google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τι συμβολίζει η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας για όλους μας

Τι συμβολίζει η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας για όλους μας

 

Με αφορμή την σημερινή Ημέρα της Μητέρας, σκεφτόμουν τον εκπληκτικό ρόλος της μητέρας στις ζωές όλων μας…Πραγματικά μοναδικός!
Η γιορτή της μητέρας είναι γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Αρχικά, με τη μητέρα Γη (Γαία) και στη συνέχει η λατρεία περνά στην κόρη της, Ρέα, στην οποία οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Στη σύγχρονη εποχή όλα ξεκίνησαν από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια Άννα Τζάρβις, η οποία στις 10 Μαΐου του 1905 έχασε τη δική της μητέρα και βρήκε έναν τρόπο για να την τιμά πάντα. Η Τζάρβις (εργαζόταν ως δασκάλα) δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, όμως εμπνεύστηκε αυτή τη μέρα μνήμης από την εθελοντική δράση της μητέρας τηςκατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου. Τότε οι γυναίκες φρόντιζαν στρατιώτες από όποια πλευρά κι αν ήταν, ως μητέρες του έθνους.
Οι προσπάθειές της τελικά ευοδώθηκαν στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Η Τζάρβις επέλεξε το λευκό Γαρύφαλλο ως το λουλούδι – σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή, όπως η ίδια είπε, “Το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της. Το γαρύφαλλο δεν ρίχνει τα πέταλά του, αλλά τα αγκαλιάζει και τα κλείνει στην καρδιά του καθώς πεθαίνει, το ίδιο κάνουν και οι μητέρες, αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και τα κλείνουν στις καρδιές τους, η αγάπη της μητέρας τους δεν πεθαίνει ποτέ ”.
Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας συνδέεται και με την εορτή της Υπαπαντής 
(2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.



Έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που άρχισαν να ακούγονται οι γυναίκες. Έχουμε κάνει αλλαγές και υπάρχουν πολλές νίκες για να γιορτάσουμε. Μέσα στους αιώνες, ο ρόλος της γυναίκας – μητέρας έχει αλλάξει κατά πολύ. Έχει διεκδικήσει και κατακτήσει δικαιώματα και ελευθερίες που ήταν άγνωστα στο παρελθόν.
Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη μητέρα επιθυμεί να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά της, εφαρμόζοντας μοντέλα που αντανακλούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συμβαδίζοντας με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται. Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές στην κοινωνική θέση της γυναίκας, η μητέρα παραμένει διαχρονικά η πρώτη δασκάλα του παιδιού και ο θεματοφύλακας των παραδόσεων της οικογένειας.
Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που συναντά, βασικό καθήκον της μητέρας, από τη στιγμή της γέννησης, είναι να εδραιώσει στο παιδί το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Είναι εκείνη που θα το βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και στη διασφάλιση της ψυχικής του υγείας. Από την άλλη, είναι σημαντικό κάθε μητέρα να μην ξεχνά τις προσωπικές της ανάγκες. Τα ψυχικά ισορροπημένα παιδιά άλλωστε, προϋποθέτουν ευτυχισμένους και ψυχικά υγιείς γονείς.
Να θυμόσαστε…
Είτε είναι η Ημέρα της Μητέρας είτε όχι, ποτέ μην αφήνετε την ευκαιρία να υπενθυμίζετε στη μητέρα σας πόσο την αγαπάτε και πόσο σημαντική είναι στη ζωή σας. Η μητέρα μας, είναι η έμπνευσή μας και το μόνιμο στήριγμά μας!
Όλες οι μητέρες θα εκτιμήσουν σίγουρα ένα μπουκέτο λουλουδιών και μια μεγάλη αγκαλιά!
Χρόνια πολλά μαμά!
Σε αγαπώ πολύ & σε ευχαριστώ για όλα!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη