google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Έλληνας γενιέσαι, αλλά πιο πολύ γίνεσαι !!

Έλληνας γενιέσαι, αλλά πιο πολύ γίνεσαι !!

Οι περισσότεροι, όταν ακούν τη λέξη ιθαγενείς, πάει το μυαλό τους στους άγριους ανθρωποφάγους. Δεν γνωρίζουν πως η  Ιθαγένεια βγαίνει από τις λέξεις: ιθύς = ευθύς, και γένος. Είναι η ευθεία γενεά , η καταγωγή από γηγενείς, από ντόπιους, από άτομα της ίδιας φυλής και ‘εθνότητας’.
 Πριν χιλιάδες χρόνια, όλοι οι άνθρωποι ήταν στον τόπο τους, ήταν ιθαγενείς, όμως στην πορεία του χρόνου, όλοι γινόμαστε υπήκοοι , δηλαδή υπακούουμε στους νόμους ενός κράτους...  Οι πόλεμοι, η μετανάστευση, ο τουρισμός, το εμπόριο, και οι συγκοινωνίες, έφεραν μετακινήσεις των πληθυσμών και συγχώνευση των εθνοτήτων. Οι ιθαγενείς λιγοστεύουν, και γίνονται απλοί υπήκοοι. Τα  σύγχρονα κράτη αδιαφορούν για το έθνος, και δίνουν υπηκοότητα και διαβατήριο σε  πολίτες που: εργάζονται, πληρώνουν φόρους, έχουν περιουσία, ψηφίζουν.  ---Για παράδειγμα, ένας Βορειοηπειρώτης έχει ιθαγένεια (εθνικότητα) ελληνική, αλλά  υπηκοότητα Αλβανική. Αντιστρόφως, πολλοί Αλβανοί έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, και έχουν -πλέον- υπηκοότητα Ελληνική.


                Πόσοι ιθαγενείς Έλληνες υπάρχουν  σήμερα??
 Ο Ηρόδοτος το 450 π.Χ.  είπε πως το ελληνικό έθνος, είναι όσοι έχουν ίδιο αίμα ,  την ίδια γλώσσα  , ίδια θρησκεία, και ίδια ήθη κι έθιμα… Ο δωδεκάθεος  Γεώργιος Γεμιστός (ή ‘Πλήθων’) έλεγε το 1400 μ.Χ.: είμαστε Έλληνες όπως το δείχνει η γλώσσα και η πατροπαράδοτη παιδεία. (δεν μιλά για θρησκεία!)
  Η αλήθεια είναι πως: δεν υπάρχει Έλληνας 100%, ούτε υπάρχει  ακριβής ορισμός τί είναι Έλληνας.   Υπάρχουν όμως  κ ρ ι τ ή ρ ι α   και π ο σ ο σ τ ά .  Ας θεωρήσουμε 2 βασικά κριτήρια : την ελληνική καταγωγή και  την ελληνική παιδεία. Είναι το αιώνιο ερώτημα: αν ο άνθρωπος γεννιέται ή γίνεται.


● ● Καταγωγή:  Δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή καταγωγή κανενός, καθώς καταγόμαστε από εκατοντάδες χιλιάδες προγόνους. Το ‘αίμα’ έχει σμιχτεί. Οι σημερινοί ‘Έλληνες’ έχουν αρχαιοελληνικό αίμα  -κατά μέσο όρο- σε ποσοστό 20-30 % . Το υπόλοιπο είναι: Αρβανίτικο, Τούρκικο, Βλάχικο-Σαρακατσάνικο, Σλάβικο, Ιταλικό-Φράγκικο, Αιγυπτιακό-Ινδικό (γύφτοι) , κλπ. κλπ. κλπ.
Τα μισά επώνυμα των Ελλήνων δεν είναι ελληνικά!.
Στις μέρες μας η σμίξη των φυλών αυξάνει περισσότερο…  
 Όμως, λες και τα ελληνικά γονίδια είναι πιο δυνατά, σύγχρονες έρευνες απέδειξαν πως οι νεοέλληνες έχουν παρόμοιο dna με τους αρχαίους Μινωίτες –κρητικούς, και Μηκυναίους-πελοποννήσιους!!!.  


 ● ●  Η Ελληνική γλώσσα δεν είναι  ολόιδια σαν την αρχαία, αλλά μόνο   20-30% των λέξεων είναι ίδιες. Άλλες 20-30% είναι ελληνικές παραλλαγμένες, και οι υπόλοιπες είναι τούρκικες, φράγκικες, ιταλικές, αγγλικές, κλπ.  Αλλά το ύφος της γλώσσας και η σύνταξή της, είναι ολόιδια με την αρχαία ,και ακόμα καλύτερη. Είναι η πιο αρχαία γλώσσα, που μιλιέται -ελαφρά παραλλαγμένη- έως σήμερα!!!  
  Η γλώσσα  είναι σημαντικότερος παράγοντας από την καταγωγή . Έχει κάτι μαγικό, και παρατηρούμε πως όποιος μάθει καλά ελληνικά, ελληνοποιείται με τον καιρό, και συμπεριφέρεται σαν Έλληνας!  Υπάρχει λοιπόν κάτι πιο σημαντικό κι’ απ τη γλώσσα. Είναι η συμπεριφορά, η ‘παιδεία’, η φιλελευθερία του έλληνα, η δημοκρατία και ισότητα, που υπάρχει σε κάθε παρέα.
 Είναι το φιλότιμο, που μας ενώνει με όλους όσους το έχουν. Τους βαλκάνιους, τους Νότιους Ιταλούς, τους δυτικούς Τούρκους, και όλους τους  ορθόδοξους , έστω κι αν στις μέρες μας ο παράγοντας θρησκεία  χάνει συνεχώς τη σημασία του.Η επίσημη ‘ορθόδοξη’ θρησκεία, έχει ένα μικρό -μόνο- μέρος  ελληνικότητας. Όμως, ο καθημερινός λαϊκός ‘χριστιανισμός’ : το κέρασμα , και η φιλική εξομολόγηση,  όλα αυτά είναι βασικά στην συμπεριφορά του Έλληνα. Οι Έλληνες κατά βάθος είναι πιο πολύ παγανιστές δωδεκαθεϊστές, παρά τυπικοί χριστιανοί …

                    3 κριτήρια  και 7 βαθμοί ελληνικότητας
Ας θεωρήσουμε 3 κριτήρια που δείχνουν πόσο έλληνας είναι κάποιος…
1. Η καταγωγή (από 1 ή από 2 γονείς),  2. Η Παιδεία  (γλώσσα και συμπεριφορά),  3. Η σχέση του με την Ελλάδα, η προσφορά του (αν γεννήθηκε εδώ, πόσα χρόνια ζει , αν έχει πάει στρατό, αν έχει κάνει παιδιά, αν εργάζεται)


Παραδείγματα…..….....
Καταγωγή.
Παιδεία
Προσφορά
Μέσος..όρος
Μέσος Έλληνας
    7
 6
  6
    6,3
Ευρωπαίος φιλέλληνας
    2
 7
  8
   5,9
Ρομά (τσιγγάνος)
    1
  2
  4
   2,3
Αντετοκούνμπο
    0
  4
  3
    2,3
Ομογενής 3ης γενεάς
    7
  2
  2
   3,7
Πομάκος
    1
  1
  7
    3


 Ο ανωτέρω πίνακας είναι ενδεικτικός, και  υποθετικός. Θέλει να δείξει έναν από τους τρόπους, που ο καθένας μπορεί να μετρήσει την ελληνικότητά του.  
Προτείνουμε να υπάρχουν 7 βαθμοί υπηκοότητας, 7 βαθμοί πολιτών.
Από 9 και πάνω  = 9ος βαθμός, από 8+ = 8ος  βαθμός, κλπ., 7ος , 6ος, 5ος, 4ος  3ος .


-- Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση πρέπει να είναι 9ου βαθμού.
--Οι βουλευτές τουλάχιστον 8ου .   --Οι Δήμαρχοι τουλάχιστον 7ου .
--Όσοι ψηφίζουν για Βουλή, τουλάχιστον 6ου , --Όσοι ψηφίζουν για Δήμους, τουλάχιστον 5ου .  Οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι από 5 βαθμού και άνω.
--Όσοι είναι σε βαθμό 1 και 2, δεν ονομάζονται Πολίτες, δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, απλώς  άδεια παραμονής, και τα δικαιώματα που έχουν οι τουρίστες. Δεν υποχρεούνται σε στράτευση.
-- Πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να πάρουν 2 πόντους ‘δώρο’ στην ‘καταγωγή’.
-- Όσοι είναι χριστιανοί , 12θεοι, άθρησκοι ή άθεοι, παίρνουν επιπλέον 2 πόντους στην Παιδεία. Οι μουσουλμάνοι κανέναν.
--Η βαθμολογία μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο, και θα έπρεπε ο καθένας να βαθμολογεί τον εαυτό του, λέγοντας την αλήθεια.


Συνοψίζοντας Ένα ποίημα λέει : --τι είναι η πατρίδα μας? Μην είν’ οι κάμποι?, μην είναι τα ψηλά βουνά ? , ο ήλιος της,  τα ακρογιάλια, τα χωριά, τα νησιά, τα αρχαία μνημεία? - Όλα αυτά είναι πατρίδα μας, και κάτι πούχουμε μες την καρδιά…
 Παραφράζοντας αυτό το ποίημα, μπορούμε να πούμε: Ποιός είναι Έλληνας?, Όποιος κατάγεται από Έλληνες? Όποιος μιλάει τη γλώσσα?, ή όποιος μένει στην Ελλάδα?  --- Όλα αυτά είναι ο Έλληνας , μα πιο πολύ αυτός που έχει ελεύθερο πνεύμα, που είναι φιλότιμος, που έχει τον ελληνικό πολιτισμό.
                                              Antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr


                                         Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς :
1. --Σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα,  ο Γ. Παπανδρέου ίσως να μην μπορούσε να γίνει Πρωθυπουργός, μόνο μέχρι Βουλευτής.  Οι Πομάκοι, επίσης, δεν θα έβγαζαν Βουλευτές, μόνο θα ψήφιζαν τοπικούς άρχοντες. Το ίδιο και οι μισοί  Ρομά.
2. --Ο διαχωρισμός μεταξύ ντόπιου και ξένου, υπήρχε από τα αρχαία χρόνια.  Ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης, όσα χρόνια δίδασκε στην Αθήνα, δεν είχε τα δικαιώματα του Αθηναίου Πολίτη. Είχε λιγότερα δικαιώματα από έναν σημερινό Αλβανό!  
--Αυτή η αρχαία  παράδοση, έχει μείνει έως τις μέρες μας, με την συχνή ερώτηση: από πού είσαι? ντόπιος ή ξένος?  Μοιάζει με ξενοφοβία, αλλά δεν είναι.


3. --Αν θεσπιστεί το σύστημα αυτό με τις 7 υπηκοότητες, αν οριστούν πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σε κάθε κατηγορία , τότε τα δικαστήρια θα μπορούν να έχουν ως μόνη ποινή τον υποβιβασμό στην κατηγορία, την στέρηση βαθμού!. Δηλαδή θα    κ α τ α ρ γ η θ ε ί η φ υ λ ά κ ι σ η! Είναι μια πρωτοποριακή καινοτομία.
---Ήδη αυτό γίνεται σπανίως, με την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.


4. --Ο διαχωρισμός των πολιτών σε τάξεις (όχι οικονομικές), υπάρχει και στην σύγχρονη Αγγλία. Υπάρχει η Άνω Βουλή (των Λόρδων) και η κάτω Βουλή (των Κοινοτήτων). Αυτό που προτείνουμε είναι πολύ πιό δημοκρατικό, διότι δεν έχει τίτλους ευγενείας.


5. --Το Συμβούλιο του Ελληνισμού πρέπει να περιλαμβάνει Έλληνες απ όλον τον κόσμο, 7-8-9 βαθμού. Μπορεί να συνεδριάζει διαρκώς μέσω διαδικτύου,  και να λάβει σημαντικό ρόλο παράλληλα με την Ελληνική Βουλή.


6. --Τα ξενικά ελληνικά επώνυμα μαρτυρούν πως ο άντρας ‘ιδρυτής’ της οικογένειας δεν ήταν Έλληνας! Στην καλύτερη περίπτωση, κάποιος πλούσιος ξένος πήρε μια ελληνίδα.  Αλλά υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις που ξένοι κατακτητές, σκότωσαν τους Έλληνες και βίασαν τις Ελληνίδες. Τα παιδιά που γεννήθηκαν, είναι πρόγονοί μας. Αυτό το ξένο αίμα που έχουμε, δεν μας κάνει λιγότερο ‘Έλληνες’, αλλά περισσότερο. Κρύβει ηρωισμό και πόνο.  Όσοι ξένοι και να ήρθαν, εμείς είμαστε Έλληνες από τις προσ-προσγιαγιάδες μας…, και είναι αρκετό…


7. -- Πόσοι Έλληνες υπάρχουν στον κόσμο??    Αν το δούμε από απόψεως dna, υπάρχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια (!), αφού από τα αρχαία χρόνια έκαναν μετοικεσίες. Οι μισοί ευρωπαίοι, δυτικοί και ανατολικοί, είναι ολόιδιοι με μας, κι ας μην μιλάνε ελληνικά.   Αν το δούμε από πλευράς γλώσσας, το 1/3 της γης μιλάει παραλλαγμένα ελληνικά, δηλ. αγγλικά-γαλλικά, κλπ.. Αν το δούμε ως συμπεριφορά, επίσης το 1/3 της γης έχει στοιχεία ελληνικού πολιτισμού.


8. --Το παρόν άρθρο είναι στο πνεύμα του ρήτορα Ισοκράτη που παινεύει την Αθήνα ως εξής: τόσο πολύ ξεπέρασε τις άλλες πόλεις, ώστε όσοι ήρθαν ως μαθητές στην Αθήνα, έγιναν δάσκαλοι σε άλλες πόλεις,  σε σημείο ώστε το όνομα Έλληνας να μην δείχνει την καταγωγή, αλλά το νού, τη συμπεριφορά, την παιδεία.
Πρέπει λοιπόν να γίνουμε κι  εμείς περισσότερο Έλληνες, αλλά και να μεταδώσουμε στον κόσμο την ελευθερία, την άμεση δημοκρατία, και τις …μούσες.
Τελικώς έλληνας δεν γεννιέσαι (μόνον), αλλά κυρίως γίνεσαι. Μέχρι και τα γονίδιά σου αλλάζουν αργά-αργά, μόνο και μόνο αν μένεις στη Ελλάδα…

9.  -----Αλλά ας προσγειώσουμε το θέμα . Η λέξη ‘Έλληνας’, στη λαϊκή γλώσσα έχει και αρνητική σημασία: σημαίνει τον βλάκα και τον ψευτόμαγκα. Είναι επικίνδυνο να είσαι πολύ Έλληνας.  Νά γιατί χρειάζονται οι επιμειξίες με άλλες φυλές… Όμως σιγά-σιγά, για να τους αφομοιώσουμε…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη