google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αλλαγές μόνο στη λειτουργία των Δήμων: Δεν αλλάζει η χωροταξία του Καλλικράτη

Αλλαγές μόνο στη λειτουργία των Δήμων: Δεν αλλάζει η χωροταξία του Καλλικράτη

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη, θα υπάρξουν όμως αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι δήμοι. Αυτές ήταν οι βασικές ανακοινώσεις που έκανε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, οι αλλαγές θα συνδεθούν με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (όπως παραμένει η ονομασία του), αποσαφηνίζοντας με έμφαση ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα για αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη». «Αλλο θέμα τι γίνεται σε βάση 3ετίας ή 4ετίας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές, ότι «η ίδια η ζωή» θα δείξει ποιες απαιτούνται. Τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και για τα υπόλοιπα «καυτά» προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ σε συνεχή, καθημερινή επικοινωνία, «ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει συνεχή ενημέρωση και να επιλύονται τα καθημερινά προβλήματα». Ειδική επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ, θα έχει ως έργο της την επεξεργασία τόσο του νέου πλαισίου για τον Καλλικράτη, όσο και το Νέο Κώδικα των Δήμων.
 «Ειλικρινά το λέω. Θα πάμε όλοι μαζί. Είμαστε στην ίδια όχθη», υπογράμμισε ο υπουργός προς τους «φίλους και συνεργάτες» δημάρχους. Οπως είπε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Νίκος Βούτσης, «που δεν είναι άλλη από το να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση», με στόχο «να χτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν γίνεται χωρίς την αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε. «Θα ξεκινήσουμε άμεσα», τόνισε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τόσο για το ζήτημα του ΕΣΠΑ, όσο και για την εύρεση 22 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία περισσότερων παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Με πυρακτωμένο πείσμα -είπε- θα συγκρουστούμε με τις ανισότητες». Αξιοσημείωτη ήταν η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του, προφανώς αναφερόμενος στην κεντρική πολιτική σκηνή: «Θα δούμε εάν η κυβέρνηση θα παλέψει και θα αντιμετωπίσει την διεύρυνση ανισοτήτων ή θα υποκύψει σε πιέσεις συμφερόντων». Τέλος στις ανισότητες επιδιώκει και μεταξύ των δήμων. Μία από τις συναντήσεις που προανήγγειλε για το μέλλον θα αφορά και τις προσλήψεις των επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ του 2008, με στόχο να εξεταστούν και να ενεργοποιηθούν μέθοδοι επίλυσης της συγκεκριμένης αδικίας, αλλά και της στελέχωσης των δήμων. Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην υποστελέχωση των ΟΤΑ, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, να συνταχθεί και να του αποσταλεί λίστα με τους 30 έως 40 δήμους που έχουν το μικρότερο αριθμό σε προσωπικό, ώστε να τους έχει σε προτεραιότητα. Κάνοντας χιούμορ ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κομματικά χρώματα. Δεν με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες», θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση. Ενημέρωσε, επίσης, ότι θα επανακατατεθεί το νομοσχέδιο για την οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα, προανήγγειλε νέο σχέδιο νόμου στο οποίο θα συγκεντρώνονται προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πλευράς αιρετών. «Στη συνεργασία μας θα διαπιστώσετε ότι δεν λέμε απλές κουβέντες», σημείωσε προς τους δημάρχους.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη