google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ‘στιγμιαίο’ οικιακό ΤΣΙΠΟΥΡΟ!!!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ‘στιγμιαίο’ οικιακό ΤΣΙΠΟΥΡΟ!!!

 
 Ας  υποθέσουμε πως είσαι σπίτι σου και θέλεις να πιείς ένα τσιπουράκι, μια ρακή.
   Ή , έχεις επισκέπτες και τους λές: --να πιούμε ένα τσιπουράκι?  
   Αν η απάντηση είναι : ναι!,  τότε τους λές:

   ---μισό λεπτό, και θα βγάλουμε επί τόπου… Ελάτε να δείτε…

  Για να προχωρήσεις  στο επόμενο στάδιο, να κάνεις απόσταξη μικρής ποσότητας τσίπουρου,  -ας πούμε 3-4 ποτά- ,  θα πρέπει να έχεις 2 πράγματα:

  1. να έχεις  την συσκευή που είναι πανεύκολο να φτιαχτεί:  ένα μπρίκι, ή μια μικρή κατσαρολίτσα που να κλείνει αεροστεγώς και ο ατμός που θα βγαίνει να πηγαίνει σε μια σωλήνα χάλκινη, σιδερένια ή γυάλινη, και εκεί να  βρέχεται με νερό ώστε να κρυώνει ο ατμός,  να  υγροποιείται και να βγαίνει το τσίπουρο. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ακόμα και μόνος του μια αυτοσχέδια τέτοια μικρή συσκευή που την τοποθετεί πάνω από ένα μικρό γκαζάκι ή στο μάτι της κουζίνας ή και στο τζάκι σε ζωντανή φωτιά, αν έχουμε χειμώνα.

  1. Θα πρέπει -επίσης- να έχεις βάλει 20-30 μέρες πριν,  σε ένα δοχείο διάφορα ‘αποφάγια’ φρούτων, κλπ., δηλ.  τροφές που έχουν ζάκχαρο και συνήθως τα πετάμε. ( φλούδες από μήλο-βερίκοκο-ροδάκινο, φράουλες, σταφύλια, απομεινάρια από μπανάνες, καρπούζι, πεπόνι, ακόμα κι ας είναι και ολίγον σάπια τα φρούτα .  Προσθέτεις και λίγη ‘κλεμμένη’ ζαχαρίτσα από τον σχέτο εσπρέσο της καφετέριας κλπ. κλπ)  Το δοχείο αυτό  το έχεις σκεπασμένο αλλά όχι  αεροστεγώς γιατί μπορεί να σπάσει, καθώς βράζει και μετατρέπει το ζάκχαρο σε αλκοόλη. Χρειάζεται προσοχή –επίσης- να είναι μικρό το δοχείο, να μην βάλουμε μεγάλες ποσότητες, διότι απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα που είναι επικίνδυνο.

---- Βάζεις στη συσκευή λίγη από τη μάζα που έχεις από μέρες αποθηκεύσει για να κάνει ζύμωση. Βάζεις και λίγο νερό και βράζεις το μείγμα. Σε 5 λεπτά τα 3 τσιπουράκια είναι έτοιμα  σταγόνα-σταγόνα και δωρεάν…  Στην υγειά σας
    Έγινες και συ ερασιτέχνης ποτοποιός! Η πατέντα είναι κλεμμένη από τους φυλακόβιους. Εσύ που είσαι ελεύθερος, πώς δεν το έχεις κάνει ακόμη?

---Μπορεί κάποιος να φτιάξει πολλές τέτοιες μικρές συσκευές και να τις πουλά, ας πούμε  5-10 ευρώ.   Είναι μια ωραία ‘μπίζνα’ που θα βγούμε όλοι ωφελημένοι.

---Ας αντισταθούμε στον νέο νόμο που απαγορεύει την χύμα πώληση του τσίπουρου και κρασιού και θέλει να είναι όλα τυποποιημένα, ελεγχόμενα και φορολογούμενα. Ευτυχώς, μέσα στο σπίτι μας μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μας προστατεύει η θεά Εστία.

 --- Εφιστούμε την προσοχή σε όποιον κάνει το πείραμα. Ας συλλέξει και άλλες πληροφορίες ώστε να αποφύγει ατυχήματα και να βγάλει καλό τσίπουρο.

 Ο σκοπός του άρθρου είναι γενικότερος:  να δώσει θάρρος στον καθένα μας να βγάλει το πρώτο του τσίπουρο, να δεί πόσο εύκολο είναι να είμαστε αυτόνομοι σε όλα τα βασικά αγαθά, γενικότερα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη