google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΨΗ: πού πάς χωρίς καλάθι?

ΑΠΟΨΗ: πού πάς χωρίς καλάθι?

Μέρα τη μέρα γίνεται μόδα το καλαθάκι από καλάμι και λυγιά!. Έχει πολλές χρησιμότητες: πας στο supermarket , στο μανάβικο, στο κρεωπολείο, στο ψαράδικο, ή για ψώνια γενικώς. Αν θέλεις να κάνεις ένα ψυχολογικό τέστ, μπορείς  να πας με χωριάτικο καλαθάκι ακόμα και στην εφορία ή την τράπεζα ή την καφετέρια!!. Θα δεις στη ματιά τους τη βλακεία, κι ένα κρυφό χαμόγελο, θα σε περάσουνε για 'βλάχο' ή για τρελό. Θα κοιτάξουνε με τρόπο 'τί έχεις μέσα'. Αν τυχόν το έχεις καλύψει με ένα πανί, θα 'τρελαθούν' απ την περιέργεια. Είναι το πρώτο στάδιο, ώστε μετά να πάνε να αγοράσουν κι αυτοί ένα καλαθάκι...
 Οι περισσότεροι αρχαίοι Ελληνες ήξεραν να φτιάχνουν καλαθάκι απ' όσα δίνει η φύση: καλάμια, λυγιές, βούρλα, ψαθιά, κλπ, κλπ. Σήμερα το μόνο που ξέρουμε είναι να γεμίζουμε το περιβάλλον με πλαστικές σακούλες.  Ευτυχώς που υπάρχουν οι γύφτοι-τσιγγάνοι-ρομά που συνεχίζοντας αυτήν την αρχαία τέχνη, είναι πιό Έλληνες κι από εμάς.  

άλλες χρησιμότητες
--είναι ιδανικό για να αποθηκεύεις στο σπίτι σου φρούτα, και άλλα τρόφιμα (ψωμί) , γιατί αερίζονται και δεν χαλάνε.
--βάζεις τα φρέσκα αυγά, με προσοχή, και τα κρεμάς κάπου ψηλά.
--πάς με το καλάθι στην εξοχή και βάζεις σύκα, και άλλα φρούτα, ή λάχανα , κλπ.
--είναι και ένα πολύ καλό δώρο!!!.
--Είναι τόσο όμορφο, φυσικό και απλό, που και τίποτα να μη βάλεις μέσα, μόνο και μόνο να το βλέπεις ή αν το κρατάς, σου φτιάχνει τη διάθεση!!!.
------  Μιά άλλη χρησιμότητά του είναι στο μηχανάκι και στο ποδήλατο!!!  Κοστίζει μόνο 3-5-7 ευρώ (!!), και είναι πολύ πιό όμορφο και πιό λειτουργικό από  το σιδερένιο που κοστίζει 15-20  ευρώ!!!  
 Τοποθετείται πανεύκολα. Με λίγο σχοινί, ή σύρμα ή βίδες.  Μπορείς να βρείς τον τρόπο να το βάζεις και να το βγάζεις σε ειδική θήκη. Όλα τα συνεργεία θα έπρεπε να είχαν τέτοια καλαθάκια και  να τα τοποθετούν. Ακόμα και στο αυτοκίνητό σου μπορείς να έχεις ένα για να το χρησιμοποιείς όπου πηγαίνεις.

                    πώς φτιάχνουμε ένα καλαθάκι
Όποιος θέλει να μάθει να φτιάχνει καλαθάκια, ας παρακολουθήσει έναν πλανόδιο την ώρα που τα φτιάχνει, και ας αγοράσει και ένα για τα 'δίδακτρα'.
 Είναι μια κάπως δύσκολη τέχνη, ένας αρχάριος στην αρχή θα αποτύχει, αλλά με την δεύτερη-τρίτη προσπάθεια θα μάθει να φτιάχνει ένα μικρό καλαθάκι με 2 ώρες εργασία. Ο έμπειρος τεχνίτης φτιάχνει ένα σε μισή ώρα!.
 Ο πιό συνηθισμένος τρόπος είναι από κλαριά λυγαριάς, με τα οποία φτιάχνουμε  το σκελετό, και από λεπτές φλύδες από καλάμι, με τα οποία κάνουμε το περιμετρικό  πλέξιμο. Αν πας στη φύση βρίσκεις   δ ω ρ ε ά ν  λυγιές και καλάμια, όλες τις εποχές του χρόνου!!.

---Όποιο μαγαζί  πουλά μόνο καλαθάκια, μικρά και μεγάλα, φτηνά και ακριβά, θα βγάλει πολλά χρήματα, τώρα που γίνεται μόδα... Τέλος οι πλαστικές σακούλες!
                                                 antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
 υστερόγραφο:
Η καλαθοπλεκτική θα έπρεπε να ήταν και μέρος του μαθήματος 'χειροτεχνία'  στο σχολείο.
   Αλλά τα σημερινά 'πλαστικά' σχολεία είναι άσχετα με την αληθινή ζωή....

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη