google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 H Κυπαρισσία έχει ήδη ΘΕΑΤΡΟ 1000 θεατών !!!

H Κυπαρισσία έχει ήδη ΘΕΑΤΡΟ 1000 θεατών !!!

  Δεν  υπάρχει λόγος να φτιάξουν ανοιχτό θέατρο στην Κυπαρισσία, αφού δεν χρησιμοποιείται ένα που  υ π ά ρ χ ε ι    ή δ η .  Και μάλιστα βρίσκεται στο ωραιότερο μέρος: κοντά στην κεντρική παραλία και στο λιμάνι, είναι όλο καταπράσινο με γρασίδι,  και έχει φυσική σκιά από  πεύκα!!!.
   Υπάρχει εκεί ένα μικρό άλσος , που έχει ήδη από το 1998 το όνομα του μεγάλου Κυπαρισσιώτη ποιητή  Μιχάλη Κατσαρού. Ο Δήμος Κυπαρισσίας είχε λάβει τότε απόφαση -με αφορμή τον θάνατο του Κατσαρού-, να δώσει το όνομά του στο  παραλιακό αυτό δασάκι. Όμως ακόμα δεν έχουν βάλει την πινακίδα!!.  Κακώς!!!
 
 Η  τιμωρία του Δήμου γι’ αυτό του το λάθος, ήταν να κάνει και άλλα λάθη…


● --Έφτιαξαν - σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο- ένα τεράστιο κλουβί όπου φυλάκισαν μέσα διάφορα πουλιά, που πριν πετούσαν ελεύθερα!!!. Το έκαναν για ‘αξιοθέατο της πόλης’ , για ζωολογικό κήπο, να δείξουν πως κάνουν έργο, σπατάλησαν (ή και έφαγαν) χρήματα του Δήμου. Δεν ήξεραν -φαίνεται- πως, εκτός από τρελό, είναι και παράνομο να φυλακίζεις πουλιά που είναι φτιαγμένα για να πετάνε…  Ευτυχώς βρέθηκαν 2 ακτιβιστές, έκοψαν τα σύρματα και άφησαν ελεύθερα τα πουλιά, να πετούν στη φύση…    Έκτοτε δεν ‘λειτουργεί’ το κλουβί αυτό…
● --Το δεύτερο λάθος  του Δήμου είναι πως απαγορεύουν  να περπατά κανείς στο χορτάρι κάτω απ’ τα πεύκα, ή να καθίσει. Το έχουν μόνο για να το βλέπουν από μακριά!!! Κι αυτό, με πρόφαση: να μη χαλάνε το γκαζόν!!!   Όταν συχνά πάνε εκεί  τσιγγάνοι καλαθοπλέχτες και μαστορεύουν την αρχαία αυτή τέχνη, τους διώχνουν, γιατί η ταμπέλα λέει: απαγορεύεται το camping. Ακόμα και τα ζευγαράκια που πάνε στον παράδρομο  τη νύχτα με το αμάξι τους, και αυτό απαγορεύεται…


------- Κι όμως, μέσα στη βλακεία του Δήμου, βρήκαμε κάτι σημαντικό…  
Αφού εκεί είναι για να βλέπεις, άρα υπάρχει θέα,  ά ρ α    γ ί ν ε τ α ι    θ έ α τ ρ ο .
 Χρειάζεται μόνο να μπούν τα  καθίσματα, παγκάκια ή έστω ψάθινα σκαμνάκια για να κάθεται ο κόσμος.    Έχει έκταση περίπου 2 στρέμματα, χωράνε 800-1200 θεατές!.
 Ας πάει ο καθένας να εξακριβώσει του λόγου το αληθές ...


Πολλά οι χρήσεις και τα οφέλη
●--Θα γίνονται εκεί: συναυλίες, το ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ χορού, ομιλίες, υπαίθριες διδασκαλίες Γυμνασίου και  Λυκείου, χώρος για τις εκδρομές των σχολείων. Επίσης: καραγκιόζης, υπαίθριος κινηματογράφος, μικρές θεατρικές παραστάσεις. Αλλά ακόμα και δημόσιες συνελεύσεις - πείραμα άμεσης δημοκρατίας , ακόμα και  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου…
--Ο καιρός στην περιοχή είναι καλός 10 μήνες το χρόνο, άρα μπορούν να γίνονται εκεί σχεδόν κάθε μέρα οι διάφορες εκδηλώσεις…
-- Θα πηγαίνουμε εκεί όλοι με τα πόδια!. Δεν χρειάζεται αυτοκίνητο, απέχει μόνο 500 μέτρα απ’ την πλατεία. Είναι ένα θέατρο που  δ ε ν   θ έ λ ε ι   π ά ρ κ ι γ κ !!!.
--Θα αυξηθεί πολύ ο τουρισμός της πόλης, από τις γύρω πόλεις, και από μακριά.
--Θα έχουν δουλειά πολλοί μαγαζάτορες, ιδίως οι κοντινοί με το θέατρο.
-- Θα γίνει η αφορμή να αναβαθμιστεί -επιτέλους- το ξεπεσμένο πανηγύρι του σταυρού. Θα έχουμε ζωντανή ορχήστρα, χωρίς μεγάλη ένταση μουσικής.
--Τέλος, θα γίνει η αφορμή ώστε να γίνουν και άλλα θέατρα στην Κυπαρισσία…


Μικρές παρεμβάσεις
● --Υπάρχει μία εύκολη λύση: να κάνουν μια μικρή -μόνο- παρέμβαση στο χώρο, λίγα παγκάκια σε κυκλική διάταξη, ή και μοναχικές καρεκλίτσες, σκαμνάκια, για να κάθονται οι θεατές. Οι πιτσιρικάδες ας κάτσουν στο χορτάρι σταυροπόδι.
● –Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σχέδιο : να γίνει   κ α ν ο ν ι κ ό    θ έ α τ ρ ο.
-- μικρή επιχωμάτωση προς τη δυτική πλευρά , η οποία γέρνει.
-- ο κυκλικός δρόμος ανατολικώς να κλείσει και να επεκταθεί προς τα ‘κει το θέατρο.
-- να φτιαχτούν 15-20 κυκλικές πεζούλες, με μάρμαρο ή πέτρα.(χωρίς τσιμέντο)
-- 2-3 βρύσες για να πίνουν νερό οι θεατές
----Το ανάγλυφο έργο που παριστάνει ένα καράβι, πρέπει στην πίσω πλευρά του έργου,  -που τώρα είναι τσιμεντένια και άχαρη, - να αναγράψουν το πασίγνωστο ποίημα του Κατσαρού ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.   Αν γίνει αυτό που προτείνουμε, δεν χρειάζεται καν να μπει ταμπέλα, πως: εκεί είναι το ‘πάρκο Κατσαρού’ .
--και δεν θα χρειαστεί -βεβαίως- να κόψουν κανένα πεύκο.  Οι ‘τυφλοί’ χώροι πίσω από τα 5 πεύκα, μπορεί να γίνουν διάδρομοι για τους θεατές.


Έξοδα --Τα έξοδα για όλες αυτές τις επεμβάσεις στο χώρο, είναι μηδαμινά.  Από 3.000 έως 10.000 ή 20.000 ευρώ. Θα γίνει απόσβεση ήδη από την πρώτη εκδήλωση.


Πώς  φτιάχνουμε  ‘τζάμπα’  ένα  καλλιμάρμαρο  θέατρο ! !
---Υπάρχει  τρόπος να φτιαχτεί  ένα  μαρμάρινο θέατρο, όπως τα έφτιαχναν οι αρχαίοι  και ακόμα  πιο εύκολα,  αρκεί να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία.
  Αξιοποιούμε τα ρετάλια που πετάνε οι μαρμαράδες, και τα σχιστήρια μαρμάρων.  Τα τοποθετούμε σε μια κοίλη πλαγιά, ακουμπητά, με το βάρος τους, χωρίς τσιμέντο.
---Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας είναι ένα κεραμικό-μαρμάρινο  θέατρο, που φτιάχνεται ακόμη ευκολότερα.  Αγοράζουμε μερικά κυβικά μεγάλες τουβλίνες, και τις τοποθετούμε όρθιες, την μία επάνω στην άλλη ‘χτιστά’, και γεμίζουμε τις τρύπες με χώμα. (το βρέχουμε για να πάει στα κενά)
Και επάνω ακουμπάμε τα μάρμαρα, 2 ή 3 πόντων που πετάνε τα μαρμαράδικα.


                         Λάθος τα θέατρα: Λυκαβηττού – Φλόκα - Δρούβα  ! ! !
---Είναι τρελοί όσοι έφτιαξαν θέατρο στον Λυκαβηττό πάνω σε σιδερένιες σκαλωσιές και με σταθερές πλαστικές καρέκλες, σαν γήπεδο ποδοσφαίρου!!! Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος να πέσει το θέατρο ή κάποιος θεατής, αλλά και ο κόπος που χρειάστηκε για να φτιαχτεί, τα έξοδα. Είναι και θέμα ακουστικής και αισθητικής.  Πρέπει να γκρεμιστεί και να φτιάξουν άλλο με μάρμαρα, σαν τα αρχαία θέατρα.
---Είναι ψευτοκουλτουριάρηδες  όσοι έφτιαξαν κοντά στην Αρχαία Ολυμπία τα τσιμεντένια και ‘ψευτοπέτρινα’ θέατρα: ‘Φλόκα’ , και  ‘Δρούβα’.  Κοροϊδεύουν τον κόσμο με παραπλανητικές ταμπέλες, και νομίζουν πως πάνε σε αρχαίο θέατρο…  
Ψάξτε να βρείτε  ένα λ ά θ ο ς  που έχουν στην κατασκευή τους, έστω κι αν δεν είστε αρχιτέκτονες. Δεν έπρεπε να προεξέχει το πρώτο σκαλί καθώς ανεβαίνεις από την ορχήστρα στις κερκίδες, αλλά να είναι σε εσοχή. Όλα τα σκαλιά τους είναι λάθος!!!
----Ακόμα και το θέατρο στο Κάστρο Κυπαρισσίας είναι  λ ά θ ο ς , αφού δεν είναι κυκλικές οι κερκίδες, αλλά γυρτές σαν πεπόνι.

--να επισκευαστούν επειγόντως όλα τα δεκάδες αρχαία θέατρα της Ελλάδας, να λειτουργούν, αντί να είναι αρχαιολογικοί χώροι όπως σήμερα. Να τα επισκευάσουν όπως τα έφτιαχναν και οι αρχαίοι, χωρίς τσιμέντο, με μάρμαρα ακουμπητά στο χώμα..  Είναι τόσο απλό…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη