google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΣΤΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

 


Του Αρη Σταματάκη

Η οικονομική κρίση και ο πολιτισμός είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Οσο κορυφώνεται και βαθαίνει η κρίση, τόσο ανθεί και απλώνεται ο πολιτισμός. Ετσι γίνεται πάντα στην Ελλάδα. Σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και στα πιο απομακρισμένα χωριά, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φιλολογικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και μαζί με όλα αυτά σπουδαίες εκδηλώσεις του λαϊκού μας πολιτισμού, υφαντική, χειροτεχνία, εκθέσεις σε μουσεία και πολλά άλλα.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού και ο απλός λαός προσπαθούν πάντα μαζί γνωρίζοντας καλά ότι η τέχνη υψώνει τον νου και το φρόνημα, λυτρώνει, καθαίρει και ενδυναμώνει. Και όσο οι Ελληνες γράφουν βιβλία, ποίηση, λογοτεχνία και μουσική να ξέρετε ότι κανείς Σόιμπλε δεν μπορεί να μας γονατίσει. Είναι η δυνατή και αιώνια ρίζα της φυλής που αντλεί αυτό τον μυχό της ελληνικής ψυχής της ιστορίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ήταν καλοκαίρι του 1987 όταν το δημοτικό συμβούλιο της Κυπαρισσίας με την αριθμ. 107/9-6-87 απόφασή του ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Οπως ήταν φυσικό ο μεγάλος ποιητής χάρηκε ιδιαίτερα όταν του ανακοίνωσαν αυτή την απόφαση. Παρόλο όμως που απόφευγε να παρευρίσκεται σε παρόμοιες εκδηλώσεις, για την Κυπαρισσία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Εξαρχής δήλωσε ότι θα παρευρεθεί. Το συνάφι τότε έκανε διάφορες υποθέσεις. Οι περισσότεροι το αποδίδαμε στην ιδιαίτερη σχέση του Κωστή Παλαμά με την πόλη. Ο ποιητής είχε ζήσει εκεί όταν ο αδελφός του ήταν έπαρχος Κυπαρισσίας. Της έχει γράψει μάλιστα κι ένα σπουδαίο ποίημα.

Τα λόγια του Παλαμά για τον Ρίτσο είναι γνωστά, καθώς και ο βαθύς ψυχικός δεσμός που ένωσε δύο μεγάλους ποιητές

ΕΔΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: http://kyparissialive.blogspot.com/2021/06/blog-post_40.html

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη