Μελετητικά ώριμο το έργο των τεχνητών υφάλων

ΣΕ καλο δρόμο βρίσκεται η υλοποίηση της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για την κατασκευή τεχνητού υφάλου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του πρόσφατα. Το έργο έχει πάρει εγκρίσεις απο πολλές υπηρεσίες και ο πλήρης φάκελλος αποτελεί ένα κατόρθωμα καθώς υπολείπεται μόνο η χρηματοδότησή του. Στη συνεδρίαση οο κ. Σαμπαζιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλείας, καθώς ανέφερε ότι μόνο 2 τέτοια έργα είναι έτοιμα να κατατεθούν καθώς έχουν μελετητική ωριμότητα εδώ και καιρό.
Το συμβούλιο, με απόφαση κατά πλειοψηφία, αποφάσισε μείωση των δημοτικών τελών στην περιοχή του Μύρου ως αντιστάθμισα για το γεγονός ότι στην περιοχή όπου βρίσκονται οι περιουσίες των κατοίκων είναι ο σκουπιδότοπος. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Αυγερινό Ράμμο τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγόρησε για προεκλογική κίνηση.
Ετσι, εκτός ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γεώργιος Γκότσης ζήτησε να υπάρξει ανάλογη μείωση και ό,τι ισχύει για το Μύρου να ισχύσει και για τις Ράχες, καθώς από εκεί καθημερινά διέρχονται όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου προς τον σκουπιδότοπο - αίτημα που και αυτό έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία. Τέλος αξίζει να προσθέσουμε ότι αποφασίστηκε η συμμετοχή του δήμου με ποσό 80.000 ευρώ για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή της Ανω Πόλης.
Share on Google Plus

About kyparissiotis

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα αυτό τα άρθρο.
Μία από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους διατήρησης και διαχείρισης των αλιευτικών μας πόρων αποτελεί η δημιουργία προστατευμένων θαλάσσιων περιοχών.

Φυσικά ο στόχος της δημιουργίας τους δεν είναι μόνο η προστασία οικολογικών οικοτόπων και οικοσυστημάτων ή ειδών που τελούν υπό εξαφάνιση, αλλά προσανατολίζεται στην προστασία αλιευτικών περιοχων στις οποίες αναπαράγονται και αναπτύσσονται τα νεαρά ψάρια, με συνέπεια στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων και στην αύξηση των ποσοτήτων τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα διαχειριστικά μέτρα της αειφόρου ανάπτυξης έχει εντάξει την δημιουργία τεχνητών υφάλων για την ανάπτυξη των αλιευμάτων στην Μεσόγειο.

Τέτοιες θαλάσσιες ζώνες στις οποίες δημιουργούνται τεχνητοί ύφαλοι τελούν υπο διαβαθμισμένη προστασία κατά τον εξής τρόπο:

1. ο πυρήνας «core zone» είναι μία απόλυτα προστατευμένη περιοχή, όπου μπορούν να πειτρέπονται οι ελεγχόμενες καταδύσεις, η κολύμβηση, η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή, ενώ απαγορεύεται κάθε μορφής αλιευτική δραστηριότητα, η συλλογή οργανισμών, η αγκυροβόληση, τα θαλάσσια σπορ κ.λπ.

2. η περιμετρική ζώνη «buffer zone» όπου μπορεί να επιτρέπεται μόνο η παραδοσιακή αλιεία με επιλεγμένα εργαλεία από τους ψαράδες της περιοχής, οι ελεγχόμενες καταδύσεις, η κολύμβηση, η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση ενώ απαγορεύονται άλλες μορφές αλιείας, η συλλογή οργανισμών, η αγκυροβόληση κ.λπ. και

3. την ευρύτερη περιοχή όπου δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί. Οι τεχνητοί ύφαλοι τοποθετούνται στην απόλυτα προστατευόμενη ζώνη, τον πυρήνα.

Οι τεχνητοί ύφαλοι είναι τεχνητή υποδομή αποτελούμενη συνήθως από τσιμεντένιους ογκόλιθους με τρύπες διαφορετικής διαμέτρου, οι οποίοι τοποθετούνται στο θαλάσσιο βυθό 20m - 40m ώστε να εμπλουτίσουν την θαλάσσια ζωή της συγκεκριμένης περιοχής παρέχοντας καταφύγιο και την προσελκύση διαφόρων είδη ψαριών. Η χωροθέτησή τους δεν είναι τυχαία αλλά πρέπει να γίνεται κατόπιν μελέτης λαμβάνοντας υπόψη τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την δομή του βυθού, την σύνθεση των βενθικών βιοκοινωνιών, την έκταση σημαντικών οικοσυστημάτων όπως αυτής των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, την ιχθυοπανίδα και γενικά την βιοποικιλότητα της περιοχής.Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία τεχνητοί ύφαλοι έχουν δημιουργηθεί από την δεκαετία του ‘60 και στην Ισπανία έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί ειδικοί τσιμεντένιοι ογκόλιθοι «anti-trawling blocks» για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτωναπό την παράνομη αλιεία με τράτες.

Σε γενικές γραμμές παραθέτω τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την δημιουργία τεχνητού υφάλου:

1. βελτίωση του παράκτιου οικοσυστήματος με αύξηση της ποικιλομορφίας του βυθού, καθότι ο τεχνητός ύφαλοςείναι σκληρή κατασκευή και αποτελεί υπόστρωμα για οργανισμούς που αναπτύσσονται σε βυθούς με βραχώδη σύσταση και

2. Αύξηση της παραγωγής και της διασποράς των παραγόμενων νεαρών ψαριών σε γειτονικές περιοχές.

Καλά ολα αυτά, αλλα ποιός θα το προστατεύει απο τους δολοφώνους της θάλασσας με τις ψαρότρατες, και τους ψαροντουφεκάδες με τις μπουκάλες (για να μην πούμε και ονόματα, δεν κάνει) οταν το λιμενικό δεν έχει ουτε σκάφος για να κάνει περιπολίες!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν και θα ειναι ενα πολύ καλο έργο για την περιοχή δυστυχώς θα γίνει η χαρά των δολοφώνων ψαροντουφεκάδων με τις μουκάλες( για να μην πούμε και ονόματα, δεν κανεί )αλλα και των ψαράδων που δεν έχουν κανένα σεβασμό στο περιβάλον( δυναμίτης ) . Καλο θα είναι ο νεος Δήμαρχος να κάνει κάτι και με τα ελαιοτριβεια, που ρίχνουν ολα τους τα αποβλήτα στην Θάλασσα, με αποτέλεσμα η πανίδα και χλωρίδα να παθαίνει μεγάλη καταστροφή καθε φθινόπωρο-χειμώνα.
Και ενα ξυπνητήρι για το ένδοξο Λιμενικό Σώμα, δεν μπορούν να ξυνήσουν τα παίδια.