google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Απάτη! Αναπάντητες κλήσεις "υψηλού κινδύνου"!

Απάτη! Αναπάντητες κλήσεις "υψηλού κινδύνου"!

Έναν καινούργιο τρόπο για να κερδίζουν χρήματα, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν εφεύρει οι επιτήδειοι. 
Τους τελευταίους μήνες, ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή κάποιο SMS από κάποιον άγνωστο αριθμό του εξωτερικού. 
Το συνηθέστερο είναι οι αναπάντητες κλήσεις να γίνονται τις νυχτερινές ώρες, που ο ανυποψίαστος χρήστης στην Ελλάδα κοιμάται ή έχει το τηλέφωνό του κλειστό. 
Οι κλήσεις αυτές, όπως εξηγούν στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, γίνονται κατά κανόνα από κάποιον άγνωστο αριθμό υψηλής χρέωσης του εξωτερικού. Μόλις ο έλληνας χρήστης εντοπίσει στο κινητό του την αναπάντητη κλήση, η πρώτη του κίνηση είναι να καλέσει πίσω για να δει ποιος τον έχει ζητήσει. Έτσι πέφτει στην παγίδα, αφού οι αριθμοί αυτοί συνήθως είναι εξαιρετικά υψηλής χρέωσης και λίγα δευτερόλεπτα κλήσης αρκούν για να τον χρεώσουν από 10 έως 25 ευρώ!
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών, τρεις είναι οι ομάδες αριθμών του εξωτερικού από τους οποίους έχουν δεχθεί αναπάντητες κλήσεις έλληνες συνδρομητές. 
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει από τους αριθμούς +375602605281,+37127913091 και +3598920111, καθώς και από άλλους αριθμούς που αρχίζουν από+375 ή +371 ή +359.
Το +375 είναι ο διεθνής κωδικός της Λευκορωσίας, το +371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία, ενώ το +359 είναι από τη γειτονική Βουλγαρία. Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του καθενός από τα θύματα στην Ελλάδα, όσοι καλούν πίσω τους αριθμούς αυτούς χρεώνονται κατ' ελάχιστο με τα διεθνή τέλη κλήσεων, ένα μέρος των οποίων πιθανότατα καταλήγει στους απατεώνες που κάνουν τις αναπάντητες κλήσεις.
Ήδη, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μέσω των ιστοσελίδων τους προειδοποιούν τους πελάτες τους για τη νέα μόδα των ανεπιθύμητων (spam) κλήσεων, SMS και e-mail. 
Συγκεκριμένα, προτρέπουν τους συνδρομητές τους να μην απαντούν σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς και κυρίως σε σύντομες αναπάντητες κλήσεις που προέρχονται από διεθνείς αριθμούς. Αν το κάνουν, μπορεί να χρεωθούν με υψηλές χρεώσεις. Οι εταιρείες συστήνουν στους συνδρομητές, όταν δέχονται κλήσεις από τέτοιους αριθμούς, να τους διαγράφουν αμέσως από τη συσκευή τους και να μην απαντούν στις κλήσεις.
Οι άλλες παγίδες
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κλήσεις από/προς το εξωτερικό που φουσκώνουν τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προειδοποιεί ότι προσοχή απαιτούν και οι αυθαίρετες κλήσεις προς δεκαψήφιους αριθμούς των σειρών 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ και 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ.
Επίσης, προσοχή χρειάζονται και ορισμένες από τις λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), που σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφοριών - περιεχομένου μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Η πρόσβαση στις ΥΠΠ είναι εφικτή είτε μέσω των δεκαψήφιων αριθμών της μορφής 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ, 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ είτε μέσω των τετραψήφιων - πενταψήφιων σύντομων κωδικών της μορφής 14ΧΧ(Χ), 190ΧΧ - 195ΧΧ και 54ΧΧΧ. Η παροχή των ΥΠΠ μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω του Ιντερνετ. Η χρέωση για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών είναι υψηλότερη από τις βασικές υπηρεσίες και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με χρέωση στον λογαριασμό του συνδρομητή.
Παραδείγματα ΥΠΠ είναι οι ψηφοφορίες (π.χ. ψηφοφορία για Eurovision), η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οι αγορές (downloading) ringtone, logo, video, παιχνιδιών μέσω SMS, η τεχνική υποστήριξη, η συνομιλία μέσω τηλεφώνου ή SMS (chat), η αστρολογία, η χαρτομαντεία, τα παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου. 
Επίσης, υπάρχουν οι «υπηρεσίες ενηλίκων» και οι υπηρεσίες πληροφόρησης όπως π.χ. ο καιρός.
Η ΕΕΤΤ συμβουλεύει τους συνδρομητές της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να επιλέγουν τη φραγή εφόσον δεν χρησιμοποιούν πολυμεσικές υπηρεσίες, όπως είναι οι κλήσεις προς πενταψήφιους αριθμούς ή προς άλλες υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας. 
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η ΕΕΤΤ, η χρέωση από κάθε πάροχο πολυμεσικών υπηρεσιών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 ευρώ τον μήνα (+ΦΠΑ) για συνδρομητικές υπηρεσίες. Από τον συγκεκριμένο κανόνα εξαιρούνται οι χρεώσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, όπως τηλεπαιχνίδια κ.λ.π. taneagr.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη