google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: τα β ο τ σ α λ ω τ ά τ η ς Ε λ α ί α ς

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: τα β ο τ σ α λ ω τ ά τ η ς Ε λ α ί α ς

Τα τελευταία 6-7 χρόνια, παραδοσιακοί τεχνίτες, με βοήθεια από τον  Σύλλογο Δάσους και Παραλίας Ελαίας, έφτιαξαν στο Δάσος της Ελαίας, κάτω  και επάνω από τον χωματόδρομο, 6 μεγάλα βοτσαλωτά πάνω στην άμμο, χωρίς τσιμέντο. Στις βρύσες έχουν τοποθετήσει και παγκάκια για να κάθεται ο κόσμος.
   Όμως τα 4 βοτσαλωτά, αυτά που είναι κάτω από το δρόμο, προς τη θάλασσα, τα διεκδικεί ο κ. Κανελλάκης και ο κ. Πέτρος Παπάς, ο γνωστός εφοπλιστής που θέλει να επενδύσει στην περιοχή χτίζοντας πολυτελείς βίλλες.
  Πριν 3 χρόνια όργωσαν την άμμο(!) ,με πρόφαση πως θα σπείρουν μία καλλιέργεια, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν να δείξουν πως είναι δικός τους ο χώρος, δικό τους το δάσος κάτω απ το δρόμο.  Βεβαίως, καμμία καλλιέργεια δεν ευδοκίμησε, αλλά καθώς όργωναν την άμμο ,έκοψαν και πολλά  νεόφυτα αλλά και αυτοφυή πεύκα ύψους 1-2 μέτρων .  Και παρά λίγο να οργώσουν και τα βοτσαλωτά, οι άγριοι εργάτες του καταπατητή κ. Παπά. Στο ‘τσακ’ γλύτωσαν την καταστροφή.
  Είχε δώσει οδηγία ο μέγας εφοπλιστής, μέσω μίας αρχιτέκτονος που είχε αναλάβει το όργωμα της άμμου: ό χ ι !,   α υ τ ά  μ η ν  τ α  π ε ι ρ ά ζ ε τ ε, αφήστε τα όπως είναι.  Κι έτσι σώθηκαν τα βοτσαλωτά...
  Όμως ο λόγος που δεν τα κατάστρεψαν δεν είναι πως ο κ. Παπάς αγαπά το περιβάλλον και είναι φιλότεχνος. Αλλά πως  θέλει μαζί με το δάσος να οικειοποιηθεί και τα βοτσαλωτά, σαν να είναι δικά του, σαν να τα έφτιαξε αυτός....
 Όμως τα βοτσαλωτά  βρίσκονται καταφανώς σε δημόσια δασική περιοχή. Είναι τριγύρω πεύκα!  Τι ωραία να πίνεις τον καφέ σου κάτω απ το πεύκο, και δίπλα η αμμουδιά και η θάλασσα! Όλα αυτά είναι ολονών, δεν έχουν ιδιοκτήτη, είναι εθνικό πάρκο.
  Οι πλούσιοι θα έπρεπε να ήταν περισσότερο ευγενείς, να ήταν ‘αριστοκράτες’. Όμως ο εφοπλιστής κ. Πέτρος Παπάς δεν είναι ευγενής, δεν σέβεται την λαϊκή αρχαία τέχνη του βοτσαλωτού στην άμμο.  Θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε αποζημιώσει τους εργάτες που έφτιαξαν αυτά τα έργα τέχνης. Έτσι θα δείξει πως αξίζει να έχει στην ιδιοκτησία του το δάσος!  
 Νομίζουμε πως δεν θα το κάνει. Δεν θα αποζημιώσει τους εργάτες. Και θα θελήσει να ‘κλέψει’ το έργο τους, να το οικειοποιηθεί.
   Γι αυτό και δεν θα καταφέρει να χτίσει στο δάσος.
   Δάσος και βοτσαλωτά θα μείνουν χάρισμα για όλους…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη