google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Δεινή η θέση των Δήμων ελέω αποτυχημένου Καλλικράτη

Δεινή η θέση των Δήμων ελέω αποτυχημένου Καλλικράτη

Η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων όλης της χώρας καταγράφηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στην οποία ακούστηκαν ακόμη και φωνές για ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και κλείσιμο των δήμων.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι πρέπει να αποτελέσει πρώτο πολιτικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση, σημειώνει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος συμμετείχε στη συνέλευση των δημάρχων.Αναφερόμενος στα όσα καταγράφηκαν εκεί, σημείωσε:
«Το σύνολο των δημάρχων συντάχθηκε με την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία κατέγραφε την κακή οικονομική κατάσταση όλων των ΟΤΑ και το γεγονός ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμία προοπτική. Όλοι οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς εδώ, στους υπερχρεωμένους δήμους, στις μεγάλες περικοπές των κεντρικών πόρων και της ΣΑΤΑ που είναι μειωμένες κατά 50% τουλάχιστον.
Καταγράφηκε η ανακολουθία της κεντρικής διοίκησης να αποδώσει τους θεσμοθετημένους πόρους και εκφράστηκε η αγωνία όλων των δημάρχων τόσο των μεγάλων δήμων, αλλά κυρίως των περιφερειακών, για την συνέχεια του θεσμού.
Οι συναντήσεις που έγιναν με τα δύο υπουργεία, Οικονομικών και Εσωτερικών, δεν απέφεραν άμεσα αποτελέσματα -ούτε φυσικά ήταν δυνατόν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα-, εκκρεμεί μια συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τοποθετηθούν πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας το ότι οι δήμοι έφτασαν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση και κάνανε πορεία για τα οικονομικά τους προβλήματα, φαίνεται να χάθηκε η κινητοποίηση αυτή μέσα στον ορυμαγδό της προεκλογικής διαδικασίας.
Είναι βέβαιο ότι αμέσως μετά τις εκλογές η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει ουσιαστικά πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Οι δήμοι φορτώνονται καθημερινά με πρόσθετες διαδικασίες στις οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν λόγω της συρρίκνωσης των πόρων τους, ούτε οι δήμοι μπορούν να γίνουν φορομπήχτες αυξάνοντας υπερβολικά τα τέλη». eleftheriaonline

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη