google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παιχνίδι για δύο στη Μεσσηνία, στο 46,67% η αποχή

Παιχνίδι για δύο στη Μεσσηνία, στο 46,67% η αποχή

Ο πρώτος κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς. Με όρους αριθμητικής, λοιπόν, μεγάλοι κερδισμένοι της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στη Μεσσηνία ήταν οι δύο πρώτοι μονομάχοι (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ).
Η Νέα Δημοκρατία είχε στο νομό το καλύτερο πανελλήνιο ποσοστό (41,59%), αύξησε τα εκλογικά της κέρδη κατά 8% σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επανήλθε στα «συνηθισμένα» ποσοστά της στη Μεσσηνία, πάνω από 40%, και κατάφερε να εκλέξει- και πάλι- την πλειοψηφία των βουλευτών (3).
Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι τα εκλογικά διλήμματα που έθεσε στους πολίτες «έπιασαν τόπο», ενώ τα εύσημα θα πρέπει να δοθούν και στον καρποφόρο αγώνα των τοπικών στελεχών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν άφησαν πόλη και χωριό της Μεσσηνίας που να μην το επισκέφτηκαν.
Σίγουρα μερίδιο στα προχθεσινά «πανηγύρια» διεκδικεί και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Ενωμένο Κοινωνικό Μέτωπο. Πρώτα και κύρια, γιατί σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αύξησε το ποσοστό του κατά 8,23%. Είναι ενδεικτικό να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έλαβε μόλις 4.520 ψήφους και προχθές 23.293 ψήφους!
Έπειτα, για πρώτη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση, ένα κόμμα της Αριστεράς κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση στο νομό, αφήνοντας δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ.
Ικανοποιητικό ήταν το αποτέλεσμα και για τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία, σε σχέση με το Μάιο, είχε μικρή αύξηση του ποσοστού της (0,02%).
Πέρα από τους δύο θετικούς πρωταγωνιστές, στα αξιοσημείωτα της κυριακάτικης αναμέτρησης ήταν και το ποσοστό της αποχής. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία στους Δήμους δεν έχουν ανανεωθεί και δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και απόλυτα ακριβή, το 46,67%, όπως και να το δει κανείς, είναι αρκετά υψηλό, όταν το πανελλαδικό ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 37,53%.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Πρώτα και κύρια, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, για πρώτη φορά, βρέθηκε στην τρίτη θέση, χωρίς μάλιστα να καταφέρει να εκλέξει βουλευτή (είχε να συμβεί από τις εκλογές του 1977!). Είναι ενδεικτικό ότι το 11,65% που κατέγραψε προχθές σημαίνει μια μείωση της τάξης του 27,41% από τις εκλογές του 2009.
Χωρίς, βεβαίως, να έχει σημειώσει ίδιου ύψους αρνητικά αποτελέσματα, προβληματική ήταν η προχθεσινή Κυριακή και για το ΚΚΕ, αφού τα ποσοστά του σε σχέση με αυτά του προηγούμενου μήνα μειώθηκαν κατά 3,20%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 40 ημέρες περίπου έχασε τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του (8.126 το Μάιο, 4.468 προχθές)!
Από την άλλη πλευρά, μπορεί η «Χρυσή Αυγή» να είδε τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 0,5% περίπου, σίγουρα όμως τα στελέχη της θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιημένα για την εκλογική επίδοση του κόμματός τους. Το 7,76% δεν είναι ευκαταφρόνητο, ποσοστό το οποίο, έστω και την τελευταία στιγμή, τους έδωσε τη δυνατότητα να εκλέξουν βουλευτή στη Μεσσηνία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη