google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΝΑΙ είπε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για Διαδημοτική συνεργασία στον Αρκαδικό ποταμό

ΝΑΙ είπε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για Διαδημοτική συνεργασία στον Αρκαδικό ποταμό

ΣΑΡΚΑ και οστά λαμβάνει ένα μεγάλο αίτημα της ορεινής Τριφυλίας μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας να στηρίξει το αίτημα του Ομίλου Τριπυλιωτών για την δημιουργία φράγματος στον Αρκαδικό ποταμό με μικρά έργα κατά μήκος του Νείλου της Τριφυλίας όπως τον έχουν ονομάσει οι φίλοι του Συλλόγου. Στην εισηγησή του ο Πρόεδρος της Κοιν. Τριπύλης κ. Θεόδωρος Τσαλαμανδρής τόνισε ότι 'το αίτημα έχει ωριμάσει για το φράγμα του Αρκαδικού ποταμού από το 1986 με πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την σύμπραξη όμορων Δήμων για την υιοθέτηση των υδρογεωλογικών, περιβαλλοντικών και άλλων μελετών που έπονται'.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Αδαμόπουλος αναλύοντας το σκεπτικό του εγχειρήματος ανέφερε ότι ΄θέλουμε ενιαίο αυτοδιοικητικό μπλόκ ώστε να δημιουργηθούν μικρά φράγματα κατά μήκος του Αρκαδικού ποταμού πάνω απο το Κρίτσι επειδή το ποτάμι είναι πεντακάθαρο αποτελώντας την δεξαμενή της Τριφυλίας' για να προσθέσει ότι ' ο Ομιλός μας αριθμεί σήμερα 200 μέλη με επιστήμονες και φορείς που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα του έργου και ήδη η Κοινότητα Τριπύλης με το Δήμο Αετού έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις για το εγχείρημα' αναλύοντας ότι αυτή την εποχή το αίτημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ μιλώντας για πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή επάρκεια. Επισήμανε ότι 'πρέπει να διατηρήσουμε το ποτάμι αλώβητο και με τη συμβολή των ΟΤΑ της περιοχής να προχωρήσουμε στο επόμενο διεκδικητικό μας βήμα'. Εξήγησε ότι 'κάποιες φήμες που σκόπιμα διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι περί σαθρότητας του εδάφους δεν έχουν υπόσταση παρά μόνο το γεφύρι κοντά στο Κρίτσι όπως μας διαβεβαίωσε ο γεωλόγος κ. Σαμπατακάκης που έχει υποστεί ρήγμα και για αυτό προτείνουμε μικρά έργα κατα μήκος των 17 υπόλοιπων χλμ. του ποταμού που είναι καθαρό' για να καταλήξει ότι 'ο Ομιλος σκοπεύει με δικά του έσοδα να δημιουργήσει 2 πάρκα κοντά στο Σελέικο ποτάμι ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος και να προσφέρει τουριστική διέξοδο στη περιοχή'.
Ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης συμπλήρωσε ότι "εφόσον οι μελέτες αποδείξουν την χρησιμότητα του έργου με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ήδη είναι επαρκή και θετικά μπορούμε να καταλάβουμε την χρησιμότητα του έργου για την Τριφυλία αφού λόγω του δυναμικού ύψους που έχει το ποτάμι αποδεικνύεται ότι είναι κατάλληλο για εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων και την άρδευση καλλιεργειών αφού ακόμα και το καλοκαίρι τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποτάμι έχει πλούσια νερά ακόμα και σε περίοδο ανομβρίας' για να υπογραμμίσει ότι 'πρέπει να διεκδικήσουμε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η διαδημοτική συνεργασία των όμορων Δήμων με τεκμηριωμένο φάκελλο και για αυτο τον λόγο η απόφαση του Δ.Σ. οφείλει να είναι ομόφωνη προς αυτή την κατεύθυνση".
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πετρόπουλος είπε ότι 'οι Κυβερνήσεις χρόνια τώρα απο τα προεκλογικά μπαλκόνια μια ζωή μιλούσαν για το φράγμα και το λάδι και τώρα μετά απο χρόνια διαφαίνεται ότι η προσπάθεια αποδίδει και χωρίς την υποστήριξη του μητροπολιτικού μας Δήμου το αίτημα δεν πρόκειται να προχωρήσει και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια ομόφωνη απόφαση υπέρ του αιτήματος".
Υπέρ του φράγματος τάχθηκαν οι κ. Μπακουρος και Γιαννόπουλος κρίνοντας ότι η Διαδημιτική συνεργασία είναι απαραίτητη. Ο κ. Παν. Τσίγγανος τόνισε ότι η περιοχή ξαναβρίσκει τα φυσικά της όρια και το θέμα πλέον έχει ωριμάσει ενώ ο Σωτ. Τσίγγανος ζήτησε ο Ομιλος να έχει στα χέρια του μια περιβαλλοντική μελέτη για να λύσει τα χέρια των Δήμων ώστε να προχωρήσει η συνεργασία που θεμελιώθηκε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη