google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ FUNDS "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΣΕ FUNDS "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ

Σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίχθηκε προεκλογικά, το άνοιγμα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους σε συνεργασία με εξειδικευμένες για τον σκοπό αυτόν... 
πλατφόρμες, αλλά και για να προωθηθεί η πώληση κυρίως επιχειρηματικών δανείων σε private equity funds, προωθούν ΤτΕ και ΤΧΣ.
Αυτό προέκυψε από την πρόσφατη ενημέρωση του ΤΧΣ στον Τύπο. Είναι προφανές πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το πιο κρίσιμο στοιχείο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αφού έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ και λόγω της νέας ύφεσης είναι δύσκολο να σταματήσει η αύξησή τους. Τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και η ΤτΕ έχουν αναλάβει δέσμευση μέσα από το τρίτο μνημόνιο να υποδείξουν νομικά και κανονιστικά εμπόδια στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να διαμορφωθούν νέες συνθήκες και καινούργια νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Στην υπόθεση οι τράπεζες να μπορούσαν να μετοχοποιηθούν χωρίς το βαρίδι των κόκκινων δανείων, όλοι απαντούν με μεγάλη ζέση στην επένδυση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βρεθεί λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα που δεν έχει ασφαλώς μόνον οικονομικές προεκτάσεις, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στις τράπεζες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ευάλωτα νοικοκυριά
Σε ό,τι αφορά τα λοιπά δάνεια, πέραν των επιχειρηματικών, ασφαλώς θα ληφθούν μέριμνες για τα ευάλωτα νοικοκυριά όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η ΤτΕ . Προκειμένου ωστόσο να συντελεσθεί αυτό, θα πρέπει απολύτως να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι οφειλέτες έχουν πραγματική ανάγκη. Οπως ανακοίνωσε το ΤΧΣ, προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να προσλάβει σύμβουλο εξειδικευμένο στο κομμάτι των κόκκινων δανείων, όπως άλλωστε πραγματοποίησε ήδη η ΕΚΤ, η οποία προσέλαβε για τον σκοπό αυτόν την BlackRock Solutions.
Το δυσθεώρητο μέγεθος των κόκκινων δανείων των τραπεζών ύψους 100 δισ. ευρώ δεν αποτελεί ένα απόλυτο μέγεθος, αφού συμπεριλαμβάνει καλύμματα για πάνω από το μισό του ποσού αυτού. Το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι πως κυρίως στο δυσμενές σενάριο που καλύπτουν τα stress tests των τραπεζών, οι τιμές των καλυμμάτων των δανείων υποχωρούν αισθητά λόγω της ύφεσης που τα απομειώνει. Σε πολύ μεγάλο βαθμό τα καλύμματα αυτά είναι ακίνητα.
Στόχος των αρχών είναι πάντως, καταρχήν η δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, στα οποία θα μετέχουν τράπεζες και εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση βιώσιμων εταιρειών, που είναι ωστόσο υπερδανεισμένες και στις συνθήκες της ύφεσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη