google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Φτιάξε το βοτσαλωτό σου στην άμμο, χωρίς τσιμέντο!

Φτιάξε το βοτσαλωτό σου στην άμμο, χωρίς τσιμέντο!

 Όλα τα νησιά , και γενικά τα παραθαλάσσια μέρη της Ελλάδας , είχαν κατά τους αρχαίους χρόνους σε αυλές, σε πλατείες, --ακόμα και μέσα σε οικίες!!-, δάπεδο από βότσαλα. Δηλαδή έπαιρναν πέτρες που έβγαζε η θάλασσα στην αμμουδιά, ιδίως με το χειμωνιάτικο κύμα, και τις τοποθετούσαν καλά ταιριασμένες  πάνω στο χώμα ή καλύτερα στην άμμο για να μην βγαίνει καθόλου χορταράκι.
 Δ ε ν   έ β α ζ α ν   τ σ ι μ έ ν τ ο !!  Δεν υπήρχε τότε το τσιμέντο, αλλά και να είχαν  δεν θα έβαζαν γιατί το βοτσαλωτό στην άμμο είναι πολύ καλύτερο…

Και σήμερα, πολλά νησιά έχουν εξαίρετα βοτσαλωτά και ψηφιδωτά, αλλά δεν έχουν την ομορφιά που είχαν τα αρχαία. Ίσως φταίει η ευκολία του τσιμέντου, ίσως φταίει η γενικότερη εξέλιξη,  κι έτσι χάθηκε –σχεδόν- η αρχαία αυτή τέχνη.
 Κι όμως είναι πανεύκολο να φτιάξει ο καθένας το βοτσαλωτό του. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, είναι όμως ακριβώς το αντίθετο .
Χρειάζονται μόνο: βότσαλα, άμμος, και ένα σκεπάρνι . Τα δύο πρώτα τα δίνει δωρεάν η φύση. Δηλαδή το βοτσαλωτό στην άμμο έχει ‘μηδενικά’ έξοδα, αρκεί να έχει  ‘μεράκι’ ο κατασκευαστής.

                                        Πώς κατασκευάζεται:
•--μαζεύουμε τις πέτρες-βότσαλα, οι οποίες πρέπει να είναι κάποιου πάχους, πάνω από 4 εκατοστά έως 10, ώστε να σφηνώνουν γερά στο έδαφος. Οι πέτρες πρέπει να έχουν μία επιφάνεια όσο το δυνατόν επίπεδη. Είναι η πάνω πλευρά, αυτή που θα πατάμε. Πρέπει, επίσης, να μοιάζουν σαν ‘κύβοι’, να κατεβαίνουν κάπως ‘κάθετα’ στα πλάγια ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους.
•--Τοποθετούμε τις πέτρες, έτσι απλά. Σκάβουμε λίγο με το σκεπάρνι, όσο χρειάζεται η κάθε πέτρα, ανάλογα με το πάχος της.
----Οι ‘έξω’ πέτρες, οι γύρω από το βοτσαλωτό, πρέπει να είναι πιο ογκώδεις, πιο χοντρές. Ο λόγος είναι απλός,  για να συγκρατούν τις μέσα μικρότερες πέτρες.
---- Κάτω από τις πέτρες και ανάμεσά τους ρίχνουμε άμμο, ώστε να πάει στα κενά και να ‘κάτσουν’ καλά , και να ‘δέσουν’ οι πέτρες μεταξύ τους.  Για να ‘φυτευτούν’ καλά, τις χτυπάμε με την ξύλινη πλευρά του σκεπαρνιού ή και με τα τακούνια μας.
----Στα κενά ανάμεσα στις πέτρες βάζουμε πολλές σφήνες, δηλαδή μικρότερης επιφάνειας πετρούλες, αλλά με βάθος επίσης 5-6 πόντους.
•---Το έργο δεν γίνεται ‘σε μια μέρα’. Θέλει ολιγόωρη εργασία για αρκετές βδομάδες, διότι ζητάει συνεχώς  επιδιορθώσεις. Άν μια πέτρα βυθίστηκε, την σηκώνουμε με ένα κατσαβίδι, που παίζει το ρόλο εξολκέα. Αν μια – δυό πέτρες είναι πιο ψηλά, τις χτυπάμε να μπούν μέσα.
 Κάνουμε εναλλάξ συνεχώς 3 δουλειές: χτύπημα πέτρας, κατάβρεγμα, επιδιόρθωση.

•--αν βάλουμε πολλές χρωματιστές μαζί, μπορούμε να δώσουμε σχήματα σαν να είναι ψηφιδωτό.
•--αν βάλουμε μικρές όρθιες παρόμοιες πετρούλες ,σαν πιεσμένα μικρά ‘αυγά’, τότε είναι κάπως σαν ψηφιδωτό.
•-- Παραλλαγή του βοτσαλωτού στην άμμο, είναι το βοτσαλωτό με τσιμέντο, και παραλλαγή αυτού είναι το ψηφιδωτό σε τσιμέντο. Δηλαδή πολύ μικρές πετρούλες, ‘ψηφίδες’, που δείχνουν κάποιο σχήμα, κάποια εικόνα.


                                      πλεονεκτήματα,
 Η τεχνική του ‘βοτσαλωτού στην άμμο’ έχει πολλά πλεονεκτήματα, πολύ περισσότερα από κάθε άλλο δάπεδο.

•   Είναι πάμφθηνο, τα υλικά –άμμος και πέτρες- είναι δωρεάν. Πρέπει –ωστόσο- να παίρνουμε τις πέτρες λίγες-λίγες και από διαφορετικές παραλίες. Η αμμοληψία με μπουλντόζες απαγορεύεται, όπως και να μαζεύεις με όχημα τα βότσαλα απ την αμμουδιά.  

•   Μπορεί να το φτιάξει –σχεδόν- ο καθένας. Είναι μια ωραία τέχνη που όσο την ασκείς, τόσο την μαθαίνεις καλύτερα. Μπορείς εύκολα να την διδαχθείς, απλώς βλέποντας έναν να δουλεύει . Αλλά μπορεί και να την διδάξει  πολύ εύκολα σε άλλους, ένας που την κατέχει.  

Η άμμος είναι το ιδανικό οικοδομικό υλικό για βοτσαλωτά και γενικά, για τα πλακόστρωτα. Πηγαίνει στα κενά, ανάμεσα στις πέτρες, και τις δένει μεταξύ τους… Ενώ είναι στερεό, συμπεριφέρεται σαν υγρό, σαν ρευστό!. (Κι αυτό φαίνεται καθαρά στις κλεψύδρες από άμμο, ενώ οι κανονικές κλεψύδρες  ήταν με νερό, ‘έκλεβαν’ στάλες από ύδωρ).

 •  Το βοτσαλωτό απορροφά το νερό , το ‘πίνει’ η άμμος. Έστω και αν βρέξει πολύ, μετά από 3 λεπτά μπορείς να περπατήσεις σε δάπεδο χωρίς νερό. Σε αυτό βοηθάει και μια μικρή κλίση που έχει το βοτσαλωτό προς τις άκρες, ενώ είναι ελαφρώς σηκωμένο στη μέση.

 •  Τέλος, το βοτσαλωτό στην άμμο είναι διαρκώς επισκευάσιμο. Όσο κι αν αυτό  φαίνεται ως ελάττωμα, στην ουσία είναι προτέρημα. Είναι ‘ζωντανό’ σαν το κρασί.  Αν παρουσιάσει μια βλάβη, αν φύγει μια πέτρα, την ξαναβάζεις καλύτερα ή βάζεις άλλη.  Με τον καιρό, με τη βροχή και με το πάτημα, γίνεται συνεχώς καλύτερο, πιο επίπεδο, πιο γερό, μέχρι που να μπορεί να περνάει και αυτοκίνητο επάνω!  Ναι ! χωρίς τσιμέντο, χωρίς άσφαλτο, μόνο καλά ταιριασμένες πέτρες.

------------------------  Η αρχαία αυτή τέχνη αναγεννάται στις μέρες μας  και έχει πολύ μέλλον. Χιλιάδες άνεργοι μπορούν να βρουν εργασία. Η ευρωπαϊκή ένωση επιδοτεί αυτή την τεχνική, και μπορούν Δήμοι και Χωριά να πάρουν αυτά τα χρήματα και να τα δώσουν στους εργάτες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη