google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΓΗ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

ΤΕΛΙΚΑ ΠΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΓΗ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;

--Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Κοπέρνικος, Γαλιλαίoς, και όλοι οι σημερινοί  επιστήμονες και αστρονόμοι  μας λένε πως η γη κινείται γύρω από τον ήλιο, και όχι ο ήλιος γύρω από την γη. Με δύο λόγια: η γη κινείται.
  Αλλά η καθημερινή αντίληψη των πραγμάτων μας λέει πως ο ήλιος γυρίζει γύρω απ τη γη, ενώ η γη δεν κινείται , μένει ακίνητη. Για την ακρίβεια:  η   γ η   κ ι ν ε ί τ α ι   μ ό ν ο ν   σ ε    σ ε ι σ μ ό!...  
  Υπάρχει ένα  video που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όπου ακόμα και σήμερα, στον 21ο αι !!!, ένας μουσουλμάνος θεολόγος και ιερέας,   λέει σοβαρά και μάλιστα ‘αποδεικνύει’  πως   η  γ η   δ ε ν   κ ι ν ε ί τ α ι. Χρησιμοποιεί το απλό παράδειγμα πως: σηκώνεται ένα αεροπλάνο από μια πόλη με προορισμό μια άλλη χώρα. Αν η γη κουνιόταν , δεν θα πήγαινε στον προορισμό του. Ακούγεται πολύ λογικό. Ο σεβαστός παπούλης με τη γαλήνια μορφή του, το λέει τόσο πειστικά, και αν ζούσαμε σε μουσουλμανικό κράτος να είστε σίγουροι πως θα πιστεύαμε στα λόγια του…

 Βλέπουμε πως η αστρονομία και η θρησκεία έχουν αντίθετες απόψεις σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και πρέπει εμείς, ο απλός λαός, -που δεν είμαστε ούτε παπάδες ούτε επιστήμονες- να βρούμε τη λύση… Θα χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν,  2 ‘επιστήμες’. Την φιλοσοφία και την ψυχολογία.

 Από φιλοσοφικής απόψεως,  κίνηση είναι η αλλαγή θέσης ενός πράγματος (μόνον) σε σχέση με ένα άλλο που το θεωρούμε ως ακίνητο. Κίνηση ‘σχέτη’ δεν υπάρχει.  Δηλαδή, το τραίνο κινείται σε σχέση με τη γη που τη θεωρούμε ακίνητη.   Μέσα σε ένα αεροπλάνο που πετάει , ένας επιβάτης που κοιμάται, δεν κινείται καθόλου σε σχέση με το αεροπλάνο, έστω κι αν το αεροπλάνο κινείται με 400 χιλιόμετρα την ώρα σε σχέση με τη γη.  Αν έχουμε 2 αντικείμενα που τρέχουν παράλληλα σε σχέση με τη γη, π.χ. δυό τραίνα σε δύο παράλληλες γραμμές, τότε μεταξύ τους δεν κινούνται καθόλου. Όταν πήγαν οι αστροναύτες στη σελήνη, έβλεπαν τη γη και τον ήλιο να κινούνται γύρω τους. Κι όταν είσαι πάνω στο καράβι, τότε  : το λιμάνι φεύγει…
  Η φιλοσοφία, ε ν   τ έ λ ε ι, μας λέει πως δεν υπάρχει αντικειμενική κίνηση. Αλλά μόνον υποκειμενική. Ο καθένας βλέπει τους άλλους να κινούνται..
 Παρατηρήσαμε πως  η φιλοσοφία έχει το απαραίτητο φιλότιμο και την ειλικρίνεια να παραδεχτεί  πως αδυνατεί να βρεί λύση στο θέμα: αν κινείται η γη…
 Αν το παραφιλοσοφήσουμε, οι φράσεις: όλα κινούνται, και: όλα είναι ακίνητα, είναι και οι δύο ισοδύναμες και αληθινές, αλλά συγχρόνως είναι και χωρίς νόημα, είναι  ‘ανοησίες’ (νόουνσενς- nonsense , όπως ομόηχα θα έλεγαν και οι άγγλοι…)
  Από ψυχολογικής απόψεως , αν πεις σε κάποιον πως κάτι που πιστεύει δεν ισχύει, αυτός ‘τα χάνει’, κομπλάρει, και σε εχθρεύεται. ‘Χάνει τη γη απ τα πόδια του’. Δηλαδή αυτό που είπε ο Γαλιλαίος, ήταν σαν να έλεγε πως δεν έφτιαξε ο θεός τον κόσμο, ή πως δεν υπάρχει θεός. Ήταν ο αναρχικός της εποχής του, ο αιρετικός. Αν ο Γαλιλαίος έλεγε στο δικαστήριο πως η γη κινείται θα τον σκότωναν.  Είναι το ίδιο σαν να λες σε μουσουλμανική χώρα πως οι γυναίκες είναι ίσες με τους άντρες! Είναι σαν να λες σε έναν αστυνόμο ή δικαστή πως η κάνναβις -και άλλες ουσίες- δεν είναι ναρκωτικό αλλά χρήσιμο  φάρμακο, και μάλιστα γιατρικό για πολλές ασθένειες.
 Δηλαδή ο Γαλιλαίος κατά βάση ήθελε να κοντράρει με το ιερατείο και τον σκοταδισμό της εποχής του. Κι αυτοί, δικάζοντας τον, κατά βάση δίκαζαν την πολυφωνία, την ελευθερία, και όχι απλώς το ότι ‘κινείται η γη’…
 Παρατηρούμε πως και η ψυχολογία δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τη γη, ωστόσο μας διαφώτισε για τα ψυχολογικά αίτια της διαφωνίας…
                                     Από την κίνηση στο χάος
   Η γη, ανεξάρτητα από παπάδες και επιστήμονες- συνεχίζει να κινείται με τεράστιες ταχύτητες γύρω απ τον ήλιο.
Και κάνει συγχρόνως πολλές άλλες κινήσεις!!!, δεκάδες, άπειρες…  
Γυρίζει σαν τρελή σβούρα και γύρω από τον εαυτό της, από θαύμα δεν μας έχει πετάξει έξω.    Γυρίζει και πλάγια, ‘λικνίζεται’  σαν να χορεύει τσιφτετέλι, γι αυτό και έχουμε τις εποχές του χρόνου.  Άλλοτε πάει πιο κοντά στον ήλιο, άλλοτε πιο μακριά.
Αλλά, -καθώς γυρίζει γύρω από τον ήλιο- κάνει και τις πολλές κινήσεις του ήλιου, γιατί κι αυτός  γυρίζει ‘σαν τρελός’ στο διάστημα, με πολλές άλλες κινήσεις.
Η γη κάνει και τις πολλές κινήσεις του γαλαξία, κλπ, κλπ

 Κι  ενώ κάνει συγχρόνως όλες αυτές τις κινήσεις, κι όμως για μας είναι ακίνητη.
 Το μυαλό του ανθρώπου δεν μπορεί να αντιληφθεί ‘ακριβώς’ την κίνηση. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η γη βρίσκεται μετέωρη στον αέρα, όπως και όλα τα άπειρα τετράκις-τρισεκατομμύρια άστρα.
Αλλά και ο μικρόκοσμος είναι κι αυτός άπειρος. Κάθε άτομο έχει γύρω του άπειρα ηλεκτρόνια και πολλά άλλα σωματίδια που κι αυτά γυρίζουν σαν τρελά γύρω –γύρω , λες και πάνε να μοιάσουνε στα τεράστια αστέρια.
Το μυαλό μας δεν μπορεί να καταλάβει  αυτό το  ‘διπλό’ άπειρο του σύμπαντος, και το άπειρο –γενικώς- ως έννοια. Ας παραδεχτούμε πως υπάρχει  ένα χάος!!! : όλα ‘κινούνται’ στον άπειρο χώρο, κι αφού δεν υπάρχει κάτι σταθερό, δεν μπορούμε να ορίσουμε καμμία κίνηση. Όταν όλα κινούνται, τότε είναι σαν να μην κινείται κανένα. Αυτή είναι η αλήθεια, έστω κι αν φαίνεται τρελό. Είναι μια παράλογη αλήθεια.
 
                                 Από το χάος στην   π ο σ ό σ τ ω σ η
  Είδαμε, λοιπόν, πως οι επιστήμονες κάνουν λάθος που λένε με σιγουριά πως η γη κινείται. Μεγαλύτερο λάθος  κάνουν και οι παπάδες που λένε κι αυτοί με σιγουριά το αντίθετο. Η φιλοσοφία –επίσης- αδυνατεί να βρεί λύση, και ‘σηκώνει ψηλά τα χέρια’.  
  Νοιώθουμε κάπως σαν χαμένοι… Θα κάνουμε –λοιπόν- μία   π ο σ ό σ τ ω σ η.
•--Ας παραδεχτούμε πως τουλάχιστον το ένα απ τα δύο κινείται – ο ήλιος ή η γη.  Ας δεχτούμε την πρόταση αυτή ως 99% σωστή . (διότι  δεν υπάρχει το 100%. )
•--Η γη κινείται γύρω απ τον ήλιο, είναι αληθές  σε ποσοστό –ας πούμε- 70%
•-- Ο ήλιος κινείται γύρω απ τη γη, έχει βάση 30%.
• --Τέλος, ακόμα και η πρόταση πως είναι ακίνητα και τα δύο, έχει κι αυτό μια μικρή αλήθεια, ας πούμε 1%. Διότι δεν υπάρχει κάτι σίγουρα ακίνητο, ώστε να ορίσουμε την κίνησή τους ή την ακινησία τους…
•---  Αλλά ας προσγειωθούμε σε πιο χρήσιμα θέματα.
Η επιστήμη και η λογική χρειάζονται σε ποσοστό 70%, αλλά χρειάζεται και η θρησκεία, και το ‘συναίσθημα’, το ‘υποκειμενικό’, σε ποσοστό 30%.
Όσο επικίνδυνη ήταν η θρησκεία που έφερε τον μεσαίωνα και τόσους πολέμους στη γη, άλλο τόσο είναι επικίνδυνη σήμερα η πολλή επιστήμη, και το ότι ετοιμάζουν ταξείδι στον Άρη, και χαλούν τρισεκατομμύρια για όπλα  τη στιγμή που πεινάνε άνθρωποι στη γη, είτε κινείται, είτε δεν κινείται…
  Όσο επικίνδυνοι είναι οι απολίτιστοι τζιχαντιστές μουσουλμάνοι, παρόμοια επικίνδυνοι είναι και οι ‘ψευτοπολιτισμένοι’ νατοϊκοί και ισχυροί του κόσμου, τηρουμένων των αναλογιών. Αλλάζει μόνο –λίγο-πολύ-  το ποσοστό.
Το κέρδος μας απ όλη αυτήν την ανάλυση ήταν αυτό. Το να βλέπουμε  πως υπάρχει έ ν α  π ο σ ο σ τ ό  α λ ή θ ε ι α ς στο κάθετί. Πώς δεν υπάρχει το απόλυτο.
Ο ρ ι ζ ό ν τ ι α    υδρόγειος  σφαίρα !!!
    Όπως κάνουν λάθος όλοι αυτοί που λένε με σιγουριά  την άποψή τους για την κίνηση της γης, κάπως έτσι κάνουμε όλοι μας λάθος στο πώς τοποθετούμε την υδρόγειο σφαίρα!.
  Κάθε σχολείο έχει μια ‘υδρόγειο’ , σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, όπου είναι ζωγραφισμένες επάνω οι στεριές και οι θάλασσες. Την τοποθετούν ολίγον πλάγια,  στρίβοντας λίγο τον άξονά της, αυτόν που διαπερνά  τους δύο πόλους, για να δείξουν πώς  δημιουργούνται οι εποχές στα ηλιοτρόπια: Ιούνιο -Δεκέμβριο.. Όμως κάνουν λάθος, γιατί   όταν έχουμε ισημερία: Μάρτιο ή Σεπτέμβριο , τότε ο άξονας της γης είναι εντελώς κάθετος ως προς τον ήλιο.
 Ένα άλλο λάθος που κάνουν είναι πως νομίζουν όλοι πως ο Βόρειος Πόλος είναι ‘επάνω’. Αλλά δεν υπάρχει ‘επάνω’ και ‘κάτω’ στη γη!.
Όταν οι ανατολικές χώρες έχουν μέρα, οι δυτικοί  έχουν νύχτα. Κι όταν η Ευρώπη και η Β. Αμερική έχουν καλοκαίρι, τότε η Αυστραλία και Ν. Αμερική έχουν χειμώνα. Κανονικά, στο Νότιο ημισφαίριο θα έπρεπε να έχουν ‘ανάποδα’ την υδρόγειο σφαίρα, αλλά ο κόσμος είναι τόσο ηλίθιος που –ίσως- έχουν την ίδια.

 Αλλά το λάθος είναι γενικότερο. Όλοι βάζουμε λάθος την υδρόγειο σφαίρα, λές και είναι κάτι ξένο, και όχι αυτό που πατάμε.  Κακώς βάζουν τον άξονα της γης όρθιο, θα έπρεπε να τον είχαν  ο ρ ι ζ ό ν τ ι ο, όπως ακριβώς είναι.  Σκέψου πού είναι ο βόρειος πόλος, πού είναι ο νότιος, και πως η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της  από δυτικά προς ανατολικά, και θα καταλάβεις πως  ο άξονας της υδρογείου πρέπει να είναι  σ α ν  τ η   σ ο ύ β λ α   μ ε   τ ο   α ρ ν ί   που γυρίζουμε το πάσχα!!!
 Αλλά κι αυτό είναι λάθος, διότι δεν πρέπει να γυρίζει, καθώς είπαμε πως η γη φαίνεται να μην γυρίζει.  Στη γη, κάθε ήπειρος, κάθε χώρα, αλλά και καθένας από τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, όλοι βρίσκονται ‘επάνω’!  Όλοι έχουν αυτή την αίσθηση. Και ουσιαστικά, αλλά και μεταφορικά, όλοι έχουν τη γνώμη τους, τον εγωισμό τους, αυτόν που τους κρατάει ζωντανούς…
 Πρέπει λοιπόν να έχουν την υδρόγειο σφαίρα ‘ο ρ ι ζ ό ν τ ι α’ , και ακίνητη , με το μέρος που βρισκόμαστε στο επάνω μέρος. Είσαι στην Ελλάδα?  Βάλε την Ελλάδα επάνω, βάλε τον Βόρειο Πόλο να κοιτά προς το βορά, και θα μάθεις γεωγραφία πολύ εύκολα. Θα προσανατολίζεσαι, όπως ακριβώς κάνουν από ένστικτο όλα τα ζώα , και ειδικά τα αποδημητικά πουλιά.

---Υπάρχει και μια παραλλαγή της βασικής ιδέας: το λεγόμενο  μισό καρπούζι. Είναι μια μισή υδρόγειος σφαίρα με την χώρα του καθενός στο επάνω μέρος. Αγοράζεις μια υδρόγειο, την κόβεις στη μέση, και την ακουμπάς στο τραπέζι, χωρίς άξονα. Κάπως σαν ημικυκλικός –ημισφαιρικός χάρτης.

-- Οι χάρτες που βάζουμε στους τοίχους είναι κι αυτοί  λάθος, θα έπρεπε να ήταν οριζόντιοι πάνω σε τραπέζι, και προσανατολισμένοι .  Ναί μεν,  καθένας είναι στο πιο ‘επάνω’ μέρος  της γης, αλλά στον χάρτη δεν υπάρχει ‘επάνω’ και ‘κάτω’... Αν η Θεσσαλονίκη ήταν ‘επάνω’, τότε το αυτοκίνητο θα κατέβαινε στην Αθήνα με σβηστή τη μηχανή λόγω κατηφόρας... Οι φράσεις: ‘θα ανεβώ αύριο Θεσσαλονίκη’,  ή ‘θα κατεβείς στο χωριό?’ λέγονται μόνον μεταφορικά…

Και τί χρειάζονται όλα αυτά?, θα έλεγε κάποιος…  
Γιατί να είναι οριζόντια η υδρόγειος σφαίρα και ο χάρτης?
 Είναι πολύ απλό. Για να γίνουμε πιό ρεαλιστές, για να προσανατολιζόμαστε πιο εύκολα,  και για να νοιώσουμε πως όλοι έχουμε κοινή μοίρα καθώς  ζούμε  στην ίδια γη που όλο γυρίζει...     

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη