google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: " Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ"

ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: " Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ"

 


ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ επίτιμου Υπαρχηγού ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 " Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ"

Είναι γνωστό το ρητό του Χίλωνα του Λακεδαιμόνιου , ενός από τους επτά σοφούς της Ελλάδας , " ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ".

ΕΑΥΤΟΣ: Είναι αντωνυμία αυτοπαθής και χαρακτηρίστηκε έτσι από τους γλωσσολόγους .Βρίσκεται δε στη γλώσσα μας από πάππου προς πάππου , ενώ κυκλοφορεί και με το υποκοριστικό " ο εαυτούλης μας".

"ΓΝΩΘΙ Σ' ΑΥΤΟΝ ,σημαίνει " μάθε να συμπεριφέρεσαι ".

Μάθε τι αντιπροσωπεύεις. Μαθε τις αδυναμίες σου , για να τις ελέγχεις .Μάθε τις προτιμήσεις σου , τις υποχρεώσεις σου , τα δικαιώματά σου .

Μάθε μέχρι που φτάνουν οι φιλοδοξίες σου , ποια είναι τα προσόντα σου , οι αντοχές σου και πως βλέπουν οι άλλοι τον δικό σου εαυτό.

Η αίσθηση ότι κινούμαστε στα όρια που μας υπαγορεύει ο εαυτός μας , μας παρέχει εσωτερική ασφάλεια και συχνά την υιοθετούμε .

Προσπαθούμε να λειτουργούμε με την έννοια του " φυσιολογικού "ανθρώπου , δηλαδή αυτού που εναρμονίζει τις εκδηλώσεις του , με αυτές της φύσης.

Το λεξικό της ελληνικής γλώσσας " Πάπυρος" προσεγγίζει την έννοια του φυσιολογικού ως εξής: " Φυσιολογικός είναι αυτός που υπάρχει, γίνεται και εξελίσσεται σύμφωνα με τη φύση , ο κανονικός , ο ομαλός".

ΕΔΩ ΔΕΙΤΕ ΤΑ https://kyparissialive.blogspot.com/2021/10/blog-post_383.html

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη