google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μεσογειακή Διατροφή και Μεσσηνία..

Μεσογειακή Διατροφή και Μεσσηνία..

Η επικεφαλής της περιφερειακής μας παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική»   Δήμητρα Λυμπεροπούλου παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του 4 Φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο  πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη και διοργανώθηκε από το Δήμο Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα.
Το 2010, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαρόκο.
Για εμάς η προώθηση της μεσογειακής διατροφής - στο σπίτι, στο σχολειό ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά  και διατροφικά, στα καταστήματα εστίασης ώστε να δώσουμε την δυνατότητα να την γευτούν και οι επισκέπτες μας -   είναι και παραμένει ψηλά στην ατζέντα μας.
Η Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή, ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Προβάλουμε αυτό ακριβώς το γεγονός με το μήνυμα ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής.
Οφείλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς να διερεύνησαν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, τα οποία θα αναδείξουν την ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά του τόπου μας και των προϊόντων μας προσελκύοντας παράλληλα περισσότερους και «ποιοτικότερους» τουρίστες.
Να εστιάσουμε στην πολιτισμική και οικονομική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και τη σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. στη Μεσογειακή Διατροφή ως διατροφικό μοντέλο που εκφράζει τους λαούς που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Θεωρούμε ότι μπορούν να προκύψουν οικονομικά οφέλη από την ολοκληρωμένη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης και για την αναπτυξιακή προοπτική της Μεσογειακής Διατροφής ως παγκόσμιος άυλος θησαυρός κάτι που θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιφέρειας.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη υποβάλει στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου δυο επερωτήσεις στην περιφέρεια Πελοποννήσου που αφορούσαν τόσο για τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής όσο και για τους ελέγχους και την προώθηση της μεσογειακής διατροφής στις σχολικές καντίνες.
.
Η σύνδεση πολιτισμού με τον τουρισμό είναι απαραίτητη στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας, προκειμένου ο τουρισμός να συνδυαστεί με τη γαστρονομία και να αναχθεί η γαστρονομία σε εμπειρία για τον ταξιδιώτη, μέσω της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, της αναβίωσης των τοπικών παραδοσιακών συνταγών και της συμμετοχής των επισκεπτών σε δραστηριότητες που βασίζονται σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της περιοχής που επισκέπτονται.
Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν «πολιτισμός», το οποίο θα έχει προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυναμικό και σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα  και πρέπει να είναι η  δική μας απάντηση στα όλο και πιο πολύ προωθούμενα στο τραπέζι μας βιομηχανικά τρόφιμα και  μεταλλαγμένα.

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Πελοπόννησος Οικολογική

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη