google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας: «Χαστούκι» σε Μαντά και Ένωση Μεσσηνίας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας: «Χαστούκι» σε Μαντά και Ένωση Μεσσηνίας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


 Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε σχέση με τα δεδομένα που αφορούν το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά.

Ο κ. Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές εναντίον του κ. Μαντά, ότι «αυτό που θα έπρεπε όλους να μας απασχολεί είναι πως αυτό το εθνικό προϊόν, ένα προϊόν που παράγεται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας και βεβαίως και στη Μεσσηνία, θα στηριχθεί» και προσέθεσε ότι «οφείλουμε σήμερα, εγώ με την ευθύνη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. συνάδελφος ως βουλευτής, εκπροσωπώντας και στηριζόμενος στις ψήφους των Μεσσήνιων, να δώσουμε την εικόνα του διακυβεύματος και την εικόνα της επόμενης ημέρας».

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς παρέθεσε μια σειρά από αριθμούς που καταδεικνύουν την ανάγκη εθνικής πολιτικής για την ελιά Καλαμάτας.

«Η παραγωγή ελιάς Καλαμών είναι περίπου 80.000 τόνοι ετησίως. Από τους 80.000 τόνους το ΠΟΠ προϊόν, αυτό για το οποίο υποβλήθηκε η ερώτηση, αφορά το 0,38% αυτής της παραγωγής. Δεν ξεπέρασε το ΠΟΠ προϊόν ποτέ τους 277 τόνους ετησίως, από το σύνολο των 80.000 τόνων» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς και υπογράμμισε έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον βουλευτή Μεσσηνίας: «Πρέπει να στηρίξουμε συνολικά το εθνικό αυτό προϊόν και αυτό μπορούμε να το πράξουμε χωρίς συγκρούσεις μεταξύ μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ερώτησής του ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο ζήτημα της τροποποίησης των όρων διάθεσης του ΠΟΠ προϊόντος, κατηγορώντας το υπουργείο ότι δεν έχει απαντήσει σε σχετικά αιτήματα.

«Το υπουργείο σας έχει απορρίψει δύο φορές αιτήματα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της απάντησης του κ. Γεωργαντά προέκυψε ότι όχι μόνο δεν ισχύουν όσα ο κ. Μαντάς υποστήριξε για την τροποποίηση των προδιαγραφών, αλλά και οι τεράστιες ευθύνες της Ένωσης Μεσσηνίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

«Δεν ξέρω τι έγινε παλαιότερα με τις αιτήσεις τροποποίησης του ΠΟΠ προϊόντος. Εγώ ξέρω ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 κατατέθηκε μια αίτηση τροποποίησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Δεκέμβριο του 2020 το Υπουργείο έκανε κάποιες παρατηρήσεις προς την Ένωση Μεσσηνίας, για τις οποίες δεν έλαβε μέχρι σήμερα απάντηση για να μπορέσει να προχωρήσει στη διαμόρφωση της τροποποίησης», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς διαψεύδοντας τον Βουλευτή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της ερώτησης ο κ. Μαντάς εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

Δυστυχώς μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, άλλη μια ευκαιρία χάθηκε για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις. Και άλλη μια δυνατότητα σπαταλήθηκε ώστε να εξηγηθούν με επάρκεια οι λόγοι πίσω από την πρόσφατη απόφαση για χρήση του όρου “Καλαμάτα” ως συνώνυμου της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. Ένα μόνο είναι βέβαιο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης: κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί ήταν υποχρεωμένη η χώρα μας να “δωρίσει” μια κατοχυρωμένη και προστατευμένη ονομασία και να την καταστήσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη.

Με τη σημερινή Επίκαιρη Ερώτηση αναδείξαμε τρία βασικά σημεία:

  • Πρώτον, ότι για άλλη μια φορά οι υπηρεσιακές εισηγήσεις για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι ιδιαίτερα προβληματικές. Διότι πρωτίστως δεν βασίζονται σε τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια. Κυριότερα όμως δεν διασφαλίζουν ότι πληρούνται οι πέντε βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων, προκειμένου να επιτραπεί η ευρύτερη χρήση μιας προστατευόμενης ονομασίας.
  • Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός εθνικός σχεδιασμός για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με βάση την απόφαση. Έτσι ώστε να προστατευθεί η τιμή παραγωγού, να στηριχθούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των ξένων, να εκσυγχρονιστούν οι προδιαγραφές του ΠΟΠ προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να διευρυνθούν οι ελληνικές παραγωγικές δυνατότητες, εκμεταλλευόμενες την ισχυρή θέση της Ελλάδας λόγω κατοχυρωμένου ΠΟΠ στη συγκεκριμένη αγορά.
  • Και τρίτον, ότι κάθε ξένος μεταποιητής από τη Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική, μπορεί λόγω της απόφασης αυτής να διακινεί πλέον «ελιά Καλαμάτας» νόμιμα και χωρίς κανέναν περιορισμό, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε άλλη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει εμπορική συμφωνία.

Σε όλα αυτά δυστυχώς δεν δόθηκαν απαντήσεις, αιτιάσεις ή εξηγήσεις. Ούτε για τη τήρηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ούτε για τους τρόπους που θα προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ούτε για τη διαφύλαξη μιας κατοχυρωμένης και προστατευόμενης ελληνικής ονομασίας που πλέον θα γίνει βορά στα χέρια κάθε εμπόρου από κάθε άκρη του πλανήτη.

Και αντί για αυτά, ακούσαμε μόνο γενικόλογες τοποθετήσεις για «διακινούμενες ποσότητες» και «τόνους προϊόντος», για «προβλήματα στις εξαγωγές» και «επιτακτική ανάγκη» για άμεσες αποφάσεις και για «τεχνική συζήτηση» με τους αρμόδιους φορείς, των οποίων όμως οι εισηγήσεις αγνοήθηκαν παντελώς όπως τεκμηριώνεται άλλωστε από τα σχετικά πρακτικά.

Μετά τη σημερινή συζήτηση η θέση μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Η διαφύλαξη και προστασία του ονόματος “Καλαμάτα” δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες και ταυτοτικό ζήτημα για τη Μεσσηνία. Αποτελεί και χρέος μας απέναντι σε κάθε Έλληνα παραγωγό, έμπορο και μεταποιητή. Έτσι ώστε να μπορεί να καλλιεργεί, να τυποποιεί και να διακινεί ένα πραγματικά ποιοτικό προϊόν, το οποίο να τιμά τη χώρα και την περιοχή που το γέννησε.

ΠΗΓΗ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη