google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Προβληματισμός στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τον 'Καλλικράτη'

Προβληματισμός στο Δ.Σ. Κυπαρισσίας για τον 'Καλλικράτη'

ΤΗΝ πρώτη του συνεδρίαση για το 2010 πραγματοποίησε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας το οποίο πήρε σημαντικές αποφάσεις με έμφαση στην διοικητική μεταρρύθμιση. Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε το θέμα του ΄Καλλικρατη' με πολλές τοποθετήσεις.
Ο κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης αναφερόμενος στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το οποίο παρακολούθησε τόνισε αρχικά ότι «Ο προβληματισμός που τέθηκε αρχικά για οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων αφορούσε κυρίως στα έσοδα της Τ.Α. όπως το ΦΠΑ και το Τ.Μ.Α.Π. . Το ΦΠΑ ομολογουμένως αποτελεί το προβληματικό κομμάτι της Οικονομίας και θεωρώ ότι θα το διαχειριστούμε δύσκολα. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την διαδικασία των εκλογών αφού το χωροταξικό δεν συζητήθηκε καθόλου στην συνέλευση και η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ένα πρώτο σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στις ΤΕΔΚ ώστε να γίνουν οι τελικές προτάσεις μέσα σε 1-2 μήνες." Εξηγώντας το πνευμα του ψηφίσματος που εκδόθηκε είπε ότι "Παράλληλα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στους νόμους που παρασύρονται από την διοικητική μεταρρύθμιση και αφορούν τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το νόμο που αφορά την δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κ.λ.π. προκειμένου 01/01/2011 να μπορεί να εφαρμοστεί ο "Καλλικράτης", πράγμα πολύ δύσκολο."
Σχετικά με το μεγάλο θέμα για τον τρόπο σύνθεσης των ψηφοδελτίων και το σώμα από το οποίο θα ψηφίζονται οι υποψήφιοι επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "Η πρόταση που καταγράφεται στο κείμενο της διαβούλευσης είναι να ψηφίζει το κάθε δημοτικό διαμέρισμα τους δικούς του υποψηφίους αλλά αυτό θα δημιουργήσει ομαδοποιήσεις στο Δ.Σ. του Δήμου και θα χαθεί η ενότητα μια και οι Δ.Σ. θα έχουν εκλεγεί μόνο από ένα κομμάτι του Δήμου και μάλιστα με τοπικιστικά κριτήρια. Έγινε λοιπόν πρόταση για συνολική ψηφοφορία των υποψηφίων από όλο το εκλογικό σώμα του νέου Δήμου. Έγινε πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο Δ.Συβούλων και ξεχωριστό Δημάρχου. Στα τοπικά διαμερίσματα υπάρχει πρόταση για ελάχιστο αριθμό υποψηφίων τριών έναντι ενός για τα Τ.Δ. κάτω των 500 κατοίκων, ή να καταργηθούν εντελώς. Υπάρχει πρόταση για δημοτικούς συμβούλους "επικρατείας" κάτι αντίστοιχο με τις εθνικές εκλογές για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο Δ.Σ. αξιόλογων ατόμων που μπορούν να προσφέρουν πολλά και για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εκλεγούν με τη διαδικασία της σταυροδοσίας. "
Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας αναφέρθηκε ακόμα στην παρουσία προσωπικού στους Δήμους λέγοντας ότι 'το νέο προσωπικό που θα έρθει στους Δήμους προβλέπει οτι από τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης ώστε να εκπαιδευθούν οι νέοι υπάλληλοι μέχρι να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης. Το Δ.Σ. έχει εκφραστεί για τη χωροταξία του Δήμου μας που θα τεθεί στην διαβούλευση αλλά θα γίνει και νέα έκτακτη σύγκλιση για να ξαναδούμε το ζήτημα της χωροθέτησης όταν δοθεί από την κυβέρνηση η αντίστοιχη πρόταση. Πάντως φαίνεται ότι πάμε σε λίγους Δήμους στη Μεσσηνία και σε ένα αριθμό μεταξύ 4-6 Δήμων».
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε «ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον Καλλικράτη και το 95% συμφωνούν στην νέα εποχή της Τ.Α. αλλά θα επικεντρώσω στο χωροταξικό και είναι τεράστια ευκαιρία για το Δήμο μας να παλέψουμε να υλοποιήσουν το όραμα, ένα Δήμο Κυπαρισσίας στα όρια της πρώην επαρχίας Τριφυλίας η οποία θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα μέσα από τις πολιτικές διεργασίες των κομμάτων και συμφωνώ ότι θα κινηθούμε με 4-6 Δήμους, θα πρέπει να βάλουμε πλάνο ότι πρέπει να πείσουμε αυτοδιοικητικά ότι πρέπει να γίνει ένας μεγάλος Δήμος και με βάση την πρόταση για τους όμορους Δήμους πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρέπει να θεμελιώσουμε πρόταση για μεγάλο Δήμο με την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων.» Υπογράμμισε ότι «Το νομοθέτημα θέλει να φέρει κοντά τους πολίτες από κάθε άκρη του Δήμου και έχει στηθεί σωστά».
Ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος αφού συμφώνησε με τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας μίλησε για απεξάρτηση χειραγώγησης από τα κόμματα "να δούμε τι κρύβεται στην ουσία με Δήμους χαοτικούς και μη διοικήσιμους. Τέτοιοι δήμοι θα αποτύχουν αν δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Πρέπει να δούμε πως θα στηριχθούν οι θεσμοί και μετά να προχωρήσουμε Το μέλλον της Τ.Α. είναι προκαθορισμένο από την Ε.Ε. με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε εταιρείες και ιδιώτες με τις οδηγίες που έρχονται έξωθεν." Παράλληλα έθεσε προβληματισμούς επίσης για το χωροταξικό των Περιφερειών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη