ΟΙ ΤΡΙΦΥΛΙΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ

76η επέτειο του ΟΧΙ και θα τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν πάνω στα βουνά της Αλβανίας και της Ηπείρου για να προασπίσουν την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας. Αρκετοί απ’ αυτούς δε γύρισαν πίσω. Περίπου 8.000 έμειναν για πάντα εκτός των συνόρων, άταφοι οι περισσότεροι.
Ο μεσσηνιακής καταγωγής ιστορικός και ερευνητής, Αγαθοκλής Παναγούλιας, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Όσοι δεν γύρισαν από το Μέτωπο" , όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους επτά Μεσσήνιους από τους 422 συνολικά πεσόντες που κατάφερε να ταυτοποιήσει.
Ειδικότερα, σημειώνει:
Στη μακρόχρονη έρευνά μου για τους πεσόντες του ’40 στο χώρο της Αλβανίας εντόπισα και τάφους Μεσσηνίων πεσόντων. Επτά Μεσσήνιους μαχητές του ’40 κρατά σφιχτά στα σπλάχνα της, 76 χρόνια, η γη του Βουλιαρατίου Αργυροκάστρου. Το χωριό αυτό βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μετά το μεθοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.
Εκεί την περίοδο 1940-41 λειτούργησε επί τρίμηνο το Σ1 Πεδινό χειρουργείο και για τις απώλειες του νοσοκομείου οι κάτοικοι του χωριού έπραξαν αυτό που είπε ο Περικλής στον «Επιτάφιό»  του: «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Παραχώρησαν ένα χώρο που είχε ένα μικρό εκκλησάκι και εκεί έθαψαν με όλες τις τιμές και όπως αρμόζει όσους έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Με βάση μοναδικά ιστορικά έγγραφα που εντόπισα, έφερα στο φως το 2001 όλα τα ονόματα των πεσόντων που φιλοξενεί το νεκροταφείο αυτό και ενημέρωσα τους συγγενείς τους. Το νεκροταφείο αυτό φιλοξενεί και Μεσσήνιους  πεσόντες.  Παραθέτω τον κατάλογο των πεσόντων από την Μεσσηνία με σύντομο βιογραφικό:
       
1. Βρυώνης ή Μπουρλάκος Διονύσιος του  Θεοδώρου
Κυπαρισσία Μεσσηνίας
Στρατιώτης, 85ου Συν/τος Πεζικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 11-03-1941
       
2. Μαραμπέας Πέτρος του Ιωάννου
Νεοχώρι (Λεύκτρου) Μεσσηνίας
Στρατιώτης της 113/5 Μονάδος
Ημερομηνία αποβιώσεως 8.01.1941
 
3. Μπεκιάρης Ιωάννης του Κων/νου
Βελανιδιά Μεσσηνίας
Στρατιώτης  IV  Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως  5.2.1941
 
4. Νάνος Παναγιώτης του Ιωάννου
Χαλκιά Τριφυλίας
Δεκανέας  IV Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 10.1.1941
 
5. Τομαράς Χαράλαμπος του Δημητρίου
Μεθώνη Μεσσηνίας
Στρατιώτης  IV Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 28.01.1941
 
6. Κακαλέτρης Γεώργιος του Παναγιώτη
Γιαννιτσάνικα Καλαμών
Στρατιώτης Α’ Υγειονομικού όρχου
Ημερομηνία αποβιώσεως 18.02.1941
Άφησε την τελευταία του πνοή στο χωριό Μουζίνα και το 1999 τα οστά του μεταφέρθηκαν στα οστεοφυλάκια του Νεκροταφείου Βουλιαρατίου
 
7. Τσιαμούρης Ιωάννης του Αντωνίου
Μάραθος Τριφυλίας -Στρατιώτης  9ου Συντάγματος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 18.01.1941 στο χωριό Βουλιαράτι
Δεν έχει τοποθετηθεί σε ατομικό τάφο.  
 
Επίσκεψη (28.10.2009) του γιου του πεσόντος Ιωάννου Νάνου στον τόπο που αναπαύεται ο πατέρας του.  Έπειτα από 70 χρόνια αντίκρισε τον τάφο του πατέρα του, που ποτέ δε γνώρισε.
Αιωνία τους η μνήμη!
Αγαθοκλής Παναγούλιας
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Share on Google Plus

About kyparissiotis