google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΑΣΤΑΤΗ είναι η τιμή παραγωγού της ντομάτας θερμοκηπίου, ενώ, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωσή της είναι ο όγκος εισαγωγών από τη γειτονική Τουρκία. Μάλιστα, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία, μεγάλος όγκος αγροτικών προϊόντων (μεταξύ αυτών και ντομάτες) προωθούνται στη χώρα μας και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Για την πορεία της εμπορικής περιόδου που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη μάς μίλησε ο Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας και περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος σε ζητήματα του αγροτικού τομέα. Στην Ιεράπετρα καλλιεργούνται 15.881 στρέμματα θερμοκηπιακών προϊόντων, εκ των οποίων τα 6.900 στρέμματα περίπου είναι ντομάτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φετινή σεζόν (που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο) είναι πολύ δύσκολη για το προϊόν, αφού η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στα 40 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος καλλιέργειας είναι στα 48 λεπτά/κιλό. Μια μέση τιμή, ώστε να αποκομίσει ένας παραγωγός ένα μικρό μεροκάματο, είναι κατά μέσο όρο στα 55 λεπτά το κιλό». Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η τιμή, στις αρχές της εμπορικής σεζόν, ξεκίνησε στο 1 ευρώ το κιλό και, αυτήν τη στιγμή, έχει σταθεροποιηθεί στα 70 λεπτά το κιλό περίπου».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι τιμές στο νησί κυμάνθηκαν χαμηλά, ο κ. Δασκαλάκης μας εξηγεί ότι «αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους: στη χαμηλή ζήτηση, στην είσοδο μεγάλων ποσοτήτων τουρκικής ντομάτας στην Ελλάδα λόγω του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και στις ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη φέτος (θερμός χειμώνας), που είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό της να συμπέσει με άλλες ευρωπαϊκές παραγωγές. Βασική ανταγωνίστρια χώρα είναι η Ισπανία».
Εκτός της Κρήτης, η παραγωγή είναι σε εξέλιξη και στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου στην Πρέβεζα, «οι βροχές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου επηρέασαν τις αποδόσεις, αλλά η παραγωγή έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, αφού πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι τιμές ξεκίνησαν στα 50-60 λεπτά το κιλό και σήμερα βρίσκονται στα 80-90 λεπτά/κιλό περίπου. Ο λόγος της καλής τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο αυτή δεν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη εισαγωγή από την Τουρκία, η οποία στέλνει πλέον μεγαλύτερες ποσότητες στην Ελλάδα λόγω και του εμπάργκο που της επέβαλε η Ρωσία. Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στα Σκόπια και τη Βουλγαρία το διάστημα αυτό δεν υπάρχει παραγωγή, οπότε έχει ανέβει η ζήτηση».
H ντομάτα είναι φυτό ευαίσθητο και επιρρεπές σε ασθένειες μυκητολογικής, βακτηριακής, αλλά και ιολογικής φύσης. Ο βοτρύτης, ο περονόσπορος και το ωίδιο θεωρούνται οι πιο συχνές. Η ντομάτα, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κηπευτικά, προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς, όπως τα έντομα εδάφους, τους νηματώδεις, τη λιριόμυζα, την tuta absoluta κ.ά.
Για την υποβοήθηση της επικονίασης και της γονιμοποίησης της ντομάτας του θερμοκηπίου χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, η μέθοδος της εισαγωγής του εντόμου Bombus. Ο βομβύνος, που χρησιμοποιείται σήμερα στα θερμοκήπια της χώρας μας, εισάγεται από το εξωτερικό (Ολλανδία) σε μορφή αποικίας, μέσα σε ειδικές κυψέλες.
Η ντομάτα προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορους τύπους εδαφών. Αναπτύσσεται όμως και παράγει καλύτερα σε εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, στραγγερά, καλά αεριζόμενα, με υψηλό βαθμό υδατοϊκανότητας, χωρίς προβλήματα από έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων.
Η ανάπτυξη και η παραγωγή της ντομάτας εξαρτώνται από τη θερμοκρασία, τον φωτισμό και τη σχετική υγρασία. Για να αποδώσει το φυτό μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα προϊόντος, οι εν λόγω παράγοντες θα πρέπει να βρίσκονται στα άριστα (optimum) επίπεδα των αναγκών του.

Στη συγκομιδή
Να σημειωθεί ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πάσχα των Καθολικών έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές των ελληνικών κηπευτικών που οδηγούνται στις ελληνικές εξαγωγές, μεταξύ αυτών και της ντομάτας. Αυτό αποτέλεσε και ακόμα έναν λόγο για τις καλές τιμές αυτής της περιόδου στην Πρέβεζα και την Κρήτη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι επόμενες περιοχές που πρόκειται να ξεκινήσουν την παραγωγή ντομάτας θερμοκηπίου, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, είναι η Τριφυλία και η Θεσσαλονίκη.
Πρώτη αναμένεται η Τριφυλία, με την παραγωγή να ξεκινάει περίπου στις 10 Απριλίου.
«Στην Τριφυλία καλλιεργούνται περίπου 900 στρέμματα, ενώ η συγκομιδή θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Η προηγούμενη παραγωγική περίοδος ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015», σύμφωνα με όσα μας είπε ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη