google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Ελληνική ψυχή αντηχεί στον μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας

Η Ελληνική ψυχή αντηχεί στον μαρτυρικό Αετό Τριφυλίας

Η Ελληνική ψυχή παραμένει δυνατή με διαχρονικές αξίες αναλλοίωτες στους αιώνες, τονίστηκε από τους ομιλητές στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση των 68 χρόνων από το ολοκαύτωμα του χωριού, αλλά και στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους την Παρασκευή στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943.
Ηταν η εποχή που ο γερμανικός κατοχικός στρατός έκαψε το χωριό αλλά όχι τις ψυχές όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερίας της πατρίδας μας με τα αμέτρητα θύματα που αποτελούν φωτεινό φάρο για όλους μας. Η τελετή διεξήχθη στο μνημείο πεσόντων κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσότομο, ενώ ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας στον σύντομο χαιρετισμό του επανέλαβε ότι στους χαλεπούς καιρούς οι πεσόντες μας δείχνουν το μήνυμα της ενότητας διαρκούς πάλης για τον τόπο μας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας» Δωροθέα Ρέμπελου η οποία υποστήριξε ότι στη μαύρη εποχή της Κατοχής οι κάτοικοι δεν παρέδωσαν την ψυχή τους, αντιστάθηκαν στον εχθρό διαδίδοντας παντού το σύνθημά τους που ατνηχεί "Χτυπάτε τον εχθρό όπου τον βρείτε" αναλύοντας τα γεγονότα στον Αετό, όπου για αντίποινα οι Γερμανοί έφεραν άρματα από την Τρίπολη και από το Δώριο με το πυροβολικό τους χτύπησαν το χωριό στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943.
Χαιρετισμό απέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος εκφράζοντας την άποψη ότι οι προγονοί μας διαρκώς μας υπενθυμίζουν ποιοι είμαστε και πού πάμε. Αυτός ο λαός, είπε, κρύβει δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες και να ξαναχτίζει.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων για τα θύματα. Από τον Αετό ήταν οι Αλέξιος Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Χαϊμανάς (Γυφτογεώργκας), Γεώργιος Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Γκότσης (Κόρος) και Γεώργιος Χαϊμανάς (Γιωργιάννης), ενώ από τα γειτονικά χωριά οι Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Βασιλική Βόγκα, Αικατερίνη Ζιάννη, Μιχάλης Αποστολόπουλος, Νικόλαος Μανωλόπουλος.
Στεφάνια εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος, εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς εκ μέρους της Περιφέριεας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΤΣ Αετού Αντώνιος Λόντος, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Αδαμόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης εκ μέρους του ΚΚΕ, ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Λάνος, ο επιπυραγός Αθανάσιος Καπουτσής αλλά και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αιμιλιανός Σεκλός.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη