Video Of Day

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΟΛΩΝ

Δεν ξέρω για ποιόν λόγο εξακολουθεί να ισχύει η διοικητική αυτονομία στις Ιερές Μητροπόλεις της Ορθόδοξης Ελληνικής  Εκκλησίας και θα ήθελα κάποιος ειδικός  που ξέρει, να μας ενημερώσει και προ παντός να εξηγήσει σε τι εξυπηρετεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, η αναχρονιστική αυτή ανώμαλη έως και τραγελαφική κατάσταση την Εκκλησία μας, που στα μυαλά των πολλών θυμίζει εκείνο τον μαύρο και σκοτεινό Μεσαίωνα, που είναι η χειρότερη εποχή για την χριστιανική θρησκεία, που δεν την τιμά καθόλου, και την υποβιβάζει στην εσχάτη των στερούμενων κάθε λογικής νοημοσύνης θρησκειών.
Δεν είναι κατανοητό σήμερα, να εξακολουθεί να υφίσταται  εκείνος ο ακατανόητος έως και ανόητος και μισητός απ’ όλους αυταρχικός «δεσποτισμός» των  Ιεραρχών, που δίνει το δικαίωμα στον κάθε Μητροπολίτη να συμπεριφέρεται σαν πραγματικός δυνάστης και τύραννος απέναντι στο εντελώς απροστάτευτο ποίμνιό του και να μην δίνει λογαριασμό  σε κανέναν, για ότι «κουτουράδα» του έρχεται στο μυαλό να κάνει. Και δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που προσβάλουν ακόμη και σήμερα την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Όλοι θυμόμαστε τον ανόητο Μητροπολίτη  της Κεφαλονιάς, που είχε  αφορίσει    τον λογοτέχνη Ανδρέα Λασκαράτο, και τον γραφικό εκείνο τύπο που είχε αφορίσει τα καρναβάλια, ή τον άλλον πάλι  που καταριότανε τα καλλιστεία και τις κοπέλες που ελάμβαναν μέρος σ’ αυτά.  Ποιος μπορεί να ξεχάσει πάλι τους εγκληματικούς  εκείνους αφορισμούς,  που είχαν αφορίσει  όλως επιπολαίως την Ελληνική Επανάσταση, τον Κοραή, τον Υψηλάντη, τον Κολοκοτρώνη, τον Βενιζέλο, τον Καζαντζάκη και άλλους  μεγάλους διακεκριμένους Έλληνες της  σύγχρονης Ελλάδας;
Τα άθλια όμως   εγκλήματα αυτά,  δεν έγιναν δυστυχώς μαθήματα για την σημερινή Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να απαγορεύσει στους Μητροπολίτες να παίρνουν από μόνοι τους τιμωριτικές  αποφάσεις για τυχόν ατοπήματα ή και αδικήματα των λαϊκών και κληρικών, που κατά την γνώμη  τους  προσβάλουν την Εκκλησία, ή τις πράξεις και συμπεριφορές των ιδίων   εκείνων Ιεραρχών, Επισκόπων και Μητροπολιτών, που νομίζουν πως θίγονται, χωρίς προηγουμένως να έχουν εισακουστεί  και απολογηθεί οι κατηγορούμενοι από ένα αμερόληπτο  5μελές ανώτατο ειδικό σώμα της Ιεραρχίας, που  θα εξετάζει  και θα αποφασίζει   για κάθε είδους τέτοια  παραπτώματα και αδικήματα, των λαϊκών ή και κληρικών.
Έχουμε παρατηρήσει πολλές παράλογες υποθέσεις Μητροπολιτών, για επεμβάσεις και αυθαίρετες  απαγορεύσεις πατροπαράδοτων χριστιανικών ηθών και εθίμων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, για καταργήσεις λιτανειών, για απαγορεύσεις γάμων και βαφτίσεων σε μη ιδιωτικούς ναούς, όπως και ακριβώς το αντίθετο, που είναι εντελώς απαγορευμένο από την Ι.Σ. Έχουμε δει πολλές άδικες διώξεις και τιμωρίες σε άψογους στο ήθος και στο ιεραποστολικό τους λειτούργημα   λαοφιλών ιερέων, άδικες και παράλογες αγωγές   και μυνήσεις εναντίων  πολύ ευυπόληπτων προσώπων,  επειδή είχαν το σθένος να κατακρίνουν τις αυθαιρεσίες αυτών των Μητροπολιτών και άλλα πολλά παρατράγουδα, που είχαν  ξεσηκώσει πλήθος πιστών εναντίον των οικείων Μητροπολιτών.
Κάποιος επί τέλους θα πρέπει να βάλει  ένα φρένο στις αυθαιρεσίες αυτές, που δεν τιμούν καθόλου την Εκκλησία μας. Κάτι ήξεραν οι καημένοι εκείνοι  Άγιοι Πατέρες, που είχαν θεσπίσει την αποτελεσματική εκείνη «σοφή» συμμετοχή των λαϊκών στις χειροτονίες των  Επισκόπων και Μητροπολιτών, που με ένα βροντερό «Ανάξιος», σταματούσαν την χειροτονία τέτοιων  Μητροπολιτών και προλάβαιναν  τα χειρότερα…
Ανώνυμος  Χριστιανοσκεπτικιστής   

1 σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

ο ανώνυμος αρθρογράφος καλύτερα θα ήταν αν υπέγραφε, για να του απαντήσουν ευθέως όσοι έχουν άλλη άποψη.
Αλλά -τέλος πάντων- το πρόβλημα του χωρισμού εκκλησίας-κράτους είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που θα ωφελήσει και τους δύο θεσμούς.Ιδίως την εκκλησία, η οποία πρέπει να εκδημοκρατιστεί,να μετρρυθμιστεί σε πολλά ζητήματα και να αγκαλιάσει το φτωχό λαό.
Πάντως, το πρόβλημα με τις αυθαιρεσίες και την αυστηρότητα των ιεραρχών, δεν υπάρχει στην μητρόπολη της περιοχής μας. Το αντίθετο...
Αντώνιος Αντωνόπουλος,Κυπαρισσία
σκεπτικιστής γενικώς...