google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ;

ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ;

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τριφυλίας (30/9/2016)ο επικεφαλής της παράταξής μας, Σαράντος Κουκούμης, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης, το θέμα των καταστροφικών πλημμυρών της 7ης Σεπτεμβρίου, αφού η δημοτική αρχή μετά την παρέλευση είκοσι και πλέον ημερών δεν το αξιολόγησε ως σοβαρό θέμα που έπρεπε να το εντάξει προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης,  στην εισήγησή του επεσήμανε ότι για τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών της 7ης Σεπτεμβρίου δεν φταίει μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά κυρίως η εγκληματική αδιαφορία όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, Ε.Ε. και τοπικής διοίκησης (Περιφέρειας και δήμου) να θωρακίσουν την περιοχή με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κι ότι αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και σπάνια εντάσσονται στο ΕΣΠΑ επειδή δεν είναι έργα απόδοσης άμεσων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Τόνισε δε ότι η κατασκευή των μεγάλων έργων που γίνονται, δε λαμβάνουν υπόψη τους την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής ώστε να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το αμαρτωλό έργο της εθνικής οδού Γαργαλιάνων – Ρωμανού, το οποίο γίνεται για να εξυπηρετήσει – πέρα απ’ το τεράστιο κόστος κατασκευής – αποκλειστικά τα συμφέροντα της καπιταλιστικής τουριστικής επιχείρησης “COSTA NAVARINO” που ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή «ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΡΙ» αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου.
Αφού υπογράμμισε τις γενικόλογες μέχρι σήμερα υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους πληγέντες αγρότες και την πενιχρή κρατική επιχορήγηση προς το δήμο, ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις ώστε να διεκδικήσει: 
1ον  από την κυβέρνηση: 
Α) να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες στο πραγματικό ύψος των ζημιών τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές (θερμοκήπια, μηχανήματα, εργαλεία κ.λ.π.) στο 100% της ζημιάς.
Β) ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμιά καθυστέρηση, να κάνει καταγραφή, χωρίς επιβάρυνση των υπαλλήλων για τα μεταφορικά τους έξοδα. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ ή αν δεν είχαν πληρώσει τις εισφορές τους οι αγρότες.
Γ) να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων αγροτών σε εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ, χωρίς τόκους, για 2 χρόνια και να τους δοθεί η δυνατότητα, μετά την περίοδο χάριτος, να διακανονιστούν οι οφειλές τους σε μακροχρόνιες άτοκες δόσεις.
Δ) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να εξασφαλιστεί η αποζημίωση της σταφίδας που χάθηκε από τα αλώνια και δεν καλύπτεται από το ΕΛΓΑ.
2. Από την περιφέρεια:
Α) να αναθεωρήσει ή να φτιάξει νέες μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής που κατασκευάζεται ο δρόμος Γαργαλιάνων – Ρωμανού. Να γίνουν τώρα τα αναγκαία έργα για τα όμβρια ύδατα, ώστε να μην έχουμε ξανά πλημμύρες εκατέρωθεν του δρόμου, να μην δημιουργηθούν ρήγματα – χείμαρροι στα χωράφια δίπλα από το δρόμο, ακόμα και από τα τεχνικά του  έργου που καταλήγουν στα χωράφια.
Β) να κατασκευαστεί παράλληλο προς την εθνική οδό Γαργαλιάνων – Ρωμανού αγροτικό δίκτυο με πρόσβαση στην κεντρική αρτηρία, με τις αναγκαίες υπόγειες και εναέριες προσβάσεις, εκατέρωθεν της εθνικής οδού, όπως ζητούν οι αγρότες της περιοχής για να μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα κτήματά τους.
Γ) να κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι και υπόγειες διαβάσεις, ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα, σε ένα δρόμο ευθεία, υψηλών ταχυτήτων, όπως στη διασταύρωση Γαλγαλιάνοι -  Γρηγοράκη, στην περιοχή Γκούρι, αφού δεν προβλέπεται ανισόπεδος κόμβος.
3. Ο ίδιος ο Δήμος:
Α) να απαλλάξει τους πληγέντες αγρότες από δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, τέλη ύδρευσης, τέλη κατάληψης δημοτικών χώρων όσων παραγωγών δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές για 2 χρόνια και να τους δώσει τη δυνατότητα μετά για άτοκη αποπληρωμή σε μακροχρόνιες δόσεις.
Β) να απαιτήσουμε την πρόσληψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού στη ΔΕΥΑΤ και την υλικοτεχνική υποστήριξη της ώστε να μπορεί να προβαίνει στον καθαρισμό των φρεατίων υδατοσυλλογής όμβριων υδάτων, αντικαταστάσεις – επισκευές αγωγών ύδρευσης – αποχέτευσης και  να λαμβάνει όσα άλλα μέτρα απαιτούνται για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Γ) να γίνουν άμεσα όσα τεχνικά έργα απαιτούνται για να μην διακόπτεται η πρόσβαση σε παρόμοιες καταστάσεις σε υποδομές του δήμου (π.χ. βιολογικός Κυπαρισσίας). 
Δ) να αξιοποιηθεί όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό του δήμου και τα μηχανήματα ώστε να αποκατασταθεί σύντομα η βατότητα του αγροτικού δικτύου, ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου, και τα προβληματικά σημεία της απορροής των ομβρύων στις πόλεις και τα χωριά του δήμου. Στις προτάσεις αυτές του Δημοτικού μας Συμβούλου, παρ’ ότι ήταν και αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων – μέλη του οποίου παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα εξέφρασαν  - δεν ακούστηκε κουβέντα ούτε από το δήμαρχο κ. Κατσίβελα και τους δημοτικούς του συμβούλους ούτε από τη μείζονα αντιπολίτευση του κ. Ανδρινόπουλου. Αναλώθηκαν σε κοκορομαχίες για το ποιος πήγε πρώτος στις πληγείσες περιοχές και απέδωσαν τις αιτίες των καταστροφών στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις ευθύνες των αγροτών που δεν καθαρίζουν τις γράνες τους και τόσο καιρό δεν διεκδίκησαν αντιπλημμυρικά έργα στο νέο δρόμο (κ. δήμαρχος). 
Μετά από όλα αυτά, καλούμε τους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Να καταλάβουν ότι μόνο οι ίδιοι ενωμένοι και συσπειρωμένοι στους μαζικούς τους φορείς  (Αγροτικούς Συλλόγους, σωματεία κ.λ.π.) μπορούν με αγώνες να διεκδικήσουν όλα αυτά που δικαιούνται, για να μην καταστρέφονται οικονομικά με μια νεροποντή ούτε να κινδυνεύουν ακόμα και να πνιγούν. Κι ότι για να έχουν ελπιδοφόρα προοπτική οι αγώνες τους πρέπει να δένονται με την πάλη για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών κι όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
Εμείς σε κάθε περίπτωση – στον αγώνα αυτό θα είμαστε δίπλα τους. 

Υ.Γ. : θα είχε ενδιαφέρον στα ζητήματα αυτά να τοποθετηθεί και η ΡAKI, οι σύμβουλοι της οποίας απουσίαζαν από το προηγούμενο Δ.Σ. 

Υ.Γ.2: Έχει δίκιο από τη μεριά του ο Κ. Κατσίβελας να διαμαρτύρεται για τα ψίχουλα των 80.000€ που δίνει η κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών. Όμως, το χάνει το δίκιο του από τη στιγμή που αρνήθηκε να υιοθετήσει πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνολική διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη