google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Χάλασε το πλυντήριο? Γλυτώσατε!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Χάλασε το πλυντήριο? Γλυτώσατε!

 Ήρθε το οικολογικό 'πλυντήριο-ποδήλατο', δηλαδή το ημιαυτόματο  ανθρωποκίνητο πλυντήριο, χωρίς καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα! Μόνο  ρούχα-νερό- σαπούνι και λίγο κόπο .
  Δεν πρόκειται για απλή φανταστική ιδέα, υπάρχει ήδη , και μπορεί να το φτιαξει ο καθένας. Και είναι πολύ πιο απλό από αυτό που υπάρχει στο διαδίκτυο. (όπου  ένας τύπος έχει συνδέσει κανονικό ποδήλατο με κανονικό πλυντήριο!)

   Ας περιγράψουμε την 'πατέντα'.
   Ας υποθέσουμε πως χαλάει για κάποιο λόγο  ένα πλυντήριο. Αρχίζουμε και βγάζουμε τα περιττά (μοτέρ, καλώδια, ασφάλειες, λαμαρίνες, σίδερα) και αφήνουμε μόνο  τον κάδο, με τη βάση του, και με την παροχή ζεστού νερου από ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς και το λάστιχο για την αποχέτευση (που το βάζουμε πιο χαμηλά).
  Ο κάδος στο πλάι του έχει μια κυκλική στεφάνη σαν γρανάζι  για τη μετάδοση της κίνησης με ιμάντα . Εκεί προσαρμόζουμε  ένα πεντάλ ποδηλάτου ή ένα  χερούλι με γερό σκοινί ώστε να γυρίζουμε κατά  βούληση τον κάδο. Λίγα  δευτερόλεπτα εμπρός, λίγα  πίσω, κλπ.
  Αδειάζουμε το βρώμικο νερό με αυτόματη ροή (σιφωνισμό), ξαναβάζουμε νέο  καθαρό νερό, γυρίζουμε λίγο τον κάδο, κλπ. Στίβουμε τα ρούχα με τα χέρια, ή γυρίζοντας γρήγορα τον κάδο, ή απλώς τα αφήνουμε να στραγγίζουν μέσα στον κάδο.  Αυτό ήτανε!, τα ρούχα πλύθηκαν χωρίς καθόλου έξοδα ΔΕΗ , και μεις κάναμε τη γυμναστική μας...
   Ένα απο τα κόλπα της πατέντας είναι να βάλουμε αποβραδίς τα ρούχα με σαπούνι-απορρυπαντικό και ζεστό νερό, ώστε το πρωί  έχουν καθαρίσει απο μόνα τους με λίγο γύρισμα...
  Υπαρχουν και διάφορες μικρές παραλλαγές της αρχικής πατέντας, αλλά αφήνουμε τον αναγνώστη να πειραματιστεί, ώστε να το κάνει ακόμα καλυτερο...

  Αν δούμε την εφεύρεση  από  άποψη χρόνου χρειάζεται λιγότερο από το ηλεκτρικό πλυντήριο!. Απο άποψη κόπου , είναι ασχολία 10 λεπτών, σαν παιχνιδάκι.
   Αν το δούμε από θέμα αποτελέσματος, τα ρούχα βγαίνουν πράγματι καθαρά , αν και όχι  τόσο καθαρά όσο  με το ηλεκτρικό.

  Αλλά ας πάμε στο οικονομικό μέρος του θέματος. Ενα πλυντήριο κοστίζει απο 250 έως 400 ευρώ, αναλόγως τη χωρητικότητα, τη μάρκα, κλπ.. Αλλά στην πορεία της λειτουργίας του σπαταλά 1000 έως 2000 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτά τα λεφτά τα κερδίζουμε + τα λεφτά που θα χαλάγαμε στο γυμναστήριο, διότι με το μηχανικό αυτό πλυντήριο κάνουμε κάθε 1-2 μέρες ημίωρη άσκηση μέσα στο σπίτι μας.  Δηλαδή θεωρητικά με το πλυντήριο -ποδήλατο κερδίζουμε 3.000 ευρώ και πλεον... , με αντάλλαγμα λίγο κόπο δικό μας.

  Αν το δούμε συνολικά, το ημιαυτόματο οικολογικό  πλυντήριο είναι πολύ καλύτερο από τα μέχρι τώρα ηλεκτρικά.
  Είναι ιδανικό για φοιτητές, άνεργους, νέους εργένηδες, για κατοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς πλυντήριο , για οικίες με ρεύμα από  ηλιοκυψέλες-πανελ που όμως δεν φτάνει να κινήσει  και πλυντήριο, αλλά και για κάθε οικολόγο που σέβεται το περιβαλλον, και δεν τεμπελιάζει να κανει άσκηση 10 λεπτών κάθε μέρα προκειμένου να πλύνει τα ρούχα του...

   Είναι απορίας άξιον πώς  δεν υπάρχουν στο εμπόριο χειροκίνητα και ποδοκίνητα πλυντήρια ρούχων. Πρέπει να φτιάξουν ένα τέτοιο  εργοστασιακό πλυντήριο, να κοστίζει πολύ λίγα  λεφτά, ας πούμε 100 ευρώ. κλπ.    Μπορούν επίσης να φτιάξουν ένα  υβριδικό μοντέλο, να μπορεί να λειτουργεί  και χωρίς ρεύμα. Θα κάνουν  και τα δύο τρελές πωλήσεις.
  Μέχρι να γίνουν αυτά , μπορούν οι επισκευαστές πλυντηρίων  να μετατρέπουν τα χαλασμένα πλυντήρια σε οικολογικά σύμφωνα με την ανωτέρω πατέντα.

   Το πλύσιμο των ρούχων είναι ιεροτελεστία, γι αυτό και υπάρχει το εξαίρετο παραδοσιακό τραγούδι :
 κόρη που πας στον ποταμό
 Ελένη για να πλύνεις
 πάρε και με, τα ρούχα μου
 Ελένη μην τ αφήνεις...
  --η συνέχεια των στίχων είναι ακόμα πιο εξαίρετη...

  Αντώνης  Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη