google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 , η Β’ Τάξη του Γυμνασίου Κυπαρισσίας , πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στους Χριστιάνους. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν ο πάνσεπτος βυζαντινός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία μοναδικού κάλλους της ύστερης βυζαντινής περιόδου στον ελληνικό χώρο. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του ναού από τους καθηγητές τους και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αυτό το βυζαντινό κομψοτέχνημα του 11ου αιώνα , που πρόσφατα ανακαινίστηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία.
Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω (Τριφυλίας) δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Βυζαντινός ναός που οικοδομήθηκε στο τέλος του 11ου αι. μ.Χ. όταν δημιουργήθηκε η Μητρόπολη. Ανεγέρθηκε στα ερείπια του αρχαίου ελληνικού ναού του "Σωτήρος Διός". Γι' αυτό και ονομάστηκε "Μεταμόρφωση του Σωτήρος" για να υπάρχει συνάφεια με τον αρχαίο ελληνικό ναό. Είναι ναός σταυρεπίστεγος με τρούλο (Βυζαντινή αρχιτεκτονική). Είναι ο μεγαλύτερος Βυζαντινός ναός του Μωριά. Ως το 1825 λειτουργούσε πλήρως οπότε τον κατέστρεψε ολοσχερώς (χωρίς να τον κατεδαφίσει) ο Ιμπραήμ. Το 1886 ισχυρός σεισμός προκάλεσε κατάρρευση του τρούλου και της νότιας πλευράς του ναού. Το 1921 κηρύχθηκε σε Βυζαντινό μνημείο."

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη