google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «Διαύγεια» Δήμων χωρίς....αναρτήσεις δαπανών γίνεται;

«Διαύγεια» Δήμων χωρίς....αναρτήσεις δαπανών γίνεται;

Όλο και περισσότερο γίνεται γνωστό και στους απλούς πολίτες το πρόγραμμα «Διαύγεια», το οποίο εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.
Από τον Οκτώβριο του 2010 η εφαρμογή του ξεκίνησε με την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των πράξεων και αποφάσεων των υπουργείων και των 13 Περιφερειών της χώρας, ενώ από το Μάρτιο εντάχθηκαν και οι Δήμοι.
Πρόκειται για πρόγραμμα αρκετά προωθημένο και καινοτόμο, με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα στην πολιτική και τη διοικητική δράση των φορέων άσκησης εξουσίας.
Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι ο πολίτης έχει άμεση πρόσβαση σε όποια απόφαση τον ενδιαφέρει, αφού αν δε γίνει ανάρτηση μιας πράξης ή απόφασης στο «Διαύγεια», δεν μπορεί να εκτελεστεί.
Από μια έρευνα στους έξι Δήμους της Μεσσηνίας, για τις αναρτήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, εξάγονται διάφορα συμπεράσματα, ενώ από τα πιο σημαντικά είναι ότι 3 από τους 6 Δήμους (Δυτικής Μάνης, Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος) δεν έχουν αναρτήσει ακόμα καμία δαπάνη.
Πρώτος, φυσικά, σε αναρτήσεις αποφάσεων και πράξεων έρχεται ο Δήμος Καλαμάτας.
Δήμος Δυτικής Μάνης
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει αναρτήσει συνολικά στο «Διαύγεια» 37 αποφάσεις και πράξεις. Από αυτές, περίπου 30 έχουν αναρτηθεί τον Απρίλιο και μερικές το Μάιο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται κανονιστικές πράξεις, συμβάσεις, ανάθεση προμηθειών και μια σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Καλαμάτας για υποβολή αίτησης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι ένας από τους τρεις Δήμους της Μεσσηνίας που δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάρτηση δαπάνης.
Δήμος Καλαμάτας
Ο Δήμος της πρωτεύουσας του νομού έχει αναρτήσει συνολικά 352 αποφάσεις και πράξεις, χωρίς τους εποπτευόμενους φορείς. Από το Δήμο Καλαμάτας εποπτεύονται 12 φορείς και μαζί με το Δήμο έχουν αναρτήσει συνολικά 1.046 πράξεις
Από τις αναρτήσεις του Δήμου, 163 αφορούν στον προϋπολογισμό του, ενώ έχει αναρτήσει και 90 δαπάνες.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει αναρτήσεις από το Μάρτιο (περίπου 40), πάνω από 200 τον Απρίλιο και περίπου 100 το Μάιο.
Δήμος Μεσσήνης
Ο Δήμος Μεσσήνης έχει αναρτήσει συνολικά 296 πράξεις, από τις οποίες οι 124 αφορούν στον προϋπολογισμό του. Δεν έχει γίνει καμία ανάρτηση για δαπάνες, ενώ έχει έναν εποπτευόμενο φορέα, με τις αναρτήσεις του οποίου έχει φτάσει στις 342.
Κι αυτός ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις αναρτήσεις του από την πρώτη στιγμή, το Μάρτιο, οπότε έγιναν περίπου 40. Ακολούθησαν πάνω από 200 τον Απρίλιο και περίπου 50 το Μάιο.
Δήμος Οιχαλίας
Ο Δήμος Οιχαλίας έχει προχωρήσει σε 123 αναρτήσεις, ενώ έχει και 5 εποπτευόμενους φορείς που έχουν αναρτήσει 5 αποφάσεις.
Έχει προχωρήσει και σε 21 αναρτήσεις για δαπάν, ενώ ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το «Διαύγεια» από το Μάρτιο, αναρτώντας περίπου 25 πράξεις, περίπου 60 τον Απρίλιο και 35 το Μάιο.
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Ο Δήμος Πύλος – Νέστορος είναι ο τρίτος Δήμος της Μεσσηνίας που δεν έχει κάνει καμία ανάρτηση για δαπάνες. Συνολικά, όμως, έχει αναρτήσει 85 αποφάσεις και πράξεις.
Έχει έναν εποπτευόμενο φορέα, ο οποίος έχει προχωρήσει σε 8 αναρτήσεις.
Το Μάρτιο ο Δήμος Πύλου – Νέστορος έχει αναρτήσει ελάχιστες αποφάσεις, περίπου 40 τον Απρίλιο και λίγο περισσότερες το Μάιο.
Δήμος Τριφυλίας
Ο τελευταίος κατά αλφαβητική σειρά Δήμος της Μεσσηνίας, αυτός της Τριφυλίας, έχει κάνει 273 αναρτήσεις. Περίπου 30 το Μάρτιο, 130 τον Απρίλιο και περίπου 110 το Μάιο.
Έχει 3 εποπτευόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν δημοσιοποιήσει 60 αποφάσεις και πράξεις τους.
Ο Δήμος Τριφυλίας έχει προχωρήσει και σε ανάρτηση μόλις 7 δαπανών.






Απο το 'Θάρρος'.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη