google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ...

Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ...

Ορκίζονται το πρωί (11:00) του Σαββάτου οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο οι έδρες:
ΣΥΡΙΖΑ 145
ΝΔ 75
Χρυσή Αυγή 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
ΚΚΕ 15
Το ΠΟΤΑΜΙ 11
ΑΝΕΛ 10
Ένωση Κεντρώων 9
Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές: δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας του ΣΥΡΙΖΑ (Μάρκος Μπόλαρης), ένας με το Ποτάμι (Αχμέτ Ιλχάν) και δύο από τη Χρυσή Αυγή (Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος).
Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο δ΄αντιπρόεδρος.
Ο κ. Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β'  αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ' αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

Λιγότερες οι γυναίκες που εξελέγησαν: 59 στις λίστες, έναντι 69 τον Ιανουάριο με τον σταυρό προτίμησης. Την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.

Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα βρεθούν και πάλι στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.

Την Κυριακή ο νέος προέδρος της Βουλής
Την Κυριακή, επίσης, στις 11:00, έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.
Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη