδρινόπουλος εστίασε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου με πλήρη καταγραφή ανά ενότητα για τα τοκοχρεωλύσια αλλά και την αγωνία του Δήμου για το μέλλον προτείνοντας να συσταθεί επιτροπή για να εκτιμήσει τα συμπεράσματα της απογραφής, ο κ. Μπασδάνης αποσαφήνισε ότι η απογραφή είναι λογιστικό προιόν αλλά η απώλεια πόρων οφείλεται στην απουσία κεντρικού Κράτους άρα η απογραφή είναι πολιτικό προιόν αντικατροπτίζοντας την εικόνα του κράτους εκτιμώντας ότι η Δημοτική αρχή έχει πολιτική οντότητα και δεν αποτελεί συνέχεια των πρώην Δημάρχων, ο κ. Μερκούρης και Σουρέτης.
Καταληκτικά ο Δήμαρχος προέβη σε παρατηρήσεις δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε εσκεμμένη κωλυσιεργία για την απογραφή ασκώντας πιέσεις στους ορκωτους λογιστές που δεν καθοδηγούνται απο κανέναν και καμία αρχή, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος και ποτέ χρεωκοπημένος άρα βιώσιμος, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει διάθεση κάλυψης ή ενοχοποίησης ως κατηγορούμενους τους πρώην Δημάρχους, ενώ δεν δεσμεύτηκε για αφανείς οφειλές προηγουμένων ετών από Δήμους που πλέον δεν ελέγγχονται από το Ελεγκτικό συνέδριο. Εξήγησε ότι είναι καθολικοί διάδοχοι των πρώην Δήμων αλλά όταν προκύπτει νόμιμη διαχείριση ή παράνομη πράξη ο Δήμος πάντα θα ασκεί τα δικαιώματά του, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν πελατειακές σχέσεις αλλά τώρα ο Δήμος λειτουργεί με νέα δομή και πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί ο ίδιος για να δουλέψει ισότιμα. Τέλος μίλησε για μελετολαγνεία με απίθανες μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ ο στόλος μηχανημάτων είναι ανεπαρκέστατος, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας για τα έργα στα κοινοτικά διαμερίσματα με νοικοκύρεμα με μείωση δαπανών σε λογικά πλαίσια. Εκανε πρόσκληση σε ολους να σηκώσουν τα μανίκια για να ορθοπωδήσει ο Δήμος συλλογικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη