google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ...

Ο ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το σήριαλ αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Τσιρώνη με αφορμή το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου καθώς με ανακοίνωσή του απαντά στις πρόσφατες δηλώσεις του αν. υπουργού για το επίμαχο Π.Δ. ζητώντας δημόσια την παραίτηση του. Πιο αναλυτικά ο Δήμος τονίζει ότι:

"Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης παρενέβη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού BEST TV  και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα  και την εμμονή του να βάλει ταφόπλακα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο να ισχυρίζεται μύθους.

Μύθος 1ος  Ότι πρέπει, τάχα, να δώσει μάχη στο ΣτΕ
για να επιτραπεί η εκτός σχεδίου δόμηση.

Η αλήθεια είναι ότι η εκτός σχεδίου δόμηση προβλέπεται στην Ελληνική Νομοθεσία από τότε που έχουμε πολεοδομική νομοθεσία. Μάλιστα το 2011, με τη θέσπιση του Ν. 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα, ορίστηκε η δυνατότητα δόμησης και εντός όλων των περιοχών NATURA, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, με όριο αρτιότητας τα 10 στρέμματα και με την επιφύλαξη των ήδη υφισταμένων αρτίων γηπέδων μικρότερου εμβαδού (4 στρεμμάτων).
Επομένως αντιθέτως από όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσιρώνης καμία μάχη δεν πρόκειται να δοθεί στο ΣτΕ, απλά διότι το ΣτΕ δεν νομοθετεί, ούτε εκδίδει Προεδρικά Διατάγματα.

Μύθος 2ος  Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει εκτός σχεδίου δόμηση.

Η αλήθεια είναι ότι σ όλες τις χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία δεν αποτελεί ελληνική εφεύρεση. Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ευρώπη είναι πως προϋπόθεση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι είτε η ύπαρξη εγκεκριμένων σχεδίων χρήσεων γης, είτε η έγκριση σε εξατομικευμένη βάση.

Στην Αγγλία το 95% της επικράτειας καλύπτεται από σχέδια χρήσης γης και απαιτείται ειδική έγκριση σε μεμονωμένη βάση ως προϋπόθεση δόμησης στην ύπαιθρο. Κύρια προϋπόθεση δόμησης για την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη  Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αυστρία  είναι η ύπαρξη  σχεδίου χρήσεων γης , ενώ εναλλακτικά η Ισπανία, η Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο
απαιτούν ειδική έγκριση σε μεμονωμένη βάση.
Αν συνυπολογιστούν  και οι  χώρες στις  οποίες προϋπόθεση δόμησης είναι η ύπαρξη
χωροταξικού σχεδίου με γενικευμένες χρήσεις γης, τότε τα συστήματα που προϋποθέτουν σχέδιο για τη δόμηση στην ύπαιθρο ανέρχονται στα ¾ των περιπτώσεων.
Η Δανία καλύπτεται 100% από σχέδια χρήσης, με την επικράτεια να διαχωρίζεται σε τρεις τύπους περιοχών: αστικές, αναψυχής και αγροτικές στις τελευταίες απαγορεύεται η δόμηση ενώ στις δεύτερες επιτρέπεται υπό όρους.
Στην Ελλάδα μόνο το 8% καλύπτεται από σχέδια χρήσεων γης και η δόμηση εκτός του σχεδίου καλύπτεται από τη γενική νομοθεσία.

Επομένως  όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσιρώνης για την εκτός σχεδίου δόμηση απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.  Εξάλλου  αφού ο κ. Τσιρώνης θεωρεί πως η εκτός σχεδίου δόμηση είναι κάτι κακό, τότε θα μπορούσε να φέρει νόμο να την καταργήσει γενικά σε ολόκληρη τη χώρα.  Δεν το κάνει, αλλά επιλέγει να πρωτοτυπήσει  αποκλειστικά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όταν ακόμη και στους Εθνικούς δρυμούς επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση στα 8 στρέμματα.

Μύθος 3ος Ότι σε τρία χρόνια θα αλλάξει το Προεδρικό Διάταγμα και
αυτό προβλέπεται στο νέο ΕΣΠΑ.

Εδώ ο κ. Τσιρώνης ξεπέρασε και τον εαυτό του. Πρόκειται για ψευδή πληροφόρηση και παραπλανητική πρόβλεψη.
Πρώτον γιατί ότι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ, μπορεί ο καθένας να το πληροφορηθεί πληκτρολογώντας στον υπολογιστή του   https: / /www.espa.gr /el / .
Όσο όμως και αν ψάξει, δε θα κατορθώσει να  βρει αυτό που ισχυρίζεται  ο κ. Τσιρώνης, το οποίο απλά δεν υπάρχει.
Δεύτερον γιατί άπαξ και εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού περιοχής ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, ο αποχαρακτηρισμός ή η μείωση της έκτασης αποκλείεται δια παντός μια και ο νόμος τέτοια δυνατότητα δεν προβλέπει.
Τα περί αντιθέτου προβαλλόμενα από τον κ. , έχουν τόση αξία όσο και οι διαβεβαιώσεις του πέρυσι το καλοκαίρι ότι ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου δεν αποκλείει τη δόμηση, διαβεβαιώσεις που τις συνόδευε με σχόλια εναντίον  μας ότι κινδυνολογούμε, αλλά έσπευσε να αυτοδιαψευστεί τώρα, προσπαθώντας να περάσει στην κοινή γνώμη το έκτρωμα, με το οποίο θα μετατρέψει την περιοχή σε νεκρή ζώνη.
Ενόψει όλων αυτών ο κ. Τσιρώνης οφείλει μια εξήγηση στο λαό της Δυτικής Πελοποννήσου, για το γεγονός ότι με μύθους προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο κ. Τσιρώνης γνωρίζει ότι όσα ισχυρίζεται  είναι ψέματα και εν γνώσει του τα υποστηρίζει, είτε δεν γνωρίζει , διότι δεν ασχολείται με τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος επιτάσσει. Τι από τα δύο συμβαίνει ας το επιλέξει ο ίδιος. Και στην μια περίπτωση και στην άλλη είναι βέβαιο και προφανές πως είναι ακατάλληλος για τη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος και μόνο ζημία προκαλεί. Αν θέλει αληθινά να προσφέρει μια υπηρεσία στο λαό, οφείλει άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του" καταλήγει η ανακοίνωση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη