google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ...

Η ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ...

  Όλοι γνωρίζουμε , έστω ακουστά, το όνομα του μεγάλου νεοέλληνα ποιητή Ζαχαρία Παπαντωνίου 1877-1940. Ήταν  μέγας λογοτέχνης , και Ακαδημαϊκός.
 Και πολλοί, ιδίως οι μεγαλύτεροι, γνωρίζουν ένα οικολογικό ποίημα που έχει γράψει με τον παράξενο τίτλο: η κατάρα του πεύκου.
 Το θέμα του ποιήματος είναι πως κάποιος έκοψε ένα πεύκο, και τρέχει  κυνηγημένος, προσπαθεί να εξιλεωθεί, αλλά μάταια, τον κυνηγά η κατάρα, καίγεται απ’ τη ζέστη, δεν βρίσκει νερό να δροσιστεί, και τελικά πεθαίνει στις ερημιές..  
 Το ποίημα αυτό είναι λίγο σοκαριστικό, το είχαν τα παλαιά χρόνια στο αναγνωστικό του Δημοτικού. Ήθελε να δείξει στους μαθητές  π ο τ έ  να μην κόβουν δέντρα, αντιθέτως να φυτεύουν δέντρα, να προστατεύουν τη φύση.
 Αλλά ας δούμε μερικές στροφές και στίχους από το εξαίρετο αυτό ποίημα, που καλό είναι να το μελετήσει ολόκληρο ο αναγνώστης…

  Και τι μας ενδιαφέρει εμάς, θα έλεγε ένας, το ποίημα του Παπαντωνίου?
 Το ποίημα αυτό είναι σαν να γράφτηκε για το δάσος της Ελαίας! Το έκοψαν τα παλαιότερα χρόνια για ρετσίνι. Από δάσος που ήτανε, τώρα το περισσότερο είναι ερημιά, σχέτη άμμος. Και το μόνο μέρος που έμεινε, το 1/10 όλης της περιοχής, θέλει κάποιος να το κάνει και αυτό ερημιά, να κόψει πεύκα, να χτίσει σπίτια, για να κάνει τα δισεκατομμύριά του ακόμα περισσότερα.
 
 Πριν 3 χρόνια έγινε ένα ανάλογο έγκλημα, ακριβώς σαν αυτό του ‘Γιάννη’.
 Όργωσαν το δάσος της Ελαίας , ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα  , και κατάστρεψαν  180 νεόφυτα πεύκα, και 50 νεόφυτα αλμυρίκια – σκίντα- ευκαλύπτους, ύψους 1- 1,5 μέτρων.  
 Αλλά έκοψαν και 20 αυτοφυή πεύκα,  1 έως 2 μέτρων.  Το έγκλημα αυτό έγινε με εντολή και άδεια του Πέτρου Παπά μεγαλοεφοπλιστή, ο οποίος  φέρεται ως ιδιοκτήτης του δάσους.
Αλλά έγινε και ένα άλλο παρόμοιο –ίσως και μεγαλύτερο- έγκλημα .  Έκοψαν με αλυσοπρίονα 2 μεγάλα πεύκα, 50 ετών, 10 μέτρα ύψους, κλπ. Το έγκλημα αυτό δεν το έκανε ιδιώτης ,αλλά η ίδια η Πολιτεία, το ίδιο το  κράτος!!! Ο Δήμος Κυπαρισσίας, και ο Δασάρχης Κυπαρισσίας, έκοψαν τα 2 μεγάλα πεύκα, με τις ‘ευλογίες’ της Αστυνομίας, και την ανοχή του Εισαγγελέα που κανονικά θα έπρεπε να τους έκλεινε όλους ‘μέσα’ με αυτόφωρη διαδικασία…
  Ευτυχώς που κατά σύμπτωση υπήρχαν στον τόπο του εγκλήματος  οι ‘χελωνάδες’ , οι ακτιβιστές της χελώνας caretta, και φωτογράφισαν το έγκλημα της κοπής των πεύκων, και δεν συνέχισαν να κόψουν κι άλλα. Αρκετοί τουρίστες που βρίσκονταν στο δάσος, είδαν το θέαμα που θυμίζει τζιχαντιστές, και έφριξαν που σε  μια ευρωπαϊκή χώρα κόβουν μεγάλα πεύκα για να περάσουν έναν παράνομο δρόμο. Ίσως ενημέρωσαν για το συμβάν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως να είναι κι αυτός ένας λόγος που μας φέρνουν τα μνημόνια...
Ας μην ξεχνάνε πως το κομμένο πεύκο τιμωρεί.
Αφιερώνουμε στον κ. Παπά, παραλλαγμένο το γνωστό ποίημα :
           Πέτρο, γιατί έκοψες τον πεύκο, Γιατί? Γιατί?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη