google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πεδιό πολιτικής και συμφερόντων οι Θίνες Κυπαρισσίας

Πεδιό πολιτικής και συμφερόντων οι Θίνες Κυπαρισσίας

-«Παράθυρο» ώστε να μην ισχύσουν οι καθολικές απαγορεύσεις και περιορισμοί στη δόμηση και στη χρήση γης άφησε το ΥΠΕΚΑ για την περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 
Του Δημήτρη Τερζή
Αναβρασμός επικρατεί και αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες της Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Θίνες από κατοίκους που θεωρούν πως η περιοχή τους υποβαθμίζεται συστηματικά και ότι λόγω του χαρακτηρισμού της ως Natura, εμποδίζεται η ανάπτυξη.
Με την περίπτωση των Θινών και την ωοτοκία της χελώνας καρέτα καρέτα στην περιοχή, αλλά και τις αντιδράσεις, είχαμε ασχοληθεί και πέρυσι («Εφ. Συν.» 26/09/2013).
Εκείνη την εποχή υπήρξαν και καταγγελίες από τη ΜΚΟ «Αρχέλων», που ασχολείται με τις χελώνες, για επίθεση αγνώστων σε όχημα της οργάνωσης, για απειλές και για αντεγκλήσεις. 
Οι επιθεωρητές
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τίποτε δε μοιάζει να έχει αλλάξει. Η πρόσφατη επίσκεψη επιθεωρητών της Ε.Ε. επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι για την περιοχή Natura, την οποία χρηματοδοτούν και που για χάρη της – και λόγω συγκεκριμένων παρανομιών – η χώρα μας έχει ήδη παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς δεν έχει λάβει ακόμα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματος.
Την ίδια ώρα, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής βάλλουν κατά του Δήμου και του κράτους, γιατί θεωρούν πως λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής έχουν απαξιωθεί οι περιουσίες τους και χάνονται μοναδικές ευκαιρίες αξιοποίησης για επενδύσεις. Το θέμα είναι πως κανείς δεν είπε όχι στην ανάπτυξη, απλώς αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι πως αυτή πρέπει να επέλθει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και να είναι ήπιας μορφής.
Σίγουρα, πάντως, ανάπτυξη δε λογίζεται με δέκα beach bars στην παραλία, το ένα δίπλα στο άλλο, με μουσική και φώτα ως τα ξημερώματα, αλλά ούτε και με πεντάστερα ξενοδοχεία πάνω στην ακτογραμμή.
Σε σχετική σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας οι Ευρωπαίοι επιθεωρητές τόνισαν πως δεν μπορεί να υπάρξει οικιστική ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή, βάζοντας έτσι φρένο στα σχέδια που έχει κάνει εδώ και καιρό κατασκευαστική εταιρεία η οποία επιθυμεί τη δημιουργία 50 με 60 βιλών σχεδόν πάνω στην παραλία.
Απ’ την άλλη πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τάχθηκε υπέρ μιας ήπιας και ελεγχόμενης ανάπτυξης, ώστε να αποφευχθεί, όπως είπε, «η ερημοποίηση της περιοχής. Τα προβλήματα δε λύνονται με παραπομπές σε δικαστήρια, αλλά με διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας, όπως άλλωστε και η ίδια η οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει», είπε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος δήμαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι νέος δήμαρχος Τριφυλίας εκλέχθηκε ο Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος ήταν και ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και μάλιστα ήταν παρών στη σύσκεψη. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη