google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ολοκληρωμένες δράσεις της Νομαρχίας Μεσσηνίας για την προστασία των δασών και προστασία του περιβάλλοντος

Ολοκληρωμένες δράσεις της Νομαρχίας Μεσσηνίας για την προστασία των δασών και προστασία του περιβάλλοντος

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα 'Υπηρεσίες και εφαρμογές του νέου ψηφιακού συστήματος Γεωγραφικών δεδομένων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας' πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Κυπαρισσίας παρουσία των παραγόντων της Ν.Α. Μεσσηνίας για την δασική προστασία του Νομού μας μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εκπονείται στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας.
-Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης χαιρετίζοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια των θεσμικών φορέων και Νομαρχίας να αντιμετωπίσουν από κοινού με όλους τους φορείς το πρόβλημα των πυρκαγιών και την θωράκιση του περιβάλλοντος. Συνεχάρη την Νομαρχία για την πρωτοβουλία της να εκκινήσει την παρουσίαση του προγράμματος από την Κυπαρισσία, ενώ επισήμανε ότι "οι Δήμοι χρειάζονται μέσα και προσωπικό προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Βασιζόμαστε στους εραστές της δράσης για το περιβάλλον που συμμετέχουν σε κάθε πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά θέλουμε και την βοήθεια που προκύπτει από τα σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί Ο Δήμος Κυπαρισσίας θα είναι από τους πρώτους που θα ενσωματώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις υπηρεσίες του".
-Ο Νομάρχης Μεσσηνίας εξήγησε ότι η αειφορία και η πράσινη επιχειρηματικότητα με την βιολογική διαχείριση της γεωργίας αποτελεί το ζητούμενο ως εργαλεία για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς. Και οι πυρκαγιές του 2007 υποβάθμισαν το περιβάλλον, ενώ οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα και κατέστρεψαν περιουσίες ενώ δημιούργησαν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Τώρα, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τη Κοινωνία της Πληροφορίας θέλουμε να συστηματικοποιήσουμε την παρουσία των θεσμικών φορέων για πλήρη αντιμετώπιση των φαινομένων που εμφανίζονται σε συνθήκες κρίσης. Η πολυδιάσπαση των δυνάμεων είναι το μεγάλο πρόβλημα και η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού από τους φορείς του τόπου μας. Επίσης, ο συντονισμός επίγειων και εναέριων μέσων είναι πολύ σημαντικό και αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε με τη σύγχρονη τεχνολογία που εκμεταλλεύεται το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών G.I.S.. Ένα τέτοιο πρόγραμμα αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους υπολογίζοντας την καύσιμη ύλη, τους ανέμους, την θερμοκρασία και άλλα δεδομένα που θα μπορούν να μας δώσουν προτάσεις για την πορεία της πυρκαγιάς το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι μελετητές που ήταν παρόντες παρουσίασαν ένα τμήμα του Πληροφοριακού συστήματος που θα λειτουργήσει στην Νομαρχία. Με την βοήθεια αισθητήρων στο χώρο και συσκευές GPS/GPRS που θα τοποθετηθούν σε όλο το διαθέσιμο στόλο οχημάτων αλλά και προσωπικού, θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της θέσης των επίγειων δυνάμεων και έτσι θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείρισή τους. Η ΝΑ έχει εκπονήσει πρόγραμμα 15 εκ. ευρώ συνολικά για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων σε όλο το Νομό με αντιπλημμυρικά έργα, υδατοδεξαμενές, λιμνοδεξαμενές και παρεμβάσεις μέσω κονδυλίων της Ε.Ε. που αφορούν τις υποδομές.
Ο Αντινομάρχης κ. Αναστασόπουλος εστίασε στις 8 δράσεις της Νομαρχίας που αφορούν την δασική προστασία σε προσωπικό, υποδομές, μηχανήματα, έργων και υποδομών και προγραμματικές συμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Εξήγησε ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για την αξιοποίηση των μηχανημάτων που υπάρχουν. Επίσης αναφέρθηκε στον καθαρισμό του Αρκαδικού ποταμού που ήδη έγινε.
Παρόντες ήταν εκτός από τον Νομάρχη κ. Δράκο, ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Καλοφωλιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τριπύλας κ. Τσαλαμανδρής, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Γιάννα Κωνσταντέλου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Τάκης Φωτεινόπουλος και Γρηγ. Γκότσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γκρίτζαλης, Γιαννόπουλος και Γιώργος Γκότσης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Ριζάς και εκπρόσωποι φορέων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη