google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οικονομική Διαχείριση των Ο.Τ.Α & των Ν.Π.Δ.Δ.

Οικονομική Διαχείριση των Ο.Τ.Α & των Ν.Π.Δ.Δ.

Με τον Ν. 3852/10 αρθ 267 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) σε συνδυασμό με τον Ν 3463/06 και την υπουργ. απόφ. 74712/10 προκύπτει ότι επεκτείνεται η υποχρέωση εφαρμογής του διπλογραφικού και στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου καθ΄ όσον υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία τα οποία αντλούνται από την εφαρμογή του ΠΔ 315/99. Η οικονομική πληροφορία που χρειάζεται σήμερα η διοίκηση του Δήμου αλλά και των Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύει για να πάρει τις αποφάσεις της είναι σε χαμηλό επίπεδο γιατί οι δυνατότητες των οικονομικολογιστικών εργαλείων του Δήμου είναι υποτυπώδεις. Το Δημόσιο λογιστικό είναι ένα απλό εργαλείο για να παρακολουθεί τα έσοδα και τα έξοδα. Δεν μπορεί όμως να δώσει πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση του Δήμου, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις. Δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα ικανό πληροφοριακό σύστημα για το κόστος των υπηρεσιών , για την απόδοση του δημοτικού έργου. Δεν είναι σε θέση να διαμορφώνει ένα ταμιακό πρόγραμμα ροών του Δήμου , τέτοιο που να δίνει τη δυνατότητα στην διοίκηση , να προγραμματίζει το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το δημόσιο λογιστικό δεν μπορεί να εμφανίσει μία συνολική οικονομική κατάσταση, όπως είναι ο ισολογισμός , τέτοια που θα χρειαστεί ο Δήμος, και πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους όπως την Τράπεζα με την οποία θα συνάψει ένα δάνειο ή κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος ενδιαφέρεται πώς δαπανούνται π.χ. τα ανταποδοτικά τέλη, τα έσοδα για επενδύσεις κ.λ.π.
Εν ολίγοις και δίχως να θέλουμε να μηδενίσουμε την αξία και την προσφορά του Δημοσίου λογιστικού στην οικονομική διαχείριση – ωστόσο πρέπει να το τονίσουμε – το Δημόσιο λογιστικό απέχει από τις σημερινές πληροφοριακές ανάγκες της διοίκησης.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ λοιπόν με τις ρυθμίσεις του εισάγει στους δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύουν, σε αναβαθμισμένο λογιστικό περιβάλλον. Οι Δήμοι σαν μέρος της Γενικής Κυβέρνησης πλέον είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν μηνιαία στοιχεία τα οποία μόνο από τους ισολογισμούς είναι δυνατόν να αντλούν. Επίσης για την σύνταξη των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αλλά και των ετήσιων σχεδίων δράσης που συντάσσουν το δημόσιο λογιστικό είναι ανεπαρκές.
Το πρόβλημα είναι η οργάνωση και στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι ένα εργαλείο το οποίο για να λειτουργήσει χρειάζεται εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι προκλήσεις είναι για όλους εμάς, δηλαδή για όλους τους συμμετέχοντες στα κοινά, οι οποίοι κατ’ αρχήν είναι πολίτες και μετά είναι διοικούντες ή υπηρεσιακοί παράγοντες. Μόνο με συλλογική προσπάθεια είναι δυνατόν να έχουμε αποτέλεσμα.
ΔΑΒΕΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη