google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συναγερμός στη Τριφυλία με Κρούσμα του ιού της τομάτας σε καλλιέργεια αγγουριού

Συναγερμός στη Τριφυλία με Κρούσμα του ιού της τομάτας σε καλλιέργεια αγγουριού

 


Ανίχνευση του ιού του καρουλιάσματος των φύλλων ντομάτας (ToLCNDV) σε καλλιέργεια αγγουριού στην Τριφυλία

Η ΔΑΟΚ Τριφυλίας εξέδωσε ένα σημαντικό ενημερωτικό έγγραφο, προειδοποιώντας τους αγρότες για τον κίνδυνο που ενέχει η εξάπλωση του ιού και καλώντας τους να λάβουν αποτελεσματικά φυτοπροστατευτικά μέτρα για να διασφαλιστεί η παραγωγή τους.

Ειδικότερα, το σχετικό έγγραφο αναφέρει τα εξής:

Γνωστοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας η εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων φυτών αγγουριάς του εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, όπου προσδιορίστηκε πρόσφατα ο ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της τομάτας Νέο Δελχί (Tomato leaf curl NewTomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) σε καλλιέργει) σε καλλιέργεια στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο ιός συμπεριλαμβάνεται στην Alert List του ΕPPO και βάσει αυτού θα διενεργηθούν επίσημες δειγματοληψίες στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων κατά επιβλαβών οργανισμών καραντίνας με απόφαση του ΥΠΑΑΤ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο ιός ToLCNDV) σε καλλιέργει αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ινδία το 1995, αρχικά σε σολανώδη κηπευτικά ενώ στην συνέχεια αναφέρονται σημαντικές ζημίες σε κολοκυνθοειδή. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν την παρουσία του ιού ToLCNDV) σε καλλιέργει και σε άλλες ασιατικές χώρες (Tomato leaf curl NewΠακιστάν, Φιλιππίνες, Ταϊλανδή κ.α.) ,To 2012 παρατηρούνται ύποπτα συμπτώματα στην Μούρθια (Tomato leaf curl NewMurcia) της Ισπανίας και το 2013 στην Αλγερία. Σε λίγους μήνες ο ToLCNDV) σε καλλιέργει καταγράφεται σε όλη την Ισπανική επικράτεια. Στην συνέχεια ο ιός καταγράφεται στην Τυνησία (Tomato leaf curl New2015), στην Ιταλία (Tomato leaf curl New2016) και στο Μαρόκο (Tomato leaf curl New2017).  Τον Ιούνιο του 2015 ο ToLCNDV) σε καλλιέργει συγκαταλέγεται στην Alert List του ΕPPO.

ΦΥΤΑ ΞΕΝΙΣΤΕΣ
Ο ιός ToLCNDV) σε καλλιέργει αρχικά διαπιστώθηκε σε καλλιέργειες τομάτας (Tomato leaf curl NewSolanum lycopersicum) και στην συνέχεια σε άλλα σολανώδη όπως μελιτζάνα (Tomato leaf curl NewSolanum melongena), πιπέρια (Tomato leaf curl NewCapsicum spp.) και πατάτα (Tomato leaf curl NewSolanum tuberosum). Επίσης διαπιστώθηκε σε κολοκυνθοειδή (Tomato leaf curl NewCucurbitaceae) όπως
καρπούζι (Tomato leaf curl NewCitrullus lanatus), πεπόνι (Tomato leaf curl NewCucumis melo), αγγούρι (Tomato leaf curl NewCucumis sativus), κολοκύθι (Tomato leaf curl NewCucurbita pepo), κολοκύθα (Tomato leaf curl NewCucurbita moschata), νεροκολοκυθιά (Tomato leaf curl NewLagenaria siceraria), Λούφα (Tomato leaf curl NewLuffa cylindrical), πικρό πεπόνι (Tomato leaf curl NewMomordica charantia), βενιγκασία (Tomato leaf curl NewBenincasa hispida). Στην Ισπανία και στην Τυνησία έχει βρεθεί σε κολοκυνθοειδή αλλά και σε τομάτα ή άλλα σολανώδη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Σε προσβεβλημένα φυτά, η παρουσία του ιού προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα :

ΜΕΤΑΔΟΣΗ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Ο ιός ToLCNDV) σε καλλιέργει μεταδίδεται αποκλειστικά με έντομα του είδους Bemisia tabaci (Tomato leaf curl NewHemiptera: Aleyrodidae) αλευρώδης του καπνού (Tomato leaf curl Newεικόνα 6 Παραρτήματος), με έμμονο τρόπο. Το είδος είναι ενδημικό της περιοχής μας και σημαντικός εχθρός πολλών καλλιεργειών, ειδικότερα της τομάτας. Σε μεγάλες αποστάσεις ο ιός ToLCNDV) σε καλλιέργει μπορεί να μεταφερθεί με μολυσμένα φυτά ξενιστές (Tomato leaf curl Newεμπορική διακίνηση φυτών).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Καθώς το πρόβλημα με τον ιό ToLCNDV) σε καλλιέργει σχετίζεται αποκλειστικά με τις προσβολές από τον
αλευρώδη του καπνού Β. tabaci, η επιτυχημένη διαχείριση του ταυτίζεται με την επιτυχημένη διαχείριση του εντομολογικού εχθρού. Ο Β. tabaci θεωρείται από τους πιο δύσκολους εχθρούς κηπευτικών καλλιεργειών λόγω της ταχύτατης αναπαραγωγής και της ικανότητας ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε εντομοκτόνες χημικές ουσίες.
Η αντιμετώπιση των αλευρωδών στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Εχθρών βασίζεται σε συνδυασμό μεθοδολογιών:
 στο υγιές φυτωριακό υλικό,

ΤΟΜΑΤΑ:
 συστροφή και κατσάρωμα των φύλλων,
 λεύκανση των νευρώσεων και
ποικιλοχλώρωση
 νανισμό των φυτών
 τα οποία και παρουσιάζουν μειωμένη
παραγωγή καρπών.

ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΕΙΔΗ:
 παραμόρφωση του ελάσματος
 παρουσία μωσαϊκού
 διόγκωση των νευρώσεων
 οι προσβεβλημένοι καρποί
εμφανίζουν τραχύτητα και
διαμήκεις ρωγμές
 στην αποφυγή της προσβολής κυρίως με μηχανικά μέσα (Tomato leaf curl Newαποτροπή εισόδου, εντομοστεγή
δίκτυα κλπ.),
 την σωστή παρακολούθηση της προσβολής,
 στην εφαρμογή εγκεκριμένων χημικών & βιολογικών εντομοκτόνων,
 σε μεθόδους βιολογικής αντιμετώπισης και στην εγκατάσταση δικτύου μαζικής παγίδευσης
(Tomato leaf curl Newχρωματικές κολλητικές παγίδες).

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
Ο ToLCNDV) σε καλλιέργει θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν φυτά με ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι φυτουγειονομικοί ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας στο τηλέφωνο 2761361503 ώστε να διενεργηθούν επίσημες δειγματοληψίες. Τα δείγματα θα αναλυθούν από τα επίσημα εργαστήρια όπως αυτά έχουν οριστεί από τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σχετική πληροφόρηση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας υπάρχει και στον ακόλουθο σύνδεσμο του EPPO (European and MediterraneanPlant Protection Organisation): https://www.eppo.int/ACTIVITIES/plant_quarantine/alert_list_viruses/ tomato_leafcurl_newdelhi καθώς ο οργανισμός περιλαμβάνεται στην “Alert List” του EPPO.Alert List” του EPPO.
Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν έκτακτες επισκέψεις σε φαινομενικά ύποπτες καλλιέργειες, όπου με δειγματοληψία στην φυτεία αλλά και από έλεγχο των αρχείων των παραγωγών θα αποδεικνύεται η ορθή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής Νομοθεσίας. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στα πλαίσια των δυνατοτήτων της θα συνεχίσει την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων (Tomato leaf curl Newπαραγωγών – διακινητών) στις ευπαθείς καλλιέργειες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσηςΑγροτικής Οικονομίας κ Κτηνιατρικής Τριφυλίας
Αντώνιος Παρασκευόπουλος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη