google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η «κρίση της σαλάτας» με προϊόντα που λείπουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η «κρίση της σαλάτας» με προϊόντα που λείπουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

 


Μια «κρίση σαλάτας» που πλήττει τα βρετανικά σούπερ μάρκετ έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα φέτος, αλλά οι αγοραστές σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που αναζητούν κάποια βασικά είδη διατροφής -από ζυμαρικά μέχρι μπύρα και οδοντόκρεμα- βρίσκουν επίσης κενά στα ράφια.

Κορυφαία στελέχη του κλάδου, σύμβουλοι και αναλυτές δήλωσαν στο Reuters ότι τα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να προβλέψουν τη ζήτηση, καθώς η υποχώρηση της COVID-19, οι νέοι τρόποι αγοράς και η τσουχτερή κρίση του κόστους ζωής αλλάζουν τις αγοραστικές συνήθειες.

Τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και η απροθυμία σύναψης συμφωνιών με τους προμηθευτές όσο οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι υψηλές συμβάλλουν επίσης στην αστάθεια των αποθεμάτων τόσο διαφορετικών προϊόντων όπως η σοκολάτα, η κέτσαπ και το σαμπουάν, ενώ ο πόλεμος και οι καιρικές συνθήκες παίζουν επίσης ρόλο.

«Η πληθωριστική πίεση που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό οδηγεί στην αλλαγή προτίμησης ορισμένων προϊόντων από τους καταναλωτές, κάνοντας έτσι πιο απρόβλεπτες τις καταναλωτικές τους συνήθειες σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε ο Luke Jensen, εκτελεστικός διευθυντής του βρετανικού διαδικτυακού σούπερ μάρκετ Ocado.

«Λόγω των υψηλότερων τιμών, οι άνθρωποι αγοράζουν συνολικά μικρότερες ποσότητες τροφίμων και ίσως έχουν γίνει πιο προσεκτικοί στο να μην σπαταλούν τρόφιμα»

Ο Jensen είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Ocado Solutions, η οποία παρέχει τεχνολογία παράδοσης ειδών παντοπωλείου σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, όπως η Ica της Σουηδίας, η Casino Group της Γαλλίας, η Alcampo στην Ισπανία και η Auchan Retail στην Πολωνία.

Ο Weiss της Majid Al Futtaim δήλωσε ότι ο 14μηνος πόλεμος στην Ουκρανία, σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς τροφίμων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε συστατικά.

«Αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο, σημαντικό ζήτημα γύρω από τα αποθέματα» στις περισσότερες από τις 16 χώρες της Μέσης Ανατολής όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, είπε.

Ο Laurent Thoumine, επικεφαλής της Accenture στην Ευρώπη για το λιανικό εμπόριο, δήλωσε ότι τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία είχαν τα χειρότερα προβλήματα αποθεμάτων.

Τα προϊόντα που είναι σε έλλειψη είναι κέτσαπ, ζυμαρικά, σοκολάτα, τσάι, πατατάκια, οδοντόκρεμα και τροφές για κατοικίδια ζώα, σύμφωνα με την Data Impact της Nielsen IQ.

«Ορισμένα συστατικά είναι απλώς σε έλλειψη – όπως οι ντομάτες για την κέτσαπ», δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Bruno Monteyne, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα σε ορισμένα εργοστάσια έχουν επίσης βλάψει την παραγωγή τροφίμων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη