google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ;

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ;

Στους Γαργαλιάνους θα γίνει η εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και, μάλιστα, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την έγκριση της προσωρινής διαχείρισης, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο και τη χωροθέτηση (σ.σ. για το σκουπιδοεργοστάσιο) που έχουν εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αυτό, ουσιαστικά, τόνισε και ξεκαθάρισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κάτσιβελας.
Βεβαίως, αυτά που είπε δεν είναι ούτε καινούργια ούτε ανέκυψαν αίφνης, ούτε πρέπει να εκπλήττουν ή ξενίζουν κάποιον, όμως μπορεί να μην έγιναν από όλους αντιληπτά ή κατανοητά. Ωστόσο, ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο χώρο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας, δηλαδή στους Γαργαλιάνους, θυμίζοντας ακόμη και το συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε στην περιοχή μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση χωροθέτησης.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στις 28 Ιουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, είχε ρωτήσει το δήμαρχο για τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ, τι συνέβη, εάν ξεκίνησαν διαδικασίες υλοποίησης και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας. Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας, σε σχέση με το Δήμο Τριφυλίας, είχε τονίσει: «Ο μελετητής σε λίγες μέρες τελειώνει την πρόταση του τοπικού σχεδίου και την υλοποίησή του και θα κατατεθεί, ώστε να πάρουμε ΠΠΔ απ’ τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Βρήκαμε όλα τα συμβόλαια, όλες τις ιδιοκτησίες και όλα τα τοπογραφικά, έχει γίνει μια φοβερή δουλειά όσον αφορά στην οργάνωση αυτού του πράγματος. Σε λίγες μέρες, ίσως στη βδομάδα, θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το σχέδιο δράσης για να πάρει περιβαλλοντική έγκριση…». Θυμίζεται πως το Δ.Σ. Τριφυλίας έχει αποφασίσει, με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και ερωτηματικά και παρατηρήσεις, την παραλαβή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο, όπως έχει αναφερθεί, είναι «με απ’ όλα»! Η πρόταση της μελέτης ήταν και είναι ο Δήμος να κάνει μόνος του τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, ΚΔΑΥ, δεματοποιητή και δεματοποίηση για το υπόλειμμα! Μια μελέτη που περιλαμβάνει τέσσερα, βασικά, σενάρια και η οποία είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, επειδή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θα υπήρχε καμία περίπτωση να τύχει ένταξης στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα το όποιο μοντέλο διαχείρισης επιλεγεί οριστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει κεντρικά η οριστική επιλογή μεθόδου διαχείρισης. Μέσα από το προτεινόμενο σενάριο του τοπικού σχεδίου θα υλοποιηθεί στο Δήμο Τριφυλίας και η προσωρινή διαχείριση, μέχρι να αποφασιστεί και να επιλεγεί κεντρικά από κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ, τι και πού θα γίνει σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ!
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι «ο ΠΕΣΔΑ κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα είχα ενημέρωση για την αξιολόγησή του από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καπετάνιος, γενικός γραμματέας του υπουργείου, ενέκρινε το 1β σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο ήταν και το σχέδιο το οποίο είχε προκρίνει το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην εγκεκριμένη πλευρά και γραμμή. Θα ακολουθήσει έγκριση του ΠΕΣΔΑ απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έρθει πάλι στα Δημοτικά Συμβούλια, προφανώς και στο δικό μας, για να εγκριθεί και να προχωρήσει η υλοποίηση. Όπως και θα κατατεθεί η περιβαλλοντική μελέτη για την υλοποίησή του. Νομίζω ότι χάθηκε πάρα πολύς χρόνος. Ο Δήμος μας, ευθύς εξαρχής, είχε κάνει αυτή την επιλογή. Δυστυχώς, μέσα στις κουβέντες και στις βυζαντινολογίες, μέσα στο ΦΟΔΣΑ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ελπίζω ότι τώρα θα τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να δοθεί οριστική λύση σ’ ένα θέμα το οποίο χρονίζει». Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Έχουμε πάρει αποφάσεις εδώ και δύο – τρία χρόνια για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων.
 Το τι θα γίνει στο τελικό στάδιο, αν θα γίνει με ΧΥΤΥ, αν θα γίνει με εργοστάσιο, αν θα γίνει το ένα, αν θα γίνει το άλλο, δε μας επηρεάζει. Δε μας ενοχλούσε εμάς να ’χουμε σχεδιάσει, να καταλήξουμε εκεί και να ’χουμε κάνει τις προκαταρκτικές εργασίες, εκτός κι αν περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον ανάδοχο που θα πάρει την ολοκληρωμένη διαχείριση, με τα εργοστάσια στην Περιφέρεια, να μας λύσει και το δικό μας στην προσωρινή διαχείριση…». Ο κ. Ανδρινόπουλος επισήμανε: «Θα ’πρεπε να ξεκινήσουμε προετοιμασίες. Δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε με απορριμματοφόρα σάπια και άχρηστα, να νοικιάζουμε. Με αυτά που χαλάμε για ενοίκιο, κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει από ένα καινούργιο. Θα μπορούσαμε να ’χουμε κάνει ανακύκλωση, εδώ και δύο – τρία χρόνια. Δε μας το απαγορεύει κανένας! Και να ’χουμε φτάσει σ’ ένα επίπεδο σήμερα, τουλάχιστον να είμαστε στο 50% καλής απόδοσης, όσον αφορά στην ανακύκλωση. Να μη βγαίνουμε με πολλές και με μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, όταν ξεκινήσουμε. Κάνω για τελευταία φορά έκκληση, αύριο το πρωί να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες εμείς και να προετοιμαζόμαστε. Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Θα έρθει τεχνικό πρόγραμμα. Να φανεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής στο τεχνικό πρόγραμμα, με αντίστοιχα κονδύλια που θα ’χουν τοποθετηθεί. Να μην περιμένουμε, πλέον, άλλο». Απαντώντας, ο κ. Κατσίβελας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μέσα από τις εισηγήσεις της αποφάσεως που πήραμε για το τοπικό σχέδιο, ζητήσαμε να μας εκχωρηθεί άδεια! Ο μελετητής μας είναι έτοιμος, έχει κάνει το τοπικό σχέδιο και για την προσωρινή διαχείριση, αλλά γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε άδεια! Το να έχουμε εξασφαλισμένο οικόπεδο απ’ το Δασαρχείο είναι κάτι το οποίο το παίρνετε απ’ τη μια μέρα στην άλλη; Το να είμαστε έτοιμοι χωροθετικά, να έχουμε φάει όλη αυτή τη σύγκρουση η οποία έχει δημιουργηθεί, το θεωρείτε λίγο; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, καταλάβετε ότι για ν’ αρχίσουμε να κάνουμε διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να μας δοθεί άδεια… […] Δεν είναι ότι δε θέλουμε να κάνουμε. Τα εξακόσια χιλιάρικα κοιμόνται. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τ’ ανοίξουμε, τα σχέδια είναι έτοιμα να τ’ ανοίξουμε, τα τοπογραφικά είναι έτοιμα, το τι θα έχει αυτή η Μονάδα είναι κι αυτό έτοιμο! Ο Δήμος ετοιμάζεται να κάνει οικονομική πολιτική για να βρεθούνε και οι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων…». Τι είπε, δηλαδή, ο δήμαρχος Τριφυλίας;
Ότι από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας όλα είναι έτοιμα, μέθοδος και χωροθέτηση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την προσωρινή διαχείριση με μονάδα στους Γαργαλιάνους, που θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα στο ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπο)! Σημειώνεται πως εδώ και μήνες υπάρχει σχετική αλληλογραφία κι επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας με το Δασαρχείο για την παραχώρηση χώρου δίπλα στο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων. Ζητούσε έκταση 10 στρεμμάτων, ωστόσο παραχωρήθηκαν περί τα 6. Η Μονάδα αυτή, επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, θα περιλαμβάνει ΚΔΑΥ, κομποστοποίηση, δεματοποιητή και δεματοποίηση. Μάλιστα, ήδη, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έχει καταθέσει αίτημα για έγκριση της προσωρινής διαχείρισης με τη μονάδα επεξεργασίας στους Γαργαλιάνους.
 Του Ηλία Γιαννόπουλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη