google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τ Ρ Ι Π Ο Δ Ι Κ Α ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Τ Ρ Ι Π Ο Δ Ι Κ Α ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Το πρώτο μάθημα στην Αρχιτεκτονική είναι: από τρία σημεία ορίζεται ένα επίπεδο,  ο τρίποδας είναι απόλυτα σταθερός,  και το  απλό  μ ι κ ρ ό   τραπέζι έχει 3 πόδια.
Υπάρχουν και τραπέζια με 4 πόδια, συνήθως πιό μ ε γ ά λ α,  αλλά αυτά ‘παίζουν’ αν δεν είναι επίπεδο το έδαφος, ή αν δεν είναι ίσου ύψους τα πόδια.  Τραπέζια με 5 (ή και παραπάνω)  πόδια δεν υπάρχουν!!! Ούτε –βέβαια- και με 2!

  Κι όμως, δεν έχουμε κατανοήσει  πως αρκούν 3 πόδια για ένα τραπέζι, γι αυτό και τα τριποδικά παραδοσιακά τραπέζια  παραλίγο να εξαφανιστούν. Σήμερα τα μισά τραπέζια καταστημάτων και σπιτιών ‘παίζουν’, κουνιόνται. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν ξανάρθει σαν μόδα τα παραδοσιακά σιδερένια τραπεζάκια, αλλά περιορίζονται μόνο στα παραδοσιακά καφενεδάκια. Δεν έχουν καταλάβει πως κάνουν και  για εστιατόρια. ( έχουν και άλλες χρήσεις: για υπαίθριες σχάρες ψησίματος , 2 βάσεις για πάγκο εργασίας,  πτυσσόμενες σκάλες ασφαλείας)
  Οι αρχαίοι δεν ήταν βλάκες που όλα τα μικρά τραπέζια τους ήταν τριποδικά, και  μόνο όταν ήταν μεγάλο και μακρόστενο το τραπέζι ,  μόνο τότε ήταν με 4 πόδια. Τριποδικά ήταν επίσης: ο βωμός όπου έκαιγαν τη φλόγα, ήταν επίσης το κοίλο κάτοπτρο όπου άναβαν φωτιά απ τον ήλιο -όπως κάνουν στις Ολυμπιάδες, και όλα τα τζάκια του κόσμου έχουν την τριγωνική σιδεροστιά για να μαγειρεύουν σε σταθερή βάση πάνω στη φωτιά .
 Μα και σήμερα οι φωτογράφοι, και οι ζωγράφοι, και οι τοπογράφοι που κάνουν μετρήσεις, έχουν τον τρίποδά τους.

  Το λάθος με τα τραπέζια έγινε –όσο κι αν φαίνεται παράξενο- ,τις τελευταίες δεκαετίες που ο άνθρωπος έφυγε από το χωριό και πήγε στις ανέσεις των πόλεων.
 Στα χωριά, σε σπίτια και σε καφενεία, δεν ήταν απόλυτα επίπεδο το δάπεδο. Είχε σανίδες , ή χώμα,  ή πέτρα, ή -αργότερα – τσιμέντο,  γι αυτό και τα τραπεζάκια ήταν τριποδικά, για να ‘κάθονται’, να μην ‘παίζουν’.  
  Μόλις ο άνθρωπος πήγε στην πόλη, έφτιαξε λείο δάπεδο, --με μωσαϊκό, ή με πλακάκια, ή με ξύλινο πάτωμα ‘παρκέ ‘γυαλισμένο-- , άλλαξαν και τα τραπέζια! Θέλοντας να ξεφύγει από τη δύσκολη ζωή του χωριού, και να μην τον λένε ‘χωριάτη’, έφτιαξε  όλα τα τραπέζια με 4 πόδια, κι όμως τα μισά απ αυτά ‘παίζουν’, είτε επειδή το ένα πόδι είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο απ τα άλλα, είτε επειδή το πάτωμα δεν είναι απόλυτα επίπεδο. Τρία χιλιοστά αν υπάρχει διαφορά, αρκεί για να κουνιέται το τραπέζι και είναι πολύ ενοχλητικό…

 Το αλαλούμ με τα τετράποδα τραπέζια, το συμπλήρωσαν οι …κινέζοι, που έχουν πλημμυρίσει την αγορά με τραπέζια που έχουν 5 ‘πόδια’!!!!!. Είναι βαριά, ακριβά, με σκληρό πλαστικό επάνω σε απομίμηση ξύλου, και με σιδερένια κεντρική κολώνα και στρογγυλή βάση , και από κάτω της υπάρχουν 5 μικρά ‘πόδια’, 5 ρόδες που στρίβουν ‘για να κάθονται επίπεδες’ , για ‘να μην κουνάνε’.  Αλλά μόνο στο ‘κουνημένο’ μυαλό του κινέζου δεν ‘κουνάνε’, διότι στην πράξη τα 9 στα 10 πενταποδικά τραπέζια κουνάνε. Όποιος τα αγόρασε πιάστηκε κορόιδο, η μόνη λύση είναι να  βγάλει τελείως τα 5 πόδια , ή να κολλήσει στο σιδερά 3 ποδαράκια, συμμετρικά βαλμένα στον κύκλο.
  Και, ναι μεν οι κινέζοι συγχωρούνται, δεν ξέρουν από την αρχιτεκτονική του ωραίου και του πρακτικού , και γι αυτό ό,τι φτιάχνουν είναι άχαρο. Εμείς όμως οι ευρωπαίοι, και ειδικά οι Έλληνες με τόση βαριά κληρονομιά , δεν έπρεπε να κάναμε παρόμοια λάθη.
--βιοτεχνία για σιδερένια τριποδικά τραπέζια.

-- Τώρα που τα τραπέζια αυτά έγιναν ‘μόδα’, μπορούν οι σιδεράδες να φτιάχνουν πανέμορφα μικρά τριποδικά τραπεζάκια, σε συνεργασία και με μαρμαράδες και ξυλουργούς.   Μια μικρή βιοτεχνία με τα βασικά μηχανήματα, μπορεί να φτιάξει ένα τραπέζι μέσα σε λίγα λεπτά, κοστίζει 10 ευρώ, πουλιέται 15, και κρατάει μια ζωή.
 Ακόμα και ένας ιδιώτης μπορεί να φτιάξει τριποδικό σιδερένιο παραδοσιακό τραπέζι, αν έχει το μεράκι και μια μικρή ηλεκτροκόλληση.
Μπορεί, επίσης, να σχεδιάσει το τραπέζι, να παραγγείλει τα σίδερα στο σχέδιο που θέλει και να τα συναρμολογήσει ο ίδιος με βίδες και παξιμάδια στις κατάλληλες τρύπες. Δηλαδή  μπορεί να φτιαχτεί πτυσσόμενο κυκλικό σιδερένιο τραπέζι με μια βίδα, ώστε να στοιβάζεται και να μεταφέρεται εύκολα, κι έτσι να αντικαταστήσει πλήρως τα πλαστικά τραπέζια που δεν έχουν καμία χρησιμότητα, ούτε αισθητική.
 
--Η βάση γίνεται από 3 λυγισμένα -σαν ημικύκλιο- σίδερα, λάμες ή ράβδους. Τα κολλάς στη μέση και κάτω, με μία στεφάνη ή με λάμες, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για τη βάση.  Και μετά βάζεις επάνω την στρογγυλή επιφάνεια (ή και τετράγωνη).  Αυτό ήταν!! , τόσο απλό!!.
-- Το ένα απ τα τρία πόδια μπορεί να έχει μιά βιδούλα 3-5 πόντους για να αυξομειώνεται,  αν γέρνει το έδαφος. Όταν το έδαφος γέρνει, τα μόνα τραπέζια που μπορούν να κάτσουν επίπεδα είναι τα ρυθμιζόμενα τριποδικά!
--Η βάση μπορεί να είναι και από 3 ξύλα, λυγισμένα ή και ευθεία, 3 ‘σκουπόξυλα’.
--Η επάνω κυκλική επιφάνεια ας είναι μικρότερη από το συνηθισμένο, σαν τα τραπέζια του παλιού καφενείου. Έτσι δεν υπάρχει και περίπτωση να πέσουν.
Το επάνω μέρος του τραπεζιού μπορεί να είναι με λαμαρίνα γυριστή στην άκρη, ή με τρυπημένη ‘κρισάρα’-λαμαρίνα ,( με τρυπούλες 1 εκατοστού, ή και με ‘πλέγμα’, για να φεύγει το νερό της βροχής) Μπορεί επίσης να είναι από σανίδες,μάρμαρο, ή γυαλί.

-- τ ρ ι γ ω ν ό κ υ κ λ ο   τραπέζι!!!
Αλλά ας φτιάξουμε ένα τριποδικό τραπέζι που να έχει πρωτότυπο σχήμα στην επιφάνεια. Ούτε κυκλικό, ούτε τετράγωνο, αλλά τ ρ ι γ ω ν ό κ υ κ λ ο!    Κάτι ανάμεσα στον κύκλο και στο ισόπλευρο τρίγωνο. Ταιριάζει πολύ με την τριποδική βάση, και είναι πολύ πρωτότυπο. Μπορεί ο καθένας να το σχεδιάσει στο χαρτί, για να δει πόσο εύκολο, αλλά και πόσο όμορφο είναι.
 Ειδικά αν φτιάξουμε ένα μεγάλων διαστάσεων τριγωνόκυκλο μαρμάρινο τραπέζι (ή ξύλινο-σιδερένιο-γυάλινο) ώστε να κάθονται 7-10 άνθρωποι, είναι επιβλητικό, δείχνει σαν να έχει κίνηση, σαν βάρκα που σχίζει τα κύματα προς 3 πλευρές!!!..
 Η βάση του μπορεί να είναι τριγωνική ή τετράγωνη για πιο στέρεα.

-------Τα πεντάποδα τραπέζια πρέπει να αποσυρθούν και να επιδιορθωθούν , τα τετράποδα σιγά-σιγά θα μειωθούν. Και όσο για τα παραδοσιακά τριποδικά τραπεζάκια, αναμένεται να κάνουν πολύ σουξέ τα επόμενα χρόνια. Θα γίνουν ακόμα  και ως θρανία στα σχολεία.
      Κι όσο για τα κάθε είδους πλαστικά  τραπέζια, θα καταργηθούν τελείως.

                                  antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

Υποσημειώσεις:
1 . η λέξη ‘τραπέζι’ ή ‘τράπεζα’, βγαίνει από το   τ ε τ ρ α π έ ζ ι, δηλ: αυτό με τα 4 πόδια. Όμως ο λαός παράλλαξε την αρχική λέξη  λες και τόκανε για να εννοεί και τα τριποδικά τραπέζια…
2 . Οι καρέκλες είναι φυσιολογικό να έχουν όλες 4 πόδια για να είναι πιο σταθερές, αν ήταν με 3 πόδια θα έγερνε και θα έπεφτε ο άνθρωπος καθώς κουνιέται. Αλλά μόνο οι ξύλινες παραδοσιακές δεν ‘παίζουν’, οι σιδερένιες συχνά κουνιόνται.  Το τριποδικό τραπέζι πάει μαζί  με παραδοσιακή καρέκλα!

2 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη