google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ενωτικό μήνυμα για ισχυρό Δήμο Τριφυλίας ομόφωνα απο το Δ.Σ. Κυπαρισσίας

Ενωτικό μήνυμα για ισχυρό Δήμο Τριφυλίας ομόφωνα απο το Δ.Σ. Κυπαρισσίας

ΤΗΝ ενότητα της Τριφυλίας διακήρυξε ομόφωνα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας με μια ιστορική του απόφαση η οποία βασίζεται σε πειστικά επιχειρήματα αλλά και μηνύματα προς εκείνους που επιθυμούν να καταρρακώσουν το σχέδιο που πρότεινε η Πολιτεία για το μέλλον της περιοχής. Η απόφαση Ψήφισμα του Δ.Σ. αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το Δ.Σ. επικαιροποιεί τις πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις για ενιαίο Δήμο Τριφυλίας στα όρια του σημερινού σχεδίου Καλλικράτης και είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που δεν εκφράζει την βούληση των τοπικών κοινωνιών, καταγγέλοντας τις μεθοδευμένες προσπάθειες από όπου κι αν προέρχονται για πιθανή τριχοτόμηση του ενιαίου Δήμου Τριφυλίας εκφράζοντας το μήνυμα ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα όρια του νέου Δήμου που έρχονται σε αντίθεση με την βούληση των πολιτών».
Αρχικά στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πετρόπουλος μοίρασε στο Σώμα την ομόφωνη ιστορική απόφαση του 1964 για δημιουργία ενιαίου Νομού Τριφυλίας με τις υπογραφές των τότε αιρετών της Τριφυλίας αναφερόμενος στην ιστορική διαχρονική αξία του εγγράφου για να τονίσει ότι «το κλίμα που δημιουργείται σήμερα είναι τελείως αντίθετο από την υφιστάμενη κατάσταση όταν πριν από 46 χρόνια οι τότε Δήμαρχοι Τριφυλίας ζητούσαν επανένωση και επομένως το κείμενο παραμένει επίκαιρο αναφέροντας προφητικά ότι η ίδρυση του Νομού δεν θα επιβάρυνε τον κρατικό κορβανά προλαμβάνοντας όσα πρόβλεψε αργότερα ο Καπιδίστριας και ο Καλλικράτης» για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε απόντες από την επικαιροποιημένη πρόταση για το μεγάλο Δήμο, όταν ιδίως καούμε για την ανιστόρητη δημιουργία κοινού Δήμου Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, και τούτο το αναφέρω ότι για λόγους τοπικιστικούς αλλά για εκπλήρωση της παρακαταθήκης των προγόνων μας». Ο ίδιος άσκησε κριτική σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που υπάρχουν σήμερα «για την μάχη της καρέκλας χωρίς όραμα με ένα Δήμο που θα μπορούσε να παίξει το αντίπαλο δέος απέναντι στην Καλαμάτα και για αυτό ζητούμε αρνητική ψήφο στην ΤΕΔΚ Μεσσηνίας και την κατηγορηματική αντίθεσή μας στο κατακερματισμό της Τριφυλίας σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και αλλαγών που συντελούνται».
Ο κ. Μπακούρος είπε ότι «ο μεγάλος Δήμος Τριφυλίας μπαίνει στο μάτι άλλων Δήμων της Μεσσηνίας βλέποντας τον κ. Νίκα να μετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι οι τοπικές κοινωνίες υπερβαίνουν τους πολιτικούς θέλοντας το μέλλον να είναι οι υγιείς συνενώσεις» εξηγώντας ότι «ζούμε σε ένα Νιρβάνα δεχόμενοι ορισμένες φορές με απάθεια τις εξελίξεις και φοβάμαι ότι άρχισαν υπόγειοι αγώνες με κριτήρια καρέκλας αθροίζοντας ψήφους αλλά και ακραία φαινόμενα όπως η εκχώρηση έδρας» για να συμπληρώσει ότι «βλέπουμε τον κ. Νίκα να υπερθεματίζει αγνοώντας την πραγματικότητα και για αυτό επιθυμούμε αυτοδιοικητική συνεννόηση με όμορους Δήμους ακούγοντας την βούληση της κοινωνίας».
Ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι «συμφωνεί με τις προτάσεις για μαζική αποφασιστικότητα στον ενιαίο Δήμο παρά τις διασπαστικές ενέργειες και τις κινήσεις Νίκα που επιθυμεί να διατηρεί το μονοπώλιο της Καλαμάτας για να έχουν την Τριφυλία στην απομόνωση» εξηγώντας ότι «συμφωνούμε με την χάραξη και απαιτούμε να ενταχθεί το Δώριο στον ενιαίο Δήμο πιστεύοντας ακράδαντα ότι το σύνολο των πολιτών κινείται στην κατεύθυνση να υπάρξει ενιαία αυτοδιοικητική οντότητα στην περιοχή της Τριφυλίας».
Ο κ. Κατσαργύρης από την πλευρά του εκτίμησε ότι «οι κινήσεις για νέο Δήμο αφορούν καθαρά προσωπικές επιδιώξεις και επιθυμίες ορισμένων για τις θέσεις και περιμένουμε ενωτικές κινητοποιήσεις από εκείνους που τους εκμεταλλεύθηκαν για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους και οφείλουμε να είμαστε διεκδικητικοί ακόμα και για τους Δήμους Είρας, Δωρίου, Νέστορος που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κοινό όραμα ανάπτυξης».
Ο κ. Παν. Τσίγγανος υπογράμμισε ότι ‘η Τριφυλία πρέπει να αναγνωρίζεται ως ενιαία πολιτική οντότητα ενός γεωγραφικού, κοινωνικού, ιστορικού χώρου που προυπήρχε, συμφωνώντας ότι ο νέος Δήμος ενοχλεί ως παραλιακό μέτωπο ανάπτυξης έχοντας στον αντίποδα της επενδύσεις της ΠΟΤΑ και την επένδυση Παππά στον Αη Γιαννάκη, έχουμε ενδοχώρα και οδικούς άξονες, λιμάνι, διακομιστικό κέντρο που σίγουρα ενοχλεί την Καλαμάτα και τούτο είναι ο ενδόμυχος φόβος της» για να υπερτονίσει ότι «ο νέος Δήμος είναι εύρωστος, αναπτυξιακός με σημαντικούς ΟΤΑ και θεωρώ ότι ο θυμός των γειτόνων μας αποτελεί θυμό απέναντι στο σύστημα, απέναντι στους πολιτικούς και τελικά απέναντι στους εαυτούς τους, οπότε πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που μας ενώνουν επισφραγίζοντας τυπικά αυτό που υπήρχε ως οντότητα». Επίσης εξήγησε ότι οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες και να μην σταθούμε στις αντιδράσεις του Νότου καθώς ορισμένοι προτιμούν δυστυχώς να αποτελούν μέρος σε κάτι μικρό και όχι σε κάτι ολοκληρωμένο.
Ο κ. Αγγελινάς ζήτησε να συσταθεί επιτροπή συνάντησης με τον κ. Ραγκούση ενώ ο κ. Σωτ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις πρώτες αντιδράσεις του Καποδίστρια φέροντας ως παράδειγμα το τόπο γέννησης και το μνημείο του Κολοκοντρώνη προχωρώντας ένα ακόμα βήμα παραπέρα κριτικάροντας τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ θεωρώντας ότι «είναι εχθρός της Τριφυλίας και ανεπιθύμητο πρόσωπο για την περιοχή μας καθώς σε όλες τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στο BEST τον είδαμε να μιλά με πάθος για τη περιοχή μας εκφράζοντας τουλάχιστον εχθρική στάση επιθυμώντας μόνο να διχάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα» ζητώντας να καταδικαστεί η απόφαση της ΤΕΔΚ καταγγέλοντας την τριχοτόμηση της περιοχής μας.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ..
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης στη τοποθέτησή του εξέφρασε την άποψη ότι «το Δ.Σ. σε πρώιμο χρόνο είχε πάρει την απόφαση για ενιαίο Δήμο και σε όσα Δ.Σ. όμορων Δήμων παρακολούθησα μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμία θετική πρόταση για ενιαίο Δήμο με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις και πιστεύω ότι οι αντιδράσεις του κόσμους δεν κινούνται στην κατεύθυνση που ζητούμε» για να επιβεβαιώσει ότι «οι φόβοι του κ. Πετρόπουλου ότι το σχέδιο Καλλικράτης κινδυνεύει να διαμελιστεί έχουν βάση μετά τις γνωστές αντιδράσεις των 2 Δήμων και λυπάμαι που δεν υπήρξε φως στην εισήγηση που είχα κάνει στην ΤΕΔΚ για ενιαίο Δήμο στα πρότυπα της συνεργασίας, της ορθολογικής και κατανεμημένης ανάπτυξης με αναπτυξιακά στοιχεία που θα αναπτυχθούν με βάση τα γνωρίσματα των κάθε Δήμων που θα απαρτίζουν την οντότητα αυτή, αλλά και την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων». Υπερθεμάτισε την «λήψη απόφασης συνεργασίας με ενωτικό χαρακτήρα παρότι η Τριφυλία δεν εκπροσωπείται στην ΤΕΚ επαρκώς και η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δημιουργηθεί δεύτερος Δήμος θα φτάσουμε σε ένα διχοτομημένο μοντέλο που θα καταρρεύσει».
Παράλληλα είπε ότι «η Κυπαρισσία ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μετά το 1821, ενώ η ΤΕΔΚ με τον Πρόεδρό της σαφώς φέρουν ευθύνες με την στάση που ποτέ δεν ασχολήθηκε με την περιοχή μας γνωρίζοντας τις δυσκολίες επικοινωνίας με τις 2 περιοχές οδικά τουλάχιστον και τώρα με τον ενιαίο Δήμο αυτό καταργείται ισορροπώντας την κατάσταση» εκτιμώντας ότι από το σχεδιασμό δεν πρέπει να απουσιάζει το Δώριο και ότι η τοποθέτησή του είναι πραγματίστικη.
Ο Γρηγόρης Γκότσης αφού χαρακτήρισε ιστορική την συνεδρίαση και ότι γράφεται ιστορία υπενθύμισε ότι «ο χάρτης που είναι σε διαβούλευση δεν έχει οριστικοποιηθεί και επομένως η Τριφυλία οφείλει να είναι ενιαίος Δήμος παρότι υπάρχει το έγγραφο του 1964 έχουμε δομικές αλλαγές από τότε και οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα αφού θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών» επιμένοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία από τους Εμπορικούς συλλόγους όπως κάποτε αλλά σήμερα όλοι σιωπούν και απλά το επισημαίνω ως παρατήρηση» για να καταλήξει ότι «είμαι υπέρ του Δήμου αλλά να μην οξύνουμε την κατάσταση σεβόμενοι τις απόψεις των όμορων Δήμων ιδίως με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά και έχουμε συναλλαγές μαζί τους».
Ο κ. Παν. Τσίγγανος στο τέλος μίλησε για τις λογικές Κοινοτάρχη και τα πολιτική αιτήματα που έχουν άλλες περιοχές, εκτιμώντας ότι βάση της εκπροσώπησης των συνδυασμών που υπάρχουν δεν απηχούν τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και θάβουν τις φωνές που βλέπουν το όραμα της Τριφυλίας, φωνές τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε λειτουργώντας πραγματικά ως πρωτεύουσα ενός μεγάλου αδιαίρετου Δήμου.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για την πραγματική διάσταση του Καλλικράτη στους όμορους Δήμους ώστε να υπάρξει ουσιαστικό μέλλον καθώς το μέγα ερώτημα είναι πως θα προχωρήσουν οι Δήμοι με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια αν τελικά η Τριφυλία διασπαστεί και μείνει κουτσουρεμένη».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη