Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε την Δευτέρα 14 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Πέτρος Τατούλης, στο κτήριο όπου στεγάζεται το Διοικητήριο της νέας Περιφέρειας. Μετά από σύντομη εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε ερωτήσεις από το σύνολο των δημοσιογράφων, σε μια συνέντευξη που κράτησε πάνω από τρείς ώρες, καλύπτοντας όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια.
◦«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βγει από την κρίση. Μόνος δρόμος η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανήγγειλε, με την έναρξη της συνέντευξης, την συνδιοργάνωση με την εταιρεία Invest in Greece, μέσω του προγράμματος Synergassia και με τη συνδρομή των οικείων Επιμελητηρίων, την επιχειρηματική επίσκεψη 38 ξένων Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στην Πελοπόννησο, από τις 16 έως και τις 20 Μαρτίου 2011.
Το πρόγραμμα Synergassia στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το πρώτο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και της δημιουργίας του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας. Επίσης για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
“Η συνάντηση μας γίνετε σε μια σημαντική στιγμή, την εβδομάδα αυτή θα βρίσκονται μαζί μας σε αλλεπάλληλα event διπλωμάτες για να δώσουμε έναυσμα και μόχλευση για τις επενδύσεις στην Πελοπόννησο” σημείωσε ο κ. Τατούλης για να υπογραμμίσει “από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου, θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο το Invest in Greece ως πρώτο πιλοτικό σταθμό της εκδήλωσης. Θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο οι 38 από τις 45 διπλωματικές αποστολές στη χώρα”
“Αυτή η μόχλευση και κινητικότητα για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά, βρίσκει την δική της θέση σε όλη αυτή την κινητικότητα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε ακόμα και ένα δεύτερο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκδήλωση του Invest in Greece και αφορά την επίσκεψη αξιωματούχων από περιφέρεια της Κίνας, η οποία θέλει να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, “όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα αλλά και σε αυτό της επιχειρηματικής ανταλλαγής ξεκινώντας από τον Αγροτικό Τομέα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ανήγγειλε ακόμα και την επίσκεψη της προέδρου των Ευρωπαϊκών περιφερειών της κας Χούμπνερ, που θα σημάνει την έναρξη των διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια. “Για αυτά τα μεγάλα θα μιλάμε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες.
◦«Στόχος μου είναι να τονώσουμε το κύρος της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από εξαιρετικά στοχευμένες κινήσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εισήγηση του αλλά και στις απαντήσεις του στο θέμα της πολιτικής διάστασης του θεσμού και της προσπάθειας που ο ίδιος κάνει: « Όλος μου ο αγώνας αυτό το διάστημα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της τόνωσης του κύρους του θεσμού και μέσα από αυτήν την διαδικασία του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει ήδη γίνει κατανοητό σε όλην την επικράτεια ότι η περιφέρεια μας πρωτοστατεί σε αυτό το ταξίδι, και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των περιφερειών. Δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα δημόσια διαβούλευση από την οποία να έλειπε η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό ήμασταν εκεί και για τα βιοτεχνολογικά πάρκα μιλήσαμε και για την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας και για όποιο σημαντικό νομοσχέδιο τώρα συζητείται. Η Ένωση Περιφερειών, το όργανο των Περιφερειαρχών, είναι ένα καθαρά πολιτικό όργανο και δίνω αγώνα να μη πάει ο καινούργιος θεσμός ούτε ένα πόντο παραπίσω. Και ως εκ τούτου διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Δεν είμαστε η αναπαραγωγή του προηγούμενου θεσμού, αλλά έχουμε εδώ έναν πολιτικό θεσμό, που είναι η ίδια η ελπίδα της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Αυτόν τον θεσμό επιχειρούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε από κάθε εγχείρημα συρρίκνωσης. Εμείς δεν είμαστε ούτε κυβερνητικός θεσμός”
◦«Να ξεκαθαρίσουν κάποιοι στο μυαλό τους τι σημαίνει περιφέρεια και τι σημαίνει αποκεντρωμένη διοίκηση»
«Σε συνέχεια αυτής της παραδοχής», τόνισε ο κ. Τατούλης «είναι άδικο, που για άλλους λόγους επιχειρείται να υπάρξει μια προσπάθεια εμπλοκής σε δυσδιάκριτες αρμοδιότητες σε σχέση με την αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση η οποία είναι ξεκάθαρα το αποκεντρωμένο κράτος στην περιφέρεια. Δεν είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από εμάς. Δεν μας ελέγχει ούτε το ελέγχουμε. Οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες. Θέλουμε να έχουμε την ευθύνη για αυτό και ζητήσαμε οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε εμάς, πέρα από αυτό το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος, εμείς είμαστε έτοιμοι. Δεν απεμπολούμε τις ευθύνες, αντίθετα τις επωμιζόμαστε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος απευθύνθηκε προς αυτόν με την προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Τατούλης απάντησε χαρακτηριστικά: “Είμαι Περιφερειάρχης Ειδικών Καθηκόντων, όχι Γενικός Γραμματέας”. Μέσα στην διάκριση των αρμοδιοτήτων εξήγησε ο κ. Τατούλης η προσφώνηση Γ.Γ. πάει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, μια που ο επικεφαλής είναι διορισμένος υπάλληλος για να υλοποιεί το κρατικό πρόγραμμα. Εμείς είμαστε αιρετοί Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες” κατέληξε.
◦«Στερεά Απόβλητα: Δεν θα επωμιστούμε ούτε ένα ευρώ για πρόστιμα που απορρέουν από αποφάσεις που για χρόνια παίρνονταν ερήμην των πολιτών!»
«Είμαστε η μόνη περιφέρεια με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Τατούλης για να συνεχίσει: «Έχουμε πλέον εξ ολοκλήρου την ευθύνη να διαχειριστούμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το σχέδιο μας έγινε δεκτό από την διακυβερνητική επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα πιλότος. Αν πετύχει το πείραμα, όλη η χώρα θα “δανειστεί” από εμάς τεχνογνωσία και γι αυτό θεωρώ ότι όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις θέσεις μας». Επίσης, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση, που “κάποιοι άλλοι εκτός των πολιτών και των αιρετών τους αρχών συνέχιζαν να διαχειρίζονται το πρόβλημα με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο που το έκαναν τόσα χρόνια, με αποφάσεις που δήλωναν ψευδώς ότι κλείνουν οι χωματερές ή ότι εκκινεί η προμήθεια δεματοποιητών για να λυθεί οριστικώς (!) το πρόβλημα, τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ήταν αποφασισμένη να αρνηθεί να καταβάλει τα πρόστιμα!”
Επίσης , ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι μόνο η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση και ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και την προσωρινή λύση προκειμένου να αποφορτιστεί η αυτοδιοίκηση και να ανασάνει η Πελοπόννησος και ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, εφόσον βέβαια πληρούν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων, Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες, Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή.
◦«Εμείς δεν θα πληρώσουμε για να φτιάξουν την εικόνα μας»
Αναφερόμενος στα ΜΜΕ μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι “Εμπιστευόμαστε όλα τα ΜΜΕ της Περιφέρειας και δίνουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη τους για να επιτύχουμε οι πολίτες να γίνουν ενεργοί πολίτες. Δεν θέλουμε να έχουμε πελατειακές σχέσεις με τα ΜΜΕ, θέλουμε την κριτική”.
“Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου “ώστε μέσα από την διαδικασία αλλαγής του πολιτικού πολιτισμού να ωφεληθεί η κοινωνία”, και κατέληξε,” θα σφυρηλατήσουμε έτσι τις διακριτές σχέσεις μας”.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι απαντήσεις του ανοίγουν ερωτήματα, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε “αλλοίμονο αν η κουβέντα γίνεται για να κλείνουν ερωτήματα, η περιφέρεια έχει αλλάξει σε εικόνα και αισθητική, η πολιτική διάσταση την οποία εισάγουμε βάζει καινούργιους κανόνες. Πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες αυτούς για να είμαστε καθαροί στις σχέσεις μας. Η κουβέντα γίνεται για να ανοίγουν ερωτήματα και να γίνεται νέα συζήτηση” κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε εξάλλου: “Δεν έχω καμία εξάρτηση από κανέναν, και έτσι μπορώ να δημιουργώ συνθήκες νέων κανόνων. Δεν θέλω να προστατέψω κανένα, πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς έχει την ατομική ευθύνη για να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων. Δεν έχω καμία πρόθεση να προστατέψω τα ΜΜΕ, και εσείς δεν έχετε καμιά τέτοια αναγκαιότητα, αντιθέτως θα μπορούσα να πω ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια ανάγκη να προστατευθούμε”. Είναι όμως χρήσιμο, συμπλήρωσε, να μη μείνουμε σε αυτά που έκαναν κακό σε όλους, “κανένας δεν επιβιώνει με κουτσομπολιά”.
◦Απάντηση σε δημοσίευμα για την ΠΕ Κορινθίας
Στην συνέχεια ο κ. Τατουλης δέχθηκε ερωτήματα για τις σχέσεις του με εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα μείνει σε κουτσομπολιά και αναρωτήθηκε ποιος δίνει το δικαίωμα στον έναν ή στον άλλο να διακρίνουν τους συμβούλους του με κομματική απόχρωση. Συνεχίζοντας, ο κ. Τατούλης σημείωσε με νόημα “επειδή αντιλαμβάνομαι τις προθέσεις κάποιων επιτηδείων να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε για να μας φτιάξουν την εικόνα μας”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η “Νέα Πελοπόννησος δημιουργήθηκε και μεγαλώνει με την υπέρβαση της υπερκομματικότητας, κανένας δεν συμμετέχει σε αυτή με την κομματική του ταυτότητα”.
Για το πραγματικό περιστατικό το οποίο ήταν η βάση του σχετικού δημοσιεύματος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε “είμαι ένας πολιτικός που βρίσκομαι από μέρος σε μέρος όλη την ημέρα, κάθε μέρα χωρίς να αποζητώ την δημοσιότητα. Βρέθηκα σε μια εκδήλωση μαζί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη σε μια προσωπική επίσκεψη για να επισκεφτώ τον καλό μου φίλο Γιάννη Σμαραγδή. Δεν θεωρώ ότι πρέπει οι σύμβουλοι να τρέχουν γύρω από τον Περιφερειάρχη σε εκδηλώσεις που μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν” ενώ καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχουν κομματικές διακρίσεις μεταξύ των συμβούλων της Νέας Πελοποννήσου, μη ψάχνετε να βρείτε παθογένειες που τις έχουμε εγκαταλείψει”
◦«Η περιφέρεια διεκδικητικά απαιτεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το συγκοινωνιακό δίκτυο και τα οδικά έργα, θέμα για το οποίο εξ αρχής έκανε σαφές ότι “έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεως ώστε η Πελοπόννησος να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα έχει το αρτιότερο συγκοινωνιακό δίκτυο”
Το έργο της Τσακώνας είναι το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, σημείωσε ο κ. Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι ”έχουμε στείλει το μήνυμα μας προς όλες τις κατευθύνσεις , η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων να έχει το δικό της μερτικό. Διεκδικητικά στέκεται σε αυτή την λογική και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σταματήσει το έργο της Τσακώνας ή να καθυστερήσει η απόδοση αυτού του έργου.”
Είμαι πολιτικός διεκδικητικός σημείωσε ο Π. Τατούλης, “η Τσακώνα είναι μια οδυνηρή εμπειρία για το πως γίνονται τα έργα στο ελληνικό κράτος, αν δεν ολοκληρωθεί αυτός ο άξονας υπάρχει πρόβλημα για την λειτουργικότητα του υπόλοιπου κομματιού, θα παραμείνουμε στην διεκδικητική στάση γρήγορα να τελειώσει αυτό το έργο”.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα έργα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε “Το σύμφωνο παραχώρησης του Μωρέα λειτούργησε θετικά αντίθετα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύμφωνο της Ολυμπίας, αρχικά στο θέμα του Καϊάφα και περεταίρω η άρνηση του κονσόρτσιουμ τραπεζών να συμβάλει στην ολοκλήρωση του δυτικού άξονα. Δεν θα κοιμηθούμε ήσυχοι εάν δεν ενοποιήσουμε το οδικό μας δίκτυο και με τον ανατολικό και με τον δυτικό άξονα. Στόχος μας είναι η επέκταση του συμφώνου παραχώρησης ώστε να αποκτήσουμε το πιο άρτιο δίκτυο”.
«Η πελατειακή σχέση στις παλιές νομαρχίες ήταν αυτό που δημιούργησε τα μεγάλα προβλήματα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας “αναρωτηθείτε πόσες μελέτες άφησαν πίσω. Ένα έργο στην Μεσσηνία που κατατέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, και εννοώ το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2006 και η πρόβλεψη περάτωσής του ήταν ο Σεπτέμβριος του 2008, έχει σημειώσει τεράστιες καθυστερήσεις και σήμερα κινδυνεύει να χαθεί. Αυτό το λέγω προκειμένου να καταδείξω ότι από τις προηγούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν υπήρχε ούτε η θέληση, ούτε η ικανότητα, ούτε ασφαλώς και το ενδιαφέρον. Δεν μπορούν αυτοί να εμφανίζονται σήμερα ως δικοί μας τιμητές. Δεν είναι τίμιο. Στόχος δικός μας είναι σε κάθε ένα ευρώ που θα επενδύει η περιφέρεια να μοχλεύονται άλλα 100 ή 200 από ιδιωτικά κεφάλαια», κατέληξε ο κ. Τατούλης
◦«Συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς στα διεθνή φόρα»
«Μας κατηγόρησαν ότι δεν συμμετείχαμε σε μια έκθεση Τουρισμού», συνέχισε ο κ Τατούλης, «δεν έχουν καταλάβει όμως ότι την εικόνα κάποιων υπαλλήλων με σπαστά ή ανύπαρκτα Αγγλικά, να μοιράζουν υλικό στις εκθέσεις, που σήμερα βρίσκεται πεταμένο στα σκουπίδια, έχει τελειώσει. Οι επαφές μας, οι συζήσεις όλες είναι να συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς. Στην Γερμανία να σας ενημερώσω ότι υπάρχει παρουσία από το σύνδεσμο Ξενοδόχων Λακωνίας αλλά και στο Λονδίνο θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί και με μηδενικό κόστος. Και το επαναλαμβάνω με μηδενικό κόστος».
◦Για την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: «Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει. Ο κ. Σαμαράς είναι και συμπολίτης μας και μοιράζεται την αγωνία μας για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας».
«Ζήτησα από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προσκαλέσει τον αρχηγό της ΝΔ που είναι συμπολίτης μας, να επισκεφτεί την Περιφέρεια για να διαβουλευθούμε για το μέλλον του τόπου μας, είναι ανοικτό θέμα και ελπίζω να βρει το χρόνο να μας επισκεφτεί», απάντησε σε σχετικά ερωτήματα ο Πέτρος Τατούλης.
«Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει», συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «όσο η κρίση μεγεθύνεται τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η δυναμική του θεσμού, θα ζητήσουμε από όλους τους πολίτικους συναντήσεις. Δεν είναι δυνατό πολιτικός αρχηγός να μην μπορεί να απαντήσει στο αυτονόητο της συνένωσης δυνάμεων, εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο επίπεδο ευθύνης που μας έχει θέσει ο λαός».
«Θεωρώ ότι αυτός ο θεσμός θα έπρεπε να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρων όλων των αρχηγών, κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «δεν ευτυχίσαμε να θέλει να μας συναντήσει κανένας πολιτικός αρχηγός μέχρι σήμερα, εκτιμώ όμως ότι θα γίνει κατανοητό, η δυναμική του θεσμού τώρα αρχίζει να βγαίνει στην κοινωνία».
◦«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βγει από την κρίση. Μόνος δρόμος η εξωστρέφεια και οι επενδύσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανήγγειλε, με την έναρξη της συνέντευξης, την συνδιοργάνωση με την εταιρεία Invest in Greece, μέσω του προγράμματος Synergassia και με τη συνδρομή των οικείων Επιμελητηρίων, την επιχειρηματική επίσκεψη 38 ξένων Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στην Πελοπόννησο, από τις 16 έως και τις 20 Μαρτίου 2011.
Το πρόγραμμα Synergassia στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι το πρώτο μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και της δημιουργίας του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας. Επίσης για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
“Η συνάντηση μας γίνετε σε μια σημαντική στιγμή, την εβδομάδα αυτή θα βρίσκονται μαζί μας σε αλλεπάλληλα event διπλωμάτες για να δώσουμε έναυσμα και μόχλευση για τις επενδύσεις στην Πελοπόννησο” σημείωσε ο κ. Τατούλης για να υπογραμμίσει “από τις 16 έως τις 19 Μαρτίου, θα βρίσκεται στην Πελοπόννησο το Invest in Greece ως πρώτο πιλοτικό σταθμό της εκδήλωσης. Θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο οι 38 από τις 45 διπλωματικές αποστολές στη χώρα”
“Αυτή η μόχλευση και κινητικότητα για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, για πρώτη φορά, βρίσκει την δική της θέση σε όλη αυτή την κινητικότητα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης προανήγγειλε ακόμα και ένα δεύτερο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί μετά την εκδήλωση του Invest in Greece και αφορά την επίσκεψη αξιωματούχων από περιφέρεια της Κίνας, η οποία θέλει να προχωρήσει σε αδελφοποίηση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, “όχι μόνο στον πολιτιστικό τομέα αλλά και σε αυτό της επιχειρηματικής ανταλλαγής ξεκινώντας από τον Αγροτικό Τομέα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο κ. Τατούλης ανήγγειλε ακόμα και την επίσκεψη της προέδρου των Ευρωπαϊκών περιφερειών της κας Χούμπνερ, που θα σημάνει την έναρξη των διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια. “Για αυτά τα μεγάλα θα μιλάμε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες.
◦«Στόχος μου είναι να τονώσουμε το κύρος της περιφέρειας Πελοποννήσου μέσα από την ενδυνάμωση του νέου θεσμού και μέσα από εξαιρετικά στοχευμένες κινήσεις».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εισήγηση του αλλά και στις απαντήσεις του στο θέμα της πολιτικής διάστασης του θεσμού και της προσπάθειας που ο ίδιος κάνει: « Όλος μου ο αγώνας αυτό το διάστημα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της τόνωσης του κύρους του θεσμού και μέσα από αυτήν την διαδικασία του κύρους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έχει ήδη γίνει κατανοητό σε όλην την επικράτεια ότι η περιφέρεια μας πρωτοστατεί σε αυτό το ταξίδι, και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των περιφερειών. Δεν υπήρξε όλο αυτό το διάστημα δημόσια διαβούλευση από την οποία να έλειπε η περιφέρεια Πελοποννήσου. Και στη συζήτηση για τον αναπτυξιακό ήμασταν εκεί και για τα βιοτεχνολογικά πάρκα μιλήσαμε και για την αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας και για όποιο σημαντικό νομοσχέδιο τώρα συζητείται. Η Ένωση Περιφερειών, το όργανο των Περιφερειαρχών, είναι ένα καθαρά πολιτικό όργανο και δίνω αγώνα να μη πάει ο καινούργιος θεσμός ούτε ένα πόντο παραπίσω. Και ως εκ τούτου διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Δεν είμαστε η αναπαραγωγή του προηγούμενου θεσμού, αλλά έχουμε εδώ έναν πολιτικό θεσμό, που είναι η ίδια η ελπίδα της χώρας για την έξοδό της από την κρίση. Αυτόν τον θεσμό επιχειρούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε από κάθε εγχείρημα συρρίκνωσης. Εμείς δεν είμαστε ούτε κυβερνητικός θεσμός”
◦«Να ξεκαθαρίσουν κάποιοι στο μυαλό τους τι σημαίνει περιφέρεια και τι σημαίνει αποκεντρωμένη διοίκηση»
«Σε συνέχεια αυτής της παραδοχής», τόνισε ο κ. Τατούλης «είναι άδικο, που για άλλους λόγους επιχειρείται να υπάρξει μια προσπάθεια εμπλοκής σε δυσδιάκριτες αρμοδιότητες σε σχέση με την αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση η οποία είναι ξεκάθαρα το αποκεντρωμένο κράτος στην περιφέρεια. Δεν είναι ούτε πάνω ούτε κάτω από εμάς. Δεν μας ελέγχει ούτε το ελέγχουμε. Οι αρμοδιότητες είναι ευδιάκριτες. Θέλουμε να έχουμε την ευθύνη για αυτό και ζητήσαμε οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε εμάς, πέρα από αυτό το μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος, εμείς είμαστε έτοιμοι. Δεν απεμπολούμε τις ευθύνες, αντίθετα τις επωμιζόμαστε».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος απευθύνθηκε προς αυτόν με την προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα ο κ. Τατούλης απάντησε χαρακτηριστικά: “Είμαι Περιφερειάρχης Ειδικών Καθηκόντων, όχι Γενικός Γραμματέας”. Μέσα στην διάκριση των αρμοδιοτήτων εξήγησε ο κ. Τατούλης η προσφώνηση Γ.Γ. πάει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια, μια που ο επικεφαλής είναι διορισμένος υπάλληλος για να υλοποιεί το κρατικό πρόγραμμα. Εμείς είμαστε αιρετοί Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες” κατέληξε.
◦«Στερεά Απόβλητα: Δεν θα επωμιστούμε ούτε ένα ευρώ για πρόστιμα που απορρέουν από αποφάσεις που για χρόνια παίρνονταν ερήμην των πολιτών!»
«Είμαστε η μόνη περιφέρεια με συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», δήλωσε ο κ. Τατούλης για να συνεχίσει: «Έχουμε πλέον εξ ολοκλήρου την ευθύνη να διαχειριστούμε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Το σχέδιο μας έγινε δεκτό από την διακυβερνητική επιτροπή και είναι ένα πρόγραμμα πιλότος. Αν πετύχει το πείραμα, όλη η χώρα θα “δανειστεί” από εμάς τεχνογνωσία και γι αυτό θεωρώ ότι όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τις θέσεις μας». Επίσης, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι στην αντίθετη περίπτωση, που “κάποιοι άλλοι εκτός των πολιτών και των αιρετών τους αρχών συνέχιζαν να διαχειρίζονται το πρόβλημα με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο που το έκαναν τόσα χρόνια, με αποφάσεις που δήλωναν ψευδώς ότι κλείνουν οι χωματερές ή ότι εκκινεί η προμήθεια δεματοποιητών για να λυθεί οριστικώς (!) το πρόβλημα, τότε η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ήταν αποφασισμένη να αρνηθεί να καταβάλει τα πρόστιμα!”
Επίσης , ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ότι μόνο η αιρετή περιφέρεια μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση και ότι ήδη έχει επιτύχει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει και την προσωρινή λύση προκειμένου να αποφορτιστεί η αυτοδιοίκηση και να ανασάνει η Πελοπόννησος και ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, εφόσον βέβαια πληρούν τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων, Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες, Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή.
◦«Εμείς δεν θα πληρώσουμε για να φτιάξουν την εικόνα μας»
Αναφερόμενος στα ΜΜΕ μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι “Εμπιστευόμαστε όλα τα ΜΜΕ της Περιφέρειας και δίνουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη τους για να επιτύχουμε οι πολίτες να γίνουν ενεργοί πολίτες. Δεν θέλουμε να έχουμε πελατειακές σχέσεις με τα ΜΜΕ, θέλουμε την κριτική”.
“Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει” προσέθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου “ώστε μέσα από την διαδικασία αλλαγής του πολιτικού πολιτισμού να ωφεληθεί η κοινωνία”, και κατέληξε,” θα σφυρηλατήσουμε έτσι τις διακριτές σχέσεις μας”.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι απαντήσεις του ανοίγουν ερωτήματα, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε “αλλοίμονο αν η κουβέντα γίνεται για να κλείνουν ερωτήματα, η περιφέρεια έχει αλλάξει σε εικόνα και αισθητική, η πολιτική διάσταση την οποία εισάγουμε βάζει καινούργιους κανόνες. Πρέπει να προσαρμοστούμε στους κανόνες αυτούς για να είμαστε καθαροί στις σχέσεις μας. Η κουβέντα γίνεται για να ανοίγουν ερωτήματα και να γίνεται νέα συζήτηση” κατέληξε.
Ο περιφερειάρχης τόνισε εξάλλου: “Δεν έχω καμία εξάρτηση από κανέναν, και έτσι μπορώ να δημιουργώ συνθήκες νέων κανόνων. Δεν θέλω να προστατέψω κανένα, πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς έχει την ατομική ευθύνη για να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων. Δεν έχω καμία πρόθεση να προστατέψω τα ΜΜΕ, και εσείς δεν έχετε καμιά τέτοια αναγκαιότητα, αντιθέτως θα μπορούσα να πω ότι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια ανάγκη να προστατευθούμε”. Είναι όμως χρήσιμο, συμπλήρωσε, να μη μείνουμε σε αυτά που έκαναν κακό σε όλους, “κανένας δεν επιβιώνει με κουτσομπολιά”.
◦Απάντηση σε δημοσίευμα για την ΠΕ Κορινθίας
Στην συνέχεια ο κ. Τατουλης δέχθηκε ερωτήματα για τις σχέσεις του με εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα μείνει σε κουτσομπολιά και αναρωτήθηκε ποιος δίνει το δικαίωμα στον έναν ή στον άλλο να διακρίνουν τους συμβούλους του με κομματική απόχρωση. Συνεχίζοντας, ο κ. Τατούλης σημείωσε με νόημα “επειδή αντιλαμβάνομαι τις προθέσεις κάποιων επιτηδείων να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν θα πληρώσουμε για να μας φτιάξουν την εικόνα μας”, ενώ ξεκαθάρισε ότι η “Νέα Πελοπόννησος δημιουργήθηκε και μεγαλώνει με την υπέρβαση της υπερκομματικότητας, κανένας δεν συμμετέχει σε αυτή με την κομματική του ταυτότητα”.
Για το πραγματικό περιστατικό το οποίο ήταν η βάση του σχετικού δημοσιεύματος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε “είμαι ένας πολιτικός που βρίσκομαι από μέρος σε μέρος όλη την ημέρα, κάθε μέρα χωρίς να αποζητώ την δημοσιότητα. Βρέθηκα σε μια εκδήλωση μαζί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη σε μια προσωπική επίσκεψη για να επισκεφτώ τον καλό μου φίλο Γιάννη Σμαραγδή. Δεν θεωρώ ότι πρέπει οι σύμβουλοι να τρέχουν γύρω από τον Περιφερειάρχη σε εκδηλώσεις που μπορεί να μην τους ενδιαφέρουν” ενώ καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχουν κομματικές διακρίσεις μεταξύ των συμβούλων της Νέας Πελοποννήσου, μη ψάχνετε να βρείτε παθογένειες που τις έχουμε εγκαταλείψει”
◦«Η περιφέρεια διεκδικητικά απαιτεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το συγκοινωνιακό δίκτυο και τα οδικά έργα, θέμα για το οποίο εξ αρχής έκανε σαφές ότι “έχουμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεως ώστε η Πελοπόννησος να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα έχει το αρτιότερο συγκοινωνιακό δίκτυο”
Το έργο της Τσακώνας είναι το σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας, σημείωσε ο κ. Τατούλης υπογραμμίζοντας ότι ”έχουμε στείλει το μήνυμα μας προς όλες τις κατευθύνσεις , η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων να έχει το δικό της μερτικό. Διεκδικητικά στέκεται σε αυτή την λογική και διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σταματήσει το έργο της Τσακώνας ή να καθυστερήσει η απόδοση αυτού του έργου.”
Είμαι πολιτικός διεκδικητικός σημείωσε ο Π. Τατούλης, “η Τσακώνα είναι μια οδυνηρή εμπειρία για το πως γίνονται τα έργα στο ελληνικό κράτος, αν δεν ολοκληρωθεί αυτός ο άξονας υπάρχει πρόβλημα για την λειτουργικότητα του υπόλοιπου κομματιού, θα παραμείνουμε στην διεκδικητική στάση γρήγορα να τελειώσει αυτό το έργο”.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα έργα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε “Το σύμφωνο παραχώρησης του Μωρέα λειτούργησε θετικά αντίθετα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύμφωνο της Ολυμπίας, αρχικά στο θέμα του Καϊάφα και περεταίρω η άρνηση του κονσόρτσιουμ τραπεζών να συμβάλει στην ολοκλήρωση του δυτικού άξονα. Δεν θα κοιμηθούμε ήσυχοι εάν δεν ενοποιήσουμε το οδικό μας δίκτυο και με τον ανατολικό και με τον δυτικό άξονα. Στόχος μας είναι η επέκταση του συμφώνου παραχώρησης ώστε να αποκτήσουμε το πιο άρτιο δίκτυο”.
«Η πελατειακή σχέση στις παλιές νομαρχίες ήταν αυτό που δημιούργησε τα μεγάλα προβλήματα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας “αναρωτηθείτε πόσες μελέτες άφησαν πίσω. Ένα έργο στην Μεσσηνία που κατατέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, και εννοώ το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2006 και η πρόβλεψη περάτωσής του ήταν ο Σεπτέμβριος του 2008, έχει σημειώσει τεράστιες καθυστερήσεις και σήμερα κινδυνεύει να χαθεί. Αυτό το λέγω προκειμένου να καταδείξω ότι από τις προηγούμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν υπήρχε ούτε η θέληση, ούτε η ικανότητα, ούτε ασφαλώς και το ενδιαφέρον. Δεν μπορούν αυτοί να εμφανίζονται σήμερα ως δικοί μας τιμητές. Δεν είναι τίμιο. Στόχος δικός μας είναι σε κάθε ένα ευρώ που θα επενδύει η περιφέρεια να μοχλεύονται άλλα 100 ή 200 από ιδιωτικά κεφάλαια», κατέληξε ο κ. Τατούλης
◦«Συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς στα διεθνή φόρα»
«Μας κατηγόρησαν ότι δεν συμμετείχαμε σε μια έκθεση Τουρισμού», συνέχισε ο κ Τατούλης, «δεν έχουν καταλάβει όμως ότι την εικόνα κάποιων υπαλλήλων με σπαστά ή ανύπαρκτα Αγγλικά, να μοιράζουν υλικό στις εκθέσεις, που σήμερα βρίσκεται πεταμένο στα σκουπίδια, έχει τελειώσει. Οι επαφές μας, οι συζήσεις όλες είναι να συμμετέχουμε ισότιμα με τους επίσημους φορείς. Στην Γερμανία να σας ενημερώσω ότι υπάρχει παρουσία από το σύνδεσμο Ξενοδόχων Λακωνίας αλλά και στο Λονδίνο θα είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκεί και με μηδενικό κόστος. Και το επαναλαμβάνω με μηδενικό κόστος».
◦Για την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: «Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει. Ο κ. Σαμαράς είναι και συμπολίτης μας και μοιράζεται την αγωνία μας για το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας».
«Ζήτησα από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να προσκαλέσει τον αρχηγό της ΝΔ που είναι συμπολίτης μας, να επισκεφτεί την Περιφέρεια για να διαβουλευθούμε για το μέλλον του τόπου μας, είναι ανοικτό θέμα και ελπίζω να βρει το χρόνο να μας επισκεφτεί», απάντησε σε σχετικά ερωτήματα ο Πέτρος Τατούλης.
«Βεντέτα στην πολιτική δεν υπάρχει», συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «όσο η κρίση μεγεθύνεται τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η δυναμική του θεσμού, θα ζητήσουμε από όλους τους πολίτικους συναντήσεις. Δεν είναι δυνατό πολιτικός αρχηγός να μην μπορεί να απαντήσει στο αυτονόητο της συνένωσης δυνάμεων, εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να σταθούμε στο επίπεδο ευθύνης που μας έχει θέσει ο λαός».
«Θεωρώ ότι αυτός ο θεσμός θα έπρεπε να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρων όλων των αρχηγών, κατέληξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «δεν ευτυχίσαμε να θέλει να μας συναντήσει κανένας πολιτικός αρχηγός μέχρι σήμερα, εκτιμώ όμως ότι θα γίνει κατανοητό, η δυναμική του θεσμού τώρα αρχίζει να βγαίνει στην κοινωνία».