google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣτΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ..

ΣτΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ..

Ενημέρωση για θέματα που καίνε, τους δασικούς χάρτες, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το πλαίσιο προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, έκανε στην Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Για τους αγρότες που εκμεταλλεύονται εκτάσεις οι οποίες στους δασικούς χάρτες είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως θα ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά ώστε να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες για να διασφαλίσουν τις καλλιέργειες και τις επιδοτήσεις τους. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει και άλλο χρόνο στους Δήμους, προσδοκώντας ότι θα επιλέξουν τελικά τη συνεργασία με την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με σύμβαση Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου ανέφερε ότι εδώ και τρεις μήνες περίπου έχει αποστείλει το υπουργείο του το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο, Σχέδιο που σημείωσε ότι έχει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την προσωρινή υπουργική απόφαση που βρίσκεται εν ισχύ, όσον αφορά την ανθρωπογενή δραστηριότητα στην προστατευόμενη περιοχή.  Μιλώντας για την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στη χώρα, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «μπαίνει σε ένα περιβάλλον καθαρής ανάπτυξης για όλη την κοινωνία», προσθέτοντας όμως ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά ακόμη «για να διορθώσουν τη ζημιά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην οικονομία και την κοινωνία»…
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος το απόγευμα της Παρασκευής στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιωμένος από τον συντονιστή της Ν.Ε. Τάσο Πολυχρονόπουλο και τη βουλευτή Γιώτα Κοζομπόλη, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε για το θέμα των δασικών χαρτών: «Έχουμε κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και πέντε μήνες και, επειδή ολοκληρώθηκαν τώρα οι δηλώσεις καλλιέργειας, αποφασίσαμε να συνεργαστούν ηλεκτρονικά οι δύο βάσεις δεδομένων για να ενημερώσουμε τους αγρότες που στη δήλωση καλλιέργειάς τους υπάρχει συνάφεια με δασική χρήση, ώστε στο μήνα που έχουν διαθέσιμο να κάνουν τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή παραχώρησης κυριότητας. Δουλεύουμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λύσουμε προβλήματα και για να είναι ενήμεροι προσωπικά οι αγρότες για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην έχει πρόβλημα η καλλιέργεια και η επιδότησή τους».
Με την ευκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε ότι «οι δασικοί χάρτες αποκάλυψαν όλο το σύστημα εξουσίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια και το ότι πολλά πράγματα γινόντουσαν πίσω από την πλάτη της διοίκησης και κάτω από το χαλί. Αν λοιπόν οι αγρότες καλλιεργούσαν σε πρώην δασικές εκτάσεις χωρίς να αδειοδοτηθούν, τότε με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν έμπαινε σε αμφισβήτηση η επιδότησή τους. Αντίθετα οι δασικοί χάρτες δημιουργούν κανονικότητα και ασφάλεια».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας και με ΣΔΙΤ, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τους Δήμους της Πελοποννήσου, μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, να αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια ώστε να ξεκινήσει το έργο. Ειδικότερα είπε: «Υπάρχει ένα θέμα συνεργασίας του α’ με τον β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Εμείς πρέπει να το λύσουμε και όχι να χρεώσουμε ευθύνες στη μία και την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και δίνουμε νέο περιθώριο χρόνου. Δεν θέλω να περνάει από το μυαλό μου η πιθανότητα να μην έχει απόφαση ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δηλαδή η αυτοδιοίκηση να μην πάρει απόφαση για την αρμοδιότητά της. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση η οποία δεν αποφασίζει γι’ αυτά που της ανήκουν».
ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ…
Απαντώντας στο υποθετικό ερώτημα για το τι θα γίνει εάν οι Δήμοι με τον Φορέα Διαχείρισης αρνηθούν να συνάψουν προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η ΣΔΙΤ, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Αν δεν υπάρξει απόφαση από τον Φορέα και αν δεν υπάρξει η προγραμματική σύμβαση που να δίνει τη βεβαιότητα και την ασφάλεια τη θεσμική στη σύμβαση του ΣΔΙΤ δεν μπορεί να προχωρήσει η κεντρική διαχείριση. Και θα πρέπει ταυτόχρονα η αυτοδιοίκηση να προτείνει τι άλλη λύση υπάρχει. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη