google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πέτυχε η συλλογή πλαστικών θερμοκηπίων στην Τριφυλία

Πέτυχε η συλλογή πλαστικών θερμοκηπίων στην Τριφυλία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ με νόημα στο χώρο δεματοποίησης των πλαστικών θερμοκηπίων και χαμηλής κάλυψης πραγματοποίησαν ο Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Χρήστος Ριζάς, παρουσία των Δημάρχων Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτη, Αυλώνος κ. Φιλντίσης, του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Χριστοδούλου και υπηρεσακών παραγόντων με θετικά συμπεράσματα.
Σε ερωτήσεις που υποβάλαμε στο Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκο για τις εντυπώσεις που αποκόμισε σχετικά με την διαδικασία τόνισε ότι "τα ζητήματα του περιβάλλοντος αποτελούν σπουδαίες πρωτοβουλίες που οφείλουμε να λάβουμε για αποτροπή επιβάρυνσης των καλλιεργειών και κυρίως των εποχιακών όταν γνωρίζουμε ότι παλιότερα τα πλαστικά που καταλήγουν στο έδαφος δημιουργούν προβλήματα και ιδίως όταν γινόταν καύσης τους με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον" για να προσθέσει ότι "μετά απο ενημέρωση αλλά και ευαισθησία των παραγωγών καταφέραμε μαζί με τους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Αυλώνος, την ΕΑΣ Μεσσηνίας και με την συνδρομή του ιδιώτη κ. Δημήτρη Χριστοδούλου τελικά καταλήξαμε στην δεματοποίηση των πλαστικών πρκειμένου να προωθηθούν σε εργοστάσια ανακύκλωσης λαμβάνοντας ειδική πιστοποίηση". Ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της τεχνικής συλλογής και προώθησης των πλαστικών ώστε να καταστεί οικονομικά συμφέρουσα και απαιτείται εμπλοκή των εταιρειών σττην διαδικασία αναλαμβάνοντας μια ακόμα πρωτοβουλία ώστε να έχουν την συνδρομή του στην υπόθεση αυτή διότι το μεγάλο κόστος τις εισφορές του τομέα αυτού προσδιορίζεται κυρίως στις εταιρείες που παρέχουν τα παραπάνω υλικά κάλυψης". Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια μαζί με τον ιδιώτη για να ξεκαθαρίσει η περιοχή υπογραμμίζοντας ότι "φέτος δεν έχει μείνει ούτε ένα φύλλο πλαστικού στην περιοχή και αυτό είναι το σπουδαίο κέδρος της χρονιάς και εδώ έχουμε όσα απεμειναν να δεματοποιηθούν και ήδη υπάρχει ανάλογο σημείο στα Φιλιατρά".
Ο κ. Ριζάς εστίασε στην προγραμματική σύμβαση θεώρησε ότι "η αρχή αποτελεί το ήμισυ του παντός καθώς τα πλαστικά εκτός απο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος απαξιώνουν τουριστικά τη περιοχή και την δημόσια υγεία όταν καίγονται και φέτος η προσπάθεια απέδωσε καρπούς μαζί με τους αγρότες και φορείς και θέλουμε να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση μαζί με την συνδρομή των Δήμων έχοντας ορατά αποτελέσματα". Είπε ότι "αναζητούνται χώροι για την μόνιμη συλλογή τέτοιων χώρων σε γειτονικές περιοχές καθώς οι παραγωγοί απο μόνοι τους έχουν ευαισθητοποιηθεί επαρκώς".
Απο το Δήμο Κυπαρισσίας που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ο Δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι "πριν απο μερικά χρόνια το άγχος όλων μας ήταν ο προορισμός των πλστικών και πέρσι το πρόβλημα χειροτέρεψε όταν σάπιζαν καταστρέφοντας το περιβάλλον και φέτος αυτή η πρωτοβουλία όπως στήθηκε απέδωσε καρπούς" για να συμπληρώσει ότι "απέναντι στο περιβάλλον οι Δήμοι της περιοχής ως Καλλικρατικοί Δήμοι συνεργάστηκαν φέρνοντας ουσιαστικό αποτέλεσμα αποτελώντας παραδείγματα για την επόμενη ημέρα της αυτοδιοίκησης". Σημείωσε ότι "η συμβολή των συλόγων και παραγωγών ήταν μεγάλη συλλέγοντας τα πλαστικά αποκομίζοντας ένα σταθερό αποτέλεσμα για την υγεία των καλλιεργειών τους και σαφώς έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα".
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης υπογράμμισε ότι "πιστεύουμε στο ρητό που λεει 'Η ισχύς εν τη ενώσει' και αυτό το απέδειξαν περίτρανα οι Δήμοι μετά την προσπάθεια που ξεκίνησε απο την περιοχή φτάνοντας σε μηδενικά επίπεδα πλαστικών στο νέο Δήμο Τριφυλίας, θεωρώ ότι ο νέος Δήμος που διαμορφώνεται είναι ένας Δήμος παραγωγικός με πρωτογενή επαρκή τομέα και επομένως τα αποβλητά του πρέπει να καταλήγουν εκεί που πρέπει" για να καταλήξει ότι "οι παραγωγοί πρέπει να βοηθήσουν στην περισυλλογή προσφέροντας τα μέγιστα στη προσπάθεια και η Νομαρχία μαζί με το νέο βαθμό της περιφέρειας οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων" για να τελειώσει λέγοντας ότι "ο Δήμος Τριφυλίας θα πάει μπροστά μόνο μέσα απο συλλογικές προσπάθειες και δράσεις". Ο ιδιώτης κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι υπήρξε ανταπόκριση απο τους παραγωγούς και απαιτείται εντατικοποίηση στο απώτερο μέλλον.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη