google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τηγανητές πατάτες με αυγά: ένα φαγητό που μεταλλάχτηκε!...

Τηγανητές πατάτες με αυγά: ένα φαγητό που μεταλλάχτηκε!...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μόλις πριν λίγα χρόνια , το αγαπημένο φαγητό των παιδιών –αλλά και των μεγάλων- ήταν οι  ‘π α τ ά τ ε ς   μ ε   α υ γ ά’, δηλ. οι τηγανητές πατάτες με 2 αυγά ‘μάτια’.  Είναι τόσο νόστιμο αυτό το φαγητό, που και σχέτες πατάτες να είναι, ή σχέτα τηγανητά αυγά, πάλι είναι το καλύτερο πρόχειρο φαγητό, γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά.
Αλλά πριν 20 χρόνια οι πατάτες ήταν γνήσιες, ντόπιες, το λάδι ήταν ελαιόλαδο χωρίς φάρμακα και λιπάσματα, και τα αυγά ήταν ‘ημέρας’, από ελευθέρας βοσκής  κότες.  
    Σήμερα , όμως , όλα αυτά δεν υπάρχουν.


 Οι πατάτες έχουν παραλλαχτεί, έρχονται από Ολλανδία, έχει χαθεί η αρχαία ποικιλία.  Δεν  αναπαράγονται διότι τις έχουν πειράξει επίτηδες για να έχουν αυτοί τον έλεγχο της παραγωγής,  όπως κάνουν σιγά-σιγά και με όλα τα φυτά. Οι νέες μεταλλαγμένες  πατάτες δεν είναι τόσο νόστιμες. Εκτός από αυτό, τις ρεντίζουν με χημικά και τις ποτίζουν με άλλα φάρμακα για να μεγαλώσουν γρήγορα, γι αυτό και είναι υπερφυσικές και βγάζουν και όγκους σαν καρκινώματα. Δηλαδή είναι βλαβερές για την υγεία, και κακώς κυκλοφορούν στην αγορά. Κακώς επίσης που δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά οι καταναλωτές.
  
 Αλλά και το  λάδι με το οποίο σήμερα τηγανίζουν τις πατάτες δεν έχει καμία σχέση με το αληθινό ελαιόλαδο.  Δυστυχώς τα 99% των καταστημάτων, και το 60% των σπιτιών τηγανίζουν τις πατάτες με σπορέλαια: ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, κλπ.  Και λένε όλοι τους ψέματα: πως είναι πιο υγιεινό, πιο ελαφρύ, δεν παχαίνει, κλπ., ενώ , -λένε- πως τάχα: το ελαιόλαδο  είναι βαρύ, βλάπτει, παχαίνει, αν τηγανίσεις μια φορά  το λάδι μαυρίζει και πρέπει να  πετάξεις το υπόλοιπο.
    Η αλήθεια είναι πως βάζουν σπορέλαιο γιατί είναι λίγο πιο φτηνό από το ελαιόλαδο, και γιατί τηγανίζεται σε λιγότερο χρόνο, και μπορείς να τηγανίσεις πενταπλάσιες πατάτες με το ίδιο λάδι. Και επειδή είναι όλοι τους τεμπέληδες, βάζουν το σπορέλαιο που είναι βλαβερό και άνοστο, έστω κι αν οι τηγανητές πατάτες με ελαιόλαδο είναι 10 φορές πιό νόστιμες. Απόδειξη γι αυτό είναι πως ποτέ δεν αφήνεις πατάτες στο πιάτο, τις τρως όλες,  ενώ αυτές με το σπορέλαιο τρώς λίγες, και τις άλλες τις πετάς (συμβαίνει το ίδιο με το ζυμωτό ψωμί, που ποτέ δεν πετάγεται, ενώ το φουσκωτό ψωμί των φούρνων που κρατάει μια μέρα, όσο δε φάμε το πετάμε.)  Οι σημερινοί νεοέλληνες είναι τόσο βλάκες στη διατροφή τους, που  τηγανίζουν τις πατάτες σε αγορασμένα σπορέλαια, ακόμα και σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές, που έχουν ‘τζάμπα’ το δικό τους λάδι. Είναι ντροπή να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα άλλο λάδι από το ελαιόλαδο.
 Υπάρχει και ένας άλλος, ακόμα πιο ηλίθιος λόγος, που βάζουν σπορέλαιο στις πατάτες. Είναι επειδή γίνονται λευκοκίτρινες, και έχουν την αίσθηση του ‘καθαρού’. Ενώ με το ελαιόλαδο παίρνουν χρώμα κιτρινολαδί, και αν ξεροψηθούν μαυρίζουν. Δυστυχώς οι καθαριομανείς νεοέλληνες προτιμούν τα δηλητήρια , αρκεί να δείχνουν ‘καθαρά’.


Αλλά ας πάμε και στα αυγά.
 Τα 95% από τα αυγά που τρώμε είναι από φυλακισμένες  ‘εργοστασιακές’ κότες, όλες ίδιες στην εμφάνιση, που βγήκαν από κλωσσομηχανές, δεν τις έχει δει ποτέ ήλιος, δεν πατούν σε χώμα, δεν περπατούν, μόνο τρώνε  μέρα-νύχτα παχυντικές τροφές για να κάνουν συνεχώς άνοστα αυγά.  Τα αυγά αυτά ποτέ δεν είναι φρέσκα, αλλά τα τρώμε αρκετές μέρες μετά, μέχρι να έρθουν από το εργοστάσιο στο σουπερ μάρκετ,  στο ψυγείο μας, στο πιάτο μας.  
 Είναι πάμφθηνα, δέκα φορές πιο φτηνά από τα χωριάτικα, αλλά και δέκα φορές πιο άνοστα, κι όμως οι περισσότεροι αγοράζουν αυτά. Ένας καταναλωτής –αληθινό περιστατικό- αγόρασε αυγά από σούπερ μάρκετ , και μόλις τα έβρασε είδε πως είχαν μέσα το ασπράδι και έξω το κόκκινο!!!. Φαντάσου τί δηλητήρια είχε φάει η τρελαμένη κότα που τάκανε...
 Αν τους ρωτήσεις γιατί αγοράζουν τα αυγά πτηνοτροφείου, θα σου πουν πως: είναι ελεγμένα, ενώ τα χωριάτικα δεν ξέρεις αν είναι καλά. Λένε κι αυτοί ψέματα, ιδίως αν ζουν στην επαρχία. Μπορούν να ψάξουν να βρουν φρέσκα χωριάτικα αυγά, αλλά για λόγους ευκολίας και τιμής  παίρνουν τα βλαβερά αυγά.
                          --------------------------------------


   Πώς άλλαξε η διατροφή μας μέσα σε λίγα χρόνια?
   Πώς δεν αντιδρά κανείς στις δηλητηριασμένες τροφές που μας δίνει το κράτος , ενώ απαγορεύει τις υγιεινές?
 Η Κυβέρνηση  και η Ευρώπη δεν επιδοτούν τα ελεύθερα χωριάτικα κοτέτσια, αλλά μόνο τα πτηνοτροφείου.  Απαγορεύεται να έχεις κότες πάνω από 10-15 . Σε λίγα χρόνια θα τις απαγορέψουν τελείως τις ελεύθερες κότες. Ήδη απαγορεύεται να σφάξεις μια κότα, βάσει του τρελού νόμου πρέπει να την πας στον ειδικό κτηνίατρο.
  Όλοι αυτοί οι αφύσικοι νόμοι που βγάζουν οι διεστραμμένοι επιστήμονες και οι πολιτικοί των Βρυξελλών, είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το κλίμα ευνοεί τις υπαίθριες καλλιέργειες χωρίς φάρμακα,όπως και τα υπαίθρια ελεύθερα ζώα.


 Πώς θα αντιδράσουμε σ’ αυτή την τρελή κατάσταση?.
 Ποια είναι η απάντηση στις άνοστες πατάτες με αυγά που τρώμε σήμερα?
 
  Θα κάνουμε ένα  σχέδιο παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Καποδίστριας όταν έφερε τις πατάτες.  ( στην αρχή τις έδινε δωρεάν στους Έλληνες αλλά δεν τις έπαιρναν, κι όταν έβαλε ψευτοφρουρούς, πήγαιναν και τις έκλεβαν.)
 Για να ξυπνήσουμε, λοιπόν, τον κουτοπόνηρο Έλληνα που τρώει δηλητήρια επειδή είναι λίγο φτηνότερα, θα φτιάξουμε μαγαζί  όπου θα σερβίρει ακριβά  γνήσιες τηγανητές σε ελαιόλαδο πατάτες, και με χωριάτικα φρέσκα αυγά.   Το κόστος του μαγαζιού είναι ‘μηδενικό’, χρειάζεται μια απλή άδεια καφενείου, και  ένα …τηγάνι. Και αν τηγανίζεις σε ζωντανή φωτιά με λιόκλαρα, δεν θέλει ούτε κουζίνα, ούτε φριτέζα, ούτε γκάζι. Και αν έχουμε και λίγη φέτα χωριάτικη, και ζυμωτό ψωμί, και ‘ένα ποτηράκι’ χωριάτικο κρασί, νά το καλύτερο φαγάδικο του κόσμου.  
 Στην αρχή θα το έχουμε ακριβά, π.χ. 10 ευρώ η πλήρης μερίδα, για να τσιμπήσει ο βλάκας Έλληνας πώς ‘κάτι καλό θα είναι για να είναι ακριβό’. Το μαγαζί θα είναι όλη τη μέρα γεμάτο κόσμο. Μόλις μαζευτεί η πελατεία, αργότερα μειώνεις την τιμή.


 Όποιος ξεκινήσει πρώτος την καινοτόμο και απλή αυτή ιδέα, θα κονομήσει… Το μόνο που πρέπει να κάνει ο μαγαζάτορας είναι να συνεργαστεί με τους χωριάτες που έχουν τα γνήσια προϊόντα, ώστε να τα αγοράσει στη σωστή τιμή και να τα φέρει στον καταναλωτή.

 Τα χωριάτικα αυγά , είναι μόνο από  ελεύθερες κότες ,  που τρώνε χορταράκια και σκουληκάκια, και όταν το αυγό αυτό είναι ‘ημέρας’, τότε ναι!, πατάτες με αυγά σε αγνό ελαιόλαδο, είναι το καλύτερο πρόχειρο φαγητό του κόσμου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη