google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αναβολή για το Συμπαραστάση του Δημότη- Οικονομική ενημέρωση για τα έσδοα και τα χρέη του Δήμου

Αναβολή για το Συμπαραστάση του Δημότη- Οικονομική ενημέρωση για τα έσδοα και τα χρέη του Δήμου

Σχετικά με το πρώτο θέμα για το Συμπαραστάτη του Πολίτη ο κ. Πρόεδρος ανέφερε ότι κατατέθηκαν στο Σώμα οι αιτήσεις Χαρίκλειας Στεργιοπούλου, Παύλου. Ιωαννίδη, Χάιιδως Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα. Χριστοδούλου, Βασίλη Αβραμόπουλου, Κώστα Παπαγεωργίου και Νίκου Βρεττού. Ο Κόλλιας χαρακτήρισε επώδυνη τη διαδικασία στις συμβατικές ημερομηνίες καθώς δεν υπάρχει διαβούλευση για τη λήψη σωστής απόφασης στο άμεσο μέλλον. Πρότεινε να έρθει ώριμο το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να αναβληθεί, ώστε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα μεταβληθεί. Συμφώνησε στην αναβολή ο κ. Σωτηρόπουλος καθώς δεν υπήρξε χρόνος διαβούλευσης ζητώντας να ισχύουν οι αιτήσεις και να υποβληθούν καινούργιες. Ο κ. Κουκούμης συμφώνησε για αναβολή αναρωτώμενος αν υπάρχει διάθεση από τις παρατάξεις για διαβούλευση. Τοποθετήσεις έκαναν οι κ, Μπακούρος και Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, όπου ο Δήμαρχος απάντησε ότι κανείς δεν αποκλείεται από την διαδικασία θεωρώντας ότι ο θεσμός πρέπει να λειτουργήσει και να κατοχυρωθεί. Κατά πλειοψηφία κατακυρώθηκε η πρόταση του Δημάρχου.
ΣΤΟ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ...
Για το 2ο θέμα σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου εισήγηση νε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σαμπαζιώτης ο οποίος μίλησε για τη διάδοχη κατάσταση από τους πρώην Δήμους εκφράζοντας επιφυλάξεις για το εγχείρημα του Καλλικράτη χωρίς ουσιαστικούς πόρους. Τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αδυναμία του Δήμου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους επαγγελματίες. Αναφέρθηκε στα έσοδα που αγγίζουν το 1,8 εκ. Ευρώ περίπου με βεβαιωμένα έσοδα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμα. Παράλληλα δεν υπάρχει ακόμα η σαφή αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου
Το δεύτερο αφορά έργα που εκτελέστηκαν βάση θεσμοθετημένων πόρων όπως η ΣΑΤΑ οι οποίες αγγίζουν τα 600.000 ευρώ για τους 3 μεγάλους Δήμους και συνολικά 800.000 ευρώ για όλο το νέο Δήμο που δεν αποδόθηκαν ποτέ. Σε ότι αφορά την Κυπαρισσία υπάρχει εκκρεμότητα για ορισμένα έργα υποδομής και ευτυχώς δεν κινδυνεύει ο Βιολογικός καθώς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εστίασε στις κατασχέσεις εργολάβων σε Δήμους με δικαστικές πράξεις οι οποίες προχώρησαν σε κατασχέσεις λογαριασμών Δήμου και αφορούν συνολικά 900.000 ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο από τις συνολικές οφειλές των Δήμων.
Το τρίτο κομμάτι αφορά τα βεβαιωμένα έργα που έγιναν με δεδομένη χρηματοδότηση όπως ο Θησέας που διακόπηκε απότομα καθώς τα ποσά που οφείλονται από τον Δήμο αγγίζοντας τις 500.000 ευρώ και άμεσα έχουν κατατεθεί λογαριασμοί 200.000 ευρώ στο υπουργείο τα οποία αναμένονται το επόμενο διάστημα. Είπε ότι ο νέος Δήμος συγκαταλέγεται στους 4 μεγάλους Δήμους της Πελοποννήσου μεσαίου μεγέθους ο οποίος πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές τους καθώς εφεξής θα υπάρξει ενοποιημένο σύστημα εσόδων και εξόδων βάση του διπλογραφικού συστήματος, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η Οικονομική λειτουργία η οποία απαιτεί αρκετή δουλειά. Τέλος πρόσθεσε ότι στο Δήμο έχουν έρθει μόνο πόροι για μισθοδοσία των υπαλλήλων και μηναίων εξόδων του λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση δημοτικών τελών που θα επιβαρύνουν τον δημότη. Σήμερα στο ταμείο του Δήμου υπάρχει ποσό 1,3 εκ. Ευρώ υπολογίζοντας τη μισθοδοσία του Δήμου, καθώς το ενεργό υπόλοιπο είναι αυτό αλλά τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται στα 3 εκ. Ευρώ καθώς στη πράξη δεν έχει διαχειριστεί ακόμα τα ποσά που θα προκύψουν από την απογραφή του Δήμου.
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σωτηρόπουλος έθεσε ερωτηματικά για το σκοπό της απογραφής και τα αποτελέσματά της θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της παρούσας κατάστασης, λέγοντας ότι οι Γαργαλιάνοι έχουν μη εισπραχθέντα έσοδα 1 εκ. Ευρώ διερωτώμενος ποιοί ευθύνονται για την κατάσταση στο οικονομικό επίπεδο του Δήμου, ζητώντας να εισπραχθούν. Έθεσε επίσης ερωτήματα για το χρόνο εκτέλεσης έργων του Θησέα σε προεκλογική περίοδο ζητώντας απαντήσεις. Εξάλλου ζήτησε το ύψος του πραγματικού χρέους του Δήμου ως εικόνα. Ο κ. Κουκούμης ζήτησε να ενημερώνονται οι παρατάξεις για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου γραπτώς βεβαιώνοντας ότι ο Καλλικράτης φέρνει θύελλα στους Δήμους καθώς το κράτος στέρεψε από πόρους θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περισσότερο.
Κριτική άσκησε ο κ. Μπακούρος και κ. Κατσαργύρης από την μειοψηφία για την λειτουργία της υπηρεσίας θεωρώντας ότι ο έλεγχος θα γίνεται μετά από πλήρη ενημέρωση του Σώματος για ουσιαστικό έλεγχο εσόδων- εξόδων ενώ θέση πήρε ο Παν. Τσίγγανος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου εκτιμώντας ότι είναι νωρίς να αποδοθούν ευθύνες στην Δημοτική αρχή μιλώντας για αξιοπιστία του Δήμου τηρώντας στο έπακρο της υποχρεώσεις του και θα είναι δημοσιονομικά συνεπείς τηρώντας επιδίωξη των δικαιωμάτων του.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας είπε ότι ο Δήμος είναι σε εγρήγορση για τα 3 εκ, που οφείλονται περίπου με στόχο να συγκεντρωθούν, λέγοντας ότι υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές ακόμα και από το 2004, απαντώντας ότι κανένα έργο δεν ήταν προεκλογικό αφού ξεκίνησαν σε χρόνο προγενέστερο των εκλογών, ενώ ξεκαθάρισε ότι είμαστε κληρονόμοι της προηγούμενης κατάστασης. Είπε ότι τα χρέη δεν οφείλονται σε κακοδιαχείριση των Δήμων αλλά άφησε επιφυλάξεις για τα ποσά που δεν αποδόθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούν ποσά προερχόμενα από δημότες και επιχειρήσεις, αλλά υπάρχει αδιευκρίνιστη κατάσταση για το θέμα που προέκυψε με τη ΠΟΤΑ στους Γαργαλιάνους και το λατομείο στο Χαλαζώνι με ποσά που έκαστο υπολογίζονται σε 500.000 ευρώ, τονίζοντας ότι είμαστε σε πανικό γιατί έχουμε έτοιμα έργα αλλά δεν πληρώνονται οι μελέτες, είμαστε σε πανικό γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα πληρωθούν έργα του Θησέα και παρακαλούμε εργολάβους να μην μπλοκάρουν χρήματα του Δήμου, καταλήγοντας ότι κάνουμε συντηρητική πολιτική για την λειτουργία του Δήμου, όταν ολοκληρωθεί η απογραφή του Δήμου ενώ συμφώνησε με τον κ. Κουκούμη ότι πρέπει να διεκδικηθούν οι πόροι που οφείλει στους Δήμους η Κυβέρνηση. Ύψωσε τη φωνή του ώστε να επιβιώσουν οι Δήμοι που έμειναν με έργα που δεν εξοφλήθηκαν ποτέ. Συμφωνήθηκε να υπάρξει ομόφωνη παρέμβαση στη κεντρική εξουσία για τη διεκδίκηση των πόρων που οφείλονται.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη